Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
“Reklamın başlıca fonksiyonları (objektifleri), her türlü genel iletişim fonksiyonlarında olduğu gibi bilgilendirme, hatırlatma, ikna etme, değer katma ve örgütün diğer fonksiyonlarına yardımcı olmalıdır.” “Genelde reklamın tek işlevinin ürünün ya da hizmetin satın alınmasını sağlamak olduğu düşünülür.
Reklam; insanları bir ürün veya hizmetten gönüllü olarak faydalanmaya teşvik etmek, dikkatlerini ürüne, hizmete, markaya çekmek amacıyla yapılan yazılı, görsel ve işitsel çalışmaların bütünüdür. Hedef kitleyi markadan çıkan ürün kullanmaya, denemeye ikna etmek anlamına gelen reklam, özgün bir içeriğe sahip olmalıdır.
Çoğunlukla kısa bir metin, slogan, logo, fon, renk, çizgi ve grafik düzenleme gibi elemanların bir kaçıyla birlikte bir bütün oluşturarak mesajı hedef kitleye taşır. Bir reklamın birçok bileşeni, görselliğin önemli bir parçası olarak işler görür.
İlgili 33 soru bulundu
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Hedef Kitle Nedir? Hedef kitle, işletmenizdeki potansiyel müşteri havuzudur. Ürününüzü veya hizmetinizi satın almakla ilgilenme olasılığı en yüksek olan bir grup insandır. Belirli bir hedef kitledeki insanlar; cinsiyet, konum, yaş, sosyoekonomik durum ve eğitim gibi belirli benzer demografik bilgileri paylaşır.
Tanıtım amacıyla yapılan her şey reklam faaliyetleri kapsamına girmektedir. Tanıtım amaçlı yapılan; televizyon, radyo, internet gibi araçlarda yayınlanmak üzere yapılan, reklam filmleri, cıngıllar, reklam metinleri, reklam görselleri, reklam animasyonları v.b. çalışmalar reklam faaliyetlerine girmektedir.
Reklam gücü, eklediğiniz öğe sayısına ve türlerine göre reklamınızın etki düzeyini belirterek reklam oluşturma sürecinde size yol gösterir. Reklam oluştururken veya düzenlerken reklam performansını artırabilecek öğeler eklemek için reklam gücü istemlerinden yararlanabilirsiniz.
Reklam stratejisi nedir? Reklam stratejisi ifadesi, bir markanın hedef kitlesine erişmek için uzun vadede uygulayacağı planı ifade eder. Pazarlama stratejisi, sunulan ürünler ve fiyatlandırmanın yanı sıra marka stratejisini ve ürünlerin tanıtımını da içerir.
Başarılı bir reklamın olmazsa olmaz iki temel malzemesi var; üründen gelen fonksiyon ve marka amacından gelen duygu. Son yıllarda tüketicinin dikkatini en çok çeken duygu ise samimiyet. Bu yüzden sadece içgörü ve duyguyu bulmak değil aynı zamanda mesajı samimi bir şekilde tüketiciye aktarabilmek de önemli.
İnsanları belirli bir düşünceye yöneltmek, bir ürün, hizmet, fikir ve kuruluş hakkında bilgi vermek, hedef kitlenin dikkatini çekerek bir tutum benimsemelerini sağlamak ya da görüşlerini değiştirmek amacı ile oluşturulan görsel, işitsel ve yazılı çalışmaların bütününe reklam denir.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Eğer genel bir tanım yaparsak; Reklâm, gazete, dergi, radyo, televiz yon, afiş; tabela gibi medialar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.
Clow ve Baack, (2005: 5) reklam çekiciliklerini mizah, korku, müzik, cinsellik, kıtlık, akıl ve duygular olmak üzere 7 kategoride tanımlamıştır. Kotler ve Armstrong (1999: 426-427) çekicilikleri; duygusal (emotional), akılcı (informational) ve ahlaksal (moral) olmak üzere üç gruba ayırmaktadır.
Dolayısıyla reklamın etkisi tüketiciden tüketiciye değişebilir. Reklamın gücü, geniş bir kitlesel izleyiciye ulaşarak ürün için geniş tabanlı bir talep uyandırabilmesidir. Tüketicilerin markanın farkına varmasını sağlar, uzun vadeli marka imajı ve konumu yaratır ve marka bilgisini artırır.
İnfomersiyal (özel tanıtıcı) reklam: bu reklamlarda müşteri tarafından eğitim, sanat, spor, kültür, turizm ve benzeri alanlarda hazırlanan uzun programlar olup, başında veya sonunda firma ürününde tanıtıcı duyurulara yer verilir.
Reklam, pazarlamanın bir yönüdür. Pazarlama, müşterilerle markanız hakkında konuşmanın genel yaklaşımı olsa da, reklam genellikle satışlara yol açmak için tasarlanmış ücretli bir mesajlaşma biçimidir. Reklam, özel bir promosyon için kısa vadeli veya devam eden olabilir, ancak genellikle finansal bir yatırım gerektirir.
Hedefli reklamcılıkda amaç bütünden çok parçaya odaklanmaktır. Siz piyasada bulunan tüm müşterilerdense, yaptığınız işe ilgi duyan kişi ve kitleye hitap etmeyi tercih etmiş olursunuz. Bunun faydaları olduğu gibi eksik taraflarıda bulunmaktadır.
Hedef kitle; bir firmanın, çevresinde hitap ettiği tüm kamuoyudur. Alış verişte bulunduğu, ilişkide bulunduğu veya bulunmayıp herhangi bir şekilde onu etkileyebilecek olanlar, Pazar ilerleyişinin her hangi bir noktasında etki edenler hedef kitleyi oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri