“Reklam virüsü” olarak bilinen adware ise bundan daha farklı çalışır. Bunlar istenmeyen reklamları bilgisayarınızda gösteren uygulamaların genel adıdır ve onları “kötü amaçlı yazılım” kategorisine dahil etmek daha doğru olacaktır.
Reklam yazılımı, bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda belirebilecek istenmeyen (ve bazen rahatsız edici) açılır reklamları görüntüleyen bir yazılımdır.
Telefon reklam virüsü bakımından iOS cihazlar çok daha güvenlidirler. Ancak Android cep telefonu modelleri çeşitlerinde her ne kadar bu risk yüksek de olsa eğer doğru tedbirler alınarak kullanıldığı sürece reklam virüsü bulaşma riski en aza indirilebilir.
Üzerinde bulundukları bilgisayara özel reklâmlar göstermek için tasarlanmış yazılımlardır. tarafından sağlanan reklamları programın içine gömerek kullanıcıya sunan programların genel adı “adware” dır.
'Android'lere kötü amaçlı yazılım yüklenebilir mi?' diye merak ediyorsanız, ne yazık ki cevap evet. Android kötü amaçlı yazılımı, özellikle Android cihazlarını hedefleyen kötü amaçlı yazılımdır. Her tür kötü amaçlı yazılımda olduğu gibi, amaç kullanıcının cihazına zarar vermek ve verilerini çalmaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Telefonun güç tuşuna basılı tuttuğunuzda güvenli mod seçeneği karşınıza çıkar. Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir.
Antivirüs programı kullanarak, zararlı uygulamaları kaldırarak ve telefonunuzu güncelleyerek virüsleri temizleyebilirsiniz. Ancak, tüm bu yöntemler başarısız olursa, son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürerek virüsleri tamamen temizleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için Google Chrome sağ üst sekmede yer alan üç nokta ve ayarlar sekmesine gidilmelidir. Ardından burada listelenen tüm uzantılar arasından güvenli gözükmeyen ve bilinmeyenler temizlenmelidir. Bu sayede reklam virüsü bulaştıran uzantılar anında yok olur.
Bazı reklam yazılımları güvenli kabul edilseler bile Adware yazılımları genel olarak kullanıcı izni olmadan veri topladıkları için kötü amaçlı yazılım kategorisi altında değerlendirilir ve önemli bir siber tehdit olarak kabul edilir.
Reklam Yazılımı (Adware), reklamları destekleyen yazılımın kısaltılmış biçimidir. Reklam malzemelerini görüntüleyen programlar bu kategoriye girer. Reklam yazılımı uygulamaları genellikle otomatik olarak İnternet tarayıcısında reklam içeren yeni bir açılır pencere açar veya tarayıcının giriş sayfasını değiştirir.
Uygulama indirmenin dışında reklam virüsünün en çok bulaştığı durum ise tıkladığınız güvenilir olmayan linklerdir. Bu linkler sizi bir web sitesine götürür. Götürdüğü web sitesi ise telefonunuza virüs bulaştırır. Bulaşan virüsler ile android telefonunuzda reklamlar çıkmaya başlar.
Chrome reklam virüsü olarak adlandırılan bir virüs, karşınıza devamlı rahatsız edici reklamlar çıkarıyor olabilir. Chrome reklam virüsü güvenli olmayan bir internet sitesinden ya da indirmiş olduğunuz bir eklentiden kaynaklı bulaşmış olabilir.
Genel bakış Web siteleri veya web yayıncıları bilmedikleri bir şekilde bozuk veya kötü amaçlı reklamları sayfalarına dahil ettiklerinde, bilgisayarlara tıklama öncesi ve tıklama sonrası virüs bulaşabilir.
Kişiselleştirilmiş reklam önerilerini devre dışı bırakın: Xiaomi telefonlar, kullanım alışkanlıklarınıza ve verilerinize göre hedeflenmiş reklamlar sunar. Bu reklamları kaldırmak için Ayarlar - Parolalar ve güvenlik - Gizlilik bölümüne gidin. Reklam hizmetleri'ni seçin. Kişiselleştirilmiş reklam önerileri'ni kapatın.
8. Reklam destekli yazılım (Adware)
Adware son kullanıcıyı istenmediği, potansiyel olarak kötü niyetli reklamlara maruz bırakmaya çalışan reklam yazılımıdır. Yaygın bir reklam yazılımı programı, bir kullanıcının tarayıcı aramalarını, diğer ürün promosyonlarını içeren benzer web sayfalarına yönlendirebilir.
Malware, “Malicious software”in kısaltılması olan virüsler, truva atları, trojanlar ve istenmeyen diğer kötü niyetli yazılımların genel adıdır. Malwareler bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgilerimizi çalmak ve diğer kötü amaçlı yazılımlardır.
Merhaba, Google Arama uygulamasına virüs bulaşmış bir uyarı almanız, cihazınızın güvenliğini tehdit edebilecek bir sorunun işareti olabilir. Bu tür uyarılar, uygulama güvenliği veya cihaz güvenliği ile ilgili sorunların belirtileri olabilir.
Zararlı Uygulamaları Kontrol Edin: Telefonunuza yanlışlıkla yüklenmiş bir uygulama, reklamların çıkmasına neden olabilir. Ayarlarınızdan "Uygulamalar" veya "Uygulama Yöneticisi" bölümüne gidin ve son yüklediğiniz uygulamaları kontrol edin. Şüpheli veya güvenmediğiniz uygulamaları kaldırın.
Uygulamaların çökmesine ve telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olabilir. Daha da tehlikelisi Android virüsleri paranızı ve kişisel verilerinizi bile çalabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, otomatik mesajlar gönderip telefonunuzu sahte ücretli servislere abone ederek faturanızın artmasına neden olur.
Fabrika ayarlarına sıfırlama yaparak hemen hemen tüm virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz. İşletim sistemini orijinal durumuna döndürerek, fabrika ayarlarına sıfırlama seçeneği, cihazınızdaki virüslü programları veya dosyaları istemeden kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri