Regresyonun temel amacı, danışanın geçmişte yaşadığı olayı tekrar şu an yaşıyormuş gibi aynı duygularla canlandırmak ve o gün bastırdığı veya bilinçaltında kodladığı, bedeninde sıkışıp kalmış duyguların temizlenip boşaltılması ve kişinin zihninde bilinç ile bilinçaltı arasında yeni bir denge yaratılmasıdır.
Regresyon bir psikanalitik terim, insanın psikolojik ve duygusal işlevselliğinin daha olgundan (gelişmiş) daha az olgun (gelişmemiş) aşamalarına geri dönmeye atıfta bulunur.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Regresyon terapisi, günümüz psikoloji dünyasında oldukça sık kullanılan bir terapi yöntemidir. Kişinin yaşadığı travmaları, korku durumlarını ya da depresif halini, geçmişte yaşadığı anılarla ilişkilendirerek kişin geçmişe dönmesini baz alan bir tedavi yöntemidir.
Psikolojide regresyon, ya da gerileme, kişinin erken dönemindeki veya çocukluktaki davranışlarını ve halini gösterme durumudur. Örneğin bir çocuk kendi başına uykuya nasıl dalamazsa Alzheimer hastası bir kişi de buna benzer çocuksu davranışları sergileyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Psikolojide regresyon, kişinin belirli bir olay veya yaşam sürecinde daha önceki bir döneme geri dönme eğilimi olarak tanımlanan bir savunma mekanizmasıdır. Kişi kaygılı bir durumda veya kendini tehdit altında hissettiğinde, daha erken bir gelişim aşamasına dönerek daha ilkel bir tepki/davranış içinde bulunabilir.
Bir kişi aynı sorunları tekrar tekrar yaşıyorsa, düşünce ve davranışlarında belirli sınırların ötesine geçemiyorsa, açıklanamayan korkuları varsa veya belirli dürtülere yenik düşüyorsa, nedeni bulmanın ve çözmenin en uygun yolu regresyon terapisidir.
Geçmiş yaşam meditasyonu; bu alanda hizmet veren farklı kimseler tarafından uygulansa da regresyon terapisinin online ya da yüz yüze görüşme yoluyla yapılması yalnızca psikolojik yetkinliğe sahip kişiler tarafından olmaktadır. Dolayısıyla bir psikolog aracılığıyla online geçmiş yaşam terapisi almak uygun olacaktır.
Regresyon terapisi esas olarak, kişinin gözlerini kapatmasıyla o andaki hisleri, duyguları ve düşünceleri üzerinde yoğunlaşarak geçmiş anılarını hatırlamasına yönelik bir terapi yöntemidir. Geriye götürme aşamasında insanların kontrolünü kaybetmesi söz konusu değildir.
Yaş regresyonu bilinçli (gönüllü) ya da bilinçsiz (istemsiz) davranışlar olarak görülebilmektedir. Bir örnek olarak, çocukken başparmağını emen bir kişinin stresli olduğu veya düşünmeye çalıştığı için bir kalemi çiğnemesi verilebilir.
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
Regresyon Terapisi hem bir sanat hem de bilimdir. Bilim olarak, “danışan odaklı” bir iyileştirici tedavi şekli olarak kabul görmektedir.
Bir hastalık belirtisinin gerilemesi, şiddetinin azalması.
Bazen bir seansta rahatlama ve değişim yaşanabileceği gibi bazen 4-5 seans gerekebilir. Regresyon Terapisi, danışan hafif trans halinde iken rahat, yatarak gerçekleşir.
Basit ve çoklu regresyon olarak iki çeşidi vardır. Basit doğrusal regresyon, biri bağımlı ve diğeri bağımsız olmak üzere iki adet değişkenle çalışır. Çoklu regresyon ise bir bağımlı değişken ve bu bağımlı değişkeni etkileyen birden fazla bağımsız değişkenle çalışır.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Regresyon seans fiyatları Türkiye de ilden ile kurumdan kuruma ve uzman uzmana değişmektedir. Alanda kendini iyi geliştirmemiş yeni kişiler regresyon ücreti 50 TL, ile 150 TL arasında bulabileceğiniz gibi uzman ve deneyimli birisi için regresyon terapisi seans ücretleri 250 – 350 TL arasında değişmektedir.
Toplam 29 Gün + 5 gün süpervizyon olarak toplamda 34 gün olarak uygulanmaktadır. Modül aralarında internet üzerinden süpervizyon toplantıları Zoom üzernden yapılacaktır. Her modül arasında geçen süre içinde öğrenciler pratik yapmaya devam edecekler ve sonuçlarını eğitimcilere raporlayacaklardır.
Online regresyon terapi modeli ile inanılanın üzerine geçmiş yaşam tecrübesi yardımıyla tedavi olmak mümkün.
Geçmiş Yaşam Regresyonu seans işleyişi. Öngörüşme sırasında danışan ile o seans üzerinde çalışmak istediği konu kararlaştırılır. Konu kararlaştırıldıktan sonra, belirlenen konunun kökeni olan geçmiş hayatın keşfi yapılır. Keşif aşamasından sonra, keşfedilen geçmiş yaşamın değerlendirilmesi ve çözümlenmesi gerçekleşir.
Günümüzde regresyon esas olarak iki amaç için kullanılmaktadır. İlk olarak, tahmin ve öngörü problemleri için regresyon kullanılır. İkinci olarak, faktörlerin nedenselliğini haritalamak, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini çıkarmak için kullanılır.
Regresyon Terapisinin Tarihi
Sigmund Freud'a bilinçdışındakini bilince taşıma fikrini geliştirmiş ve regresyon terapisinin gelişiminde onun fikirleri büyük rol oynamıştır. 1978 yılına gelindiğinde Morris Netherton'un yazdığı Geçmiş Yaşam Terapisi, regresyon alanındaki ilk kitaptır.
Geçmiş yaşam terapisi, asıl olarak bireyin daha bütünleşmiş bir yaşam tarzını sürdürmesine; burada ve şimdi yaşamasına; evrenle bağlantılarının farkında varmasına; her farkındalık anına anlam veren yaratıcı süreçlere katılmasına yardımcı olmaktır.
Regresyon, iki (ya da daha çok) değişken arasındaki doğrusal ilişkinin fonksiyonel şeklini, biri bağımlı diğeri bağımsız değişken olarak bir doğru denklemi olarak göstermekle kalmaz, değişkenlerden birinin değeri bilindiğinde diğeri hakkında kestirim yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri