Bakır sülfat, çimentoya, metallere ve seramiğe renk katar. Baskı mürekkebi ve saç boyasında kullanılır.
Patlayıcı oyuncak malzemelerin yapımında kullanılarak bu oyuncakların duman, sis ve renk vermelerini sağlar. Eczacılık ve veterinerlik branşlarında da çokça kullanılan göztaşı tozu, eczacılık alanında kusturucu ilaç yapımında, veterinerlik alanında da geviş getiren hayvanların bakır eksikliği problemlerinde kullanılır.
Halk tarafından göztaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştirerek geçimini sağlayanların sıklıkla kullandığı bir çeşit ilaçtır. Göztaşı su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülür ve bu sayede ağaçların hastalıklardan korunması sağlanır. Rengi açık mavi ile turkuaz arasında değişir.
1.uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2.uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde), Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Susuz şekilde açık yeşil ya da griye benzeyen bir toz olmasına rağmen en çok bilinen Pentahidrat formu parlak mavi renktir. Çok az miktardaki Pentahidrat çevreye oldukça fazla zarar verebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazırlanışı gayet basit ve ucuz bir ilaçtır. Uygulanacak olan döneme göre % 0.5-1-1.5-2-4 'lük dozlarda hazırlanıp kullanılabilir.
Bakır sülfat, göztaşı olarak da bilinen mavi ve kokusuz bir maddedir. Bakır sülfat, bakır metali sıcak konsantre sülfürik asit veya seyreltik sülfürik asit ile oksitleriyle muamele etmek suretiyle endüstriyel olarak üretilir .
Kuprik sülfat, göztaşı, göktaşı olarak da bilinen Bakır sülfat; bakır oksidin sülfürik asit ile işlenmesiyle oluşan bir tuzdur . Bu, beş su molekülü (CuSO4-5H2O) içeren büyük, parlak mavi kristaller oluşturur ve mavi vitriol olarak da bilinir .
Göztaşı ya da gök taşı gibi isimlerle de bilinen bakır sülfat, mavi renginden dolayı halk arasında göztaşı yada göktaşı olarak da adlandırılmaktadır. Göztaşı sönmüş kireç ile karıştırıldığında, tarımda mantar (fungal) hastalıklarına karşı kullanılan bordo bulamacı elde edilir.
Hazırlanışı: 1. İlk olarak 1 kg göztaşı, bir gece önceden 50 lt'lik kapta erimeye bırakılmalıdır. 2. 1 kg sönmüş kireç ılık suda eritilmeli ve temiz bir bez yardımıyla süzülmelidir. Ardından 100 lt'lik su kabına alınmalıdır.
Bakır sülfat asidik özellik gösteren kokusuz bir kimyasaldır.
Vücudumuzda taş oluşumu böbreklerde ve safra kesesinde olabildiği gibi, gözlerimizde de olabilir. Göz taşı her yaşta görülebilmekle beraber ilerleyen yaşlarda göz taşına daha sık rastlanmaktadır. Göz taşının tıp dilindeki adı: Konkresyon'dur. Konkresyon, genellikle kalsiyum ve lökosit birikintileri içerir.
İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
Bakır sülfat tarım sektöründe fungisit (mantar öldürücü) olarak kullanılır. Meyve ağaçlarında, üzüm çubuklarında kullanılmak üzere hazırlanan Bordo Bulamacının en önemli bileşenidir. Bakır sülfat gübre olarak kullanıldığında bitkilerin klorofil sentezinde (yeşil renk pigmenti) etkin rol oynar.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır. Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Kirpiklerin köklerinde bulunan meibomian yağ bezlerinin kanal ağzının tıkanması, şişmesi veya iltihaplanması ile göz kapaklarında yuvarlak ve sert bir kitle oluşur. Şalazyon adı verilen bu kist üst ya da alt göz kapağında gelişebilir. Şalazyon sıklıkla arpacık ile karıştırılır.
Tedavide göz taşı da kullanı- labilir. Bu usulde hayvanın yarası açılarak yaraya göz taşı uygulanır. Hayvanın ayaklarına, tırnak aralarına kükürt ve donmamış kireç konulduğu da olur.
Zararlılık İfadeleri H302 Yutulması halinde zararlıdır. H314 Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar.
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazırlanışı gayet basit ve ucuz bir ilaçtır. Uygulanacak olan döneme göre % 0.5-1-1.5-2-4 'lük dozlarda hazırlanıp kullanılabilir.
Bordo Bulamacı; şeftalide 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser' 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizde 'Antraknoz', yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ...
1.Kaplan Gözü Taşı
Nazara iyi gelen taşlardan biri olarak bilinir ve her türlü tehlikeye karşı korunmak için kullanılır. Pek çok kültürde, özellikle nazara karşı güçlü bir tılsım olarak görülmüştür.
Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır ve çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.
Sodyum Sülfat birçok sanayi dalında talebi devamlı artan nötr bir tuzdur. Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de başta tuzlu ve acı sular içeren göllerden, katı halde bulunan maden yataklarından ve kimyasal proseslerden yan ürün (Sentetik) olarak elde edilmektedir.
Bakır (II) sülfat 650 °C'de, bakır(II) oksit (CuO) ve kükürt trioksit (SO3)'e halinde bozunur. Bakır sülfat'ın mavi rengi hidrasyon suyundan kaynaklanmaktadır. Kristaller alevde ısıtıldığında su kaybederek grimsi beyaz renge dönerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri