RENK DÜZENLEYİCİ KULLANABİLİRSİNİZ Halının yüzölçümüne göre hesaplayacağınız suyun içerisine kimyasal renk düzenleyici karıştırarak halıyı eski görünümüne kavuşturmak oldukça basit. Örneğin; 5 metrekare halınız varsa yaklaşık olarak 12 litre su içerisine 1 bardak renk düzeltici ekleyebilirsiniz.
Kırmızı halı yeşile veya sarıya boyanamaz bunun için halıda soldurma işlemi uygulanması gerekir. Beyaz ve bej halılar hemen hemen her rengle değiştirilebilir. Renkleri değiştirebilirsiniz, ancak koyu renkleri daha açık hale getiremezsiniz. Halınızın boyanabileceği renk yelpazesi incelenip test edilerek belirlenecektir.
Bir su bardağına yaklaşık bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Giysiyi suyun altına daldırın ve 15-20 dakika bekletin. Sarı lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın (kullandığınız hidrojen peroksit miktarını artırmanız gerekebilir.), ardından her zamanki gibi çamaşırlarınızı yıkayın.
Halıdaki tiftiklerin çıkarılması için en etkili yöntem elektrikli süpürgedir. Elektrikli süpürge, halıların tozunu ve tiftiklerini toplamak için ideal bir araçtır. Halının üzerine elektrikli süpürgeyi yerleştirin ve düşük güç ayarında süpürün. Bu işlem, toz ve tiftikleri emerek halıyı temiz hale getirir.
Halı boyamak içinse sprey boya ya da kumaş boyası kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu tür boyaların kuruma süresi daha kısadır. Ayrıca halıda daha uzun bir süre kaldıkları bilinmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Halı boyama işlemi, özellikle müşterilerimizin en çok tercih ettiği hizmetlerimizden biridir. Halılarınız eskimeye ve yıpranmaya bağlı olarak, renklerini ve canlılığını kaybedebilir. Bu halılar için normal bir süreçtir. Diğer tüm ürünler gibi halılarınız da yıpranabilir ve tekrardan boyanması gerekir.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin. Kan lekesini önce bir havlu ile temizleyin.
Aldığınız yeni halıda oluşan pamukçuklardan kurtulmak için öncelikle bir kova içerisine su koyun ve fırça alın. Fırçayı ıslatarak halınızı fırçalamaya başlayan. Belirli aralıklarla fırçada toplanan pamukları temizleyin ve fırçalama işlemine devam edin.
Evde yıkanan halıların sararması genelde hatalı halı temizleme teknolojisi nedeniyle havda renk değişikliği meydana gelir.
Halıdaki yanık izlerine karşı hodrojen peroksitin çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. İzlerin olduğu bölgeye su ile karıştırılmış hidrojen peroksit dökün ve 5 dakika sonra bu bölgeyi silin. Bunu birkaç defa uygulayın. Kısa süre içerisinde halıdaki izin azaldığını ve daha sonra tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
El dokuma ve yün halıların, yanlış yöntem ve tekniklerle yıkanması sonucu, halıların renkleri birbirine karışarak, koyu renkler açık renkler üzerinde detone tonlar oluşturur. Bu duruma halk arasında boya verme denir. Tecrübe eksikliği ve uygun olmayan ürün kullanımı neticesinde, bu problem ile sıkça karşılaşılmaktadır.
Halıdaki sarı su lekesi, halının iyice yıkanmaması, durulanmaması veya sıkılmamasından kaynaklanır. Ayrıca doğru deterjan kullanılmadığı durumlarda da sarı lekeler meydana gelebilir.
Farklı kumaş yüzeylerine uygun olarak üretilen sprey kumaş boyası çeşitleri mevcuttur. Ayrıca zengin renk skalasına sahiptir. Kırmızı, mor, sarı, yeşil, bej, siyah vb. sprey kumaş boyası renkleri arasından ihtiyaca yönelik tercihlerde bulunulabilir.
Ömrünü tamamlamış halıları geri dönüşümle ekonomiye kazandıran ve onları çöp olmaktan kurtaran firma ülkemizdeki önemli bir soruna da çare olmuştur. Halı geri dönüşüm faaliyeti gerçekleştiren tesisin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında İl Müdürlüğümüzden alınmış Çevre İzin ve Lisans Belgesi de bulunmaktadır.
Öncelikle bir kovanın içerisine haşlanmış 5-6 adet patatesi kaynatın. Sonra patatesin suyuna bir fincan kadar beyaz sirke ekleyin. Ardından temiz bir havlu, tül veya mikrofiber bez yardımıyla halıları silme işlemine başlayın. Sonuç olarak halılar doğal yöntem ile temizlenmiş olacak.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Halınızdaki tüylenme sorununu gidermek için öncelikli olarak düzenli bir şekilde tüy toplama fırçası ile halınızı fırçalamalısınız. Düzenli bir temizlik ile tüy toplama sorununun önüne geçebilirsiniz. Halı fırçası tüyleri halıya zarar vermeden çıkartmanız için yardımcı olacaktır.
Mukoza adı verilen ağız içi, genital bölge gibi alanlarda normal şartlar altında belli sayıda bulunan bu mantarlar yatkınlık yaratan çeşitli durumlar varlığında fırsatçı enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Pamukçuğun nedeni genellikle zayıflamış bir bağışıklık sistemidir.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Halının üzerinde oluşan can sıkıcı lekelere birkaç damla limon suyu damlatıldığında leke kaybolmaya başlayacaktır. Birkaç dakika bekletildikten sonra temiz bir bezle hafif ıslaklık katarak silebilirsiniz.
Beyaz sirke kullanımı çok etkili bir çözüm eşit miktarda su ile karıştırıp sprey şişesinde uygulaya bilirsiniz ve ardından siliniz ve durulama yapınız ve kurutunuz. Dökülen çayın hemen fazlasını alın ve evde en çok bulunan tuz ve kabartma tozunu üzerine dökün lekeyi emer ve sarı leke oluşumunu önler.
Eskiyen halılar tamir ediliyor, kök boyalarıyla boyanıp yıkanıyor, kuruduktan sonra geniş tarlalara seriliyor. Güneş ışınlarıyla mikroplardan arındırılan ve pastel rengi alan halılar, ardından Amerika başta olmak üzere yurt dışına satılıyor.
Çok hassas olan bu kök boyalı kilimlerin temizliği sıklıkla elektrikli süpürge ile yapılır. Ancak yıkama işlemi çok teferruatlıdır. Doğal şampuan/sabun kullanılmalı, su hafif ılık olmalı kesinlikle otomatik makinede yıkanmamalıdır. Kök boyalı kilim yıkama işlemi için mutlaka profesyonel destek almanızı öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri