Regl, halk arasında bilinen adıyla adet kanaması, kadınlarda 28 günlük aralıklarla yaşanan vajinal kanama sürecidir. Ortalama 8 ila 14 yaş arasında başlayan regl dönemi, 40-55 yaş aralığında, kadının menopoz dönemine girmesiyle birlikte sonra erer.
Bazı genç kızlar 16 yaşına kadar hiç adet görmeyebilirler. Ancak 15 yaşında olup adet görmeyen genç kızlar için doktor kontrolü önerilir. Ayrıca adet görmeye başladıktan sonra 3 ay süreyle adet görememe durumunda da doktor kontrolü gereklidir.
Farklı bir deyişle menarşın (ilk regl kanaması) ardından âdet döngüsünün düzene girmesi, 2 yıl kadar sürebilir. Menopoz dönemine yaklaşıldığında da âdet döneminde farklılaşma yaşanabilir. 8 ila 15 yaşları arasında başlayan menstrüasyon döngüsü, 45 ila 55 yaşları arasında tamamen sona erer.
Özellikle 40 yaşını geçmiş kadınlar menopoz riski ile karşı karşıyadılar. Kadının vücudundan östrojen hormonu yavaş yavaş çekilmekte ve doğurganlığı da azalmaktadır. Tüm bu etkenlere yani kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak da adet kanamasının miktarında azalma yaşanabilmektedir.
Sağlıklı bir süreçte ilerleyen adet döngülerinin 21-35 günde bir tekrarlaması beklenir. İlk adet kanamasından sonraki döngülerde düzensizlik yaşanması doğaldır. Ancak ikinci adet döngüsü, genellikle 18-32 gün sonra yeniden başlar.
İlgili 26 soru bulundu
16 yaşına hiç regl olmadan gelen genç kızlarda muhtemelen primer amenore (regl yokluğu) vardır. Regl yokluğu dikkatli bir tıbbi test, teşhis ve terapi gerektirir. Bunun sende ya da bir arkadaşında olduğundan şüpheleniyorsan, ebeveynlerinden birine ve aile hekimine danış.
Bir adet döngüsünün başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık olarak 21-35 gündür. Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir.
Yaklaşık olarak 50'li yaşlarda bu duruma bağlı hormonal düzensizliklere paralel olarak adet kanaması düzeninde değişimler, kanamaların sıklığında azalma veya artmalar yaşanır. Bu dönem menopoz öncesi (perimenopozal) dönem olarak kabul edilir ve menopozun gerçekleşeceğine dair ilk belirtiler arasında sayılabilir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
“Adet düzensizliği kaç yaşında başlar?” sorusunun yanıtı da yumurtalama kalitesinin bittiği 40'lı yaşlardan sonra regl düzensizliği başlar. 12 yaş adet düzensizliği ise son derece normal bir durumdur.
Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Bir başka deyişle adet gecikmesi, beklenen adet tarihi üzerinden 7 gün geçmesi durumudur. Adet gecikmesinin en yaygın nedeni olarak hamilelik görülen adet gecikmesinin kişinin menopoza girmesi, kullanılan ilaçlar, hormon değişimi, tiroid ve stres gibi sebepleri de söz konusudur.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek bütün enfeksiyonlara karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça duyarlıdır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Kadınlar En Çok Ne Zaman Cinsel İlişki İster? Kadınlar en çok yumurtlama döneminde cinsel ilişki isterler. Çünkü bu dönemde hormonların da etkisi ile libido yani cinsel istek artar. Zaten doğanın düzenine bakıldığında tüm hayvanlarda, türün devamı için yumurtlama döneminde cinsel istek artar.
Ancak adet dönemi içerisinde cinsel ilişkiye girmenin kadın veya erkek açısından herhangi bir zararı bulunmaz. İlişki prezervatifsiz veya prezerfvatif kullanarak gerçekleştirilebilir. Ancak adet döneminden dolayı meydana gelen kanama ile alakalı olarak, prezervatifsiz ilişki biraz zor olabilir.
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Çalışmaya göre erkekler, bu durumun kızların adetine çok benzediğini belirttiler. Bu belirtiler ise şöyle; kramplar, yorgunluk, sinirlilik ve kolayca sinirlenme... Regl döneminde kadınlar neden böyle davranıyor?
Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir. Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki ilk gün arasındaki tipik süre, genç kızlarda 21- 45 gün, yetişkinlerde ise 21- 31 gündür.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri