Renkzen: Nakkaşhanede boya hazırlanması ve boyama işlerini üstleniyorlardı (And, 2004, s. 121), bu nedenle renkzenlerin minyatürlerin üretiminde aktif rol aldıkları söyle- nebilir.
Birbirinden farklı yapılarla tavan ve duvarlara süslemeler yapan ustalar nakkaş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bezekçi olarak da bilinen bu kişiler, harika görseller altında orijinal eserler ortaya çıkarır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi'ne bağlı çalışırlardı.
Nakkaşlık sanatı İran'da ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde İran'dan getirilen Nakkaş Şahkulu'na bir atölye tesis edilmiş ve günlük yüz akçe yevmiye ile Arslanhane binasındaki nakkaşhanede sanat icra etmiştir.
Osmanlı döneminde nakış sanatında yetkinlik kazanan kişilere nakkaş denirdi.
İlgili 17 soru bulundu
Sinan Bey, Baba Nakkaş, Matrakçı Nasuh Efendi, Horasanlı Aka Mirek, Reis Haydar, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Levni, Selimiyeli Reşid, Gazi Capır, İsmail Can, Nigari ünlü nakkaşlardır.
Kanuni döneminde Osmanlı minyatür sanatının kendi içinde klasikleşmesine yön veren, aslında daha çok, büyük bir kompozisyon ustası olan Nakkaş Osman ve okulu (ekolü) olmuştur.
1455 tarihli Dilsuznâme adlı eser ilk Osmanli minyatür örnekleri arasında yer alır. Bediuddin i Tebrizi'nin eseridir. Edirne'de hazırlandığı biliniyor. Minyatürlerde giysiler, doğa figürleri ve çizgiler son derece özgün olarak yorumlanıp işlenmiştir.
Batıda minyatür tarzı resim yapan sanatçılara minyatari, minyatürist, minyatürcü denilmiş; Osmanlı'da ise minyatür tarzı resim yapan sanatçılara "nakkaş" genel adı altında "musavvir, ressam, tarrah, şebih nüvis, nigari, nigarende, meclis nüvis, nakş-bend, siyahkalem gibi isimler verilmiştir.
Tarih alanında da çalışan Matrakçı Nasuh, Taberî Tarihi'ni Mecmaü't-Tevârih adıyla Türkçeye çevirmiştir. 3 nüsha olarak yayınlanan Süleymannâme kitabında 1520-1537, 1543-1551 ve 1542-1543 yıllarını anlatmıştır. Ayrıca I. Süleyman'ın Fetihname-i Karabuğdan adlı İran seferini anlatan bir eser yazdı.
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.
Nakkaş kelimesi, daha çok minyatür ressamları için kullanılmaya başlandığı Emevî sonrası dönemlerde kitap sanatındaki müzehhip, siyahkalem, musavvir, şebihnüvis, meclisnüvis, cetvelkeş, renkzen ve tarrâh gibi değişik işler yapanların tamamını kapsamına almıştır.
Minyatür sanatçılarına “Nakkaş” denilirdi.
16. Yüzyıl sonrası Osmanlı Sarayı'nın Başnakkaş'ı olan kişi, Nakkaş Osman'dır. Yaptığı minyatür eserler ile kendi adından günümüzde dahi söz ettirmeyi başarmış bir nakkaştır ki, Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı” romanında bahsedilen başnakkaş, Nakkaş Osman'dır.
Nakş-bend: Nakış yapan, nakkaş (Yılmaz, 2004, s. 256) veya bez ve kumaş üzerine iğneyle işleme yapanlara, motif nakşedenlere (Bozkurt, 2006, s. 326); kumaşların nakış- larını bağlayarak ipek tellerle tezgâhı hazırlayan; nakış işleyen veya ressamlara verilen isimdir (Osmanlıca Türkçe Sözlük, 20014).
Değerli Kardeşimiz; Fiil, failsiz olmaz. Buna göre sanat, sanatkârsız, nakış nakkaşsız, kitap kâtipsiz olamaz. Kâinatın tümündeki mükemmel sanatlar ve harika nakışlar, iki kere iki dört eder derecesinde Cenab-ı Hakk'ın varlığını ve birliğini güneş gibi göstermektedir.
Nakkaş Sinan Bey, 15. yüzyılda yaşamış Türk minyatür sanatçısı. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'i gül koklarken tasvir eden çalışmasıyla tanınır.
Türklerde minyatürün Orta Asya'da Uygurlar döneminde (745-840) ortaya çıktığı düşünülmektedir. Sekizinci yüzyılın ortalarında Turfan bölgesinde Uygur Türklerinin meydana getirdikleri minyatürler daha sonra Türk minyatür sanatının kaynakları olmuştur.
Doğa, eşya türü cansız varlıkların minyatür çalışmaları câizdir. Suretin haricinde üç boyutlu minik putlar, fıkhi açıdan sıkıntılı bir iştir. Câiz değildir.
Nakkaş Levni
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatür sanatçısıdır. Minyatür sanatına derinliği ve perspektifi getirmiş, yapay, yaldızlı ve canlı renkler yerine daha doğal renkler kullanmıştır.
Türk minyatür sanatı, Türk kültürünün önemli bir parçası olan geleneksel bir resim sanatıdır. Türk minyatür sanatı, küçük boyutlu resimler üzerinde detaylı bir şekilde çalışmayı ve zengin renklerle ifade etmeyi amaçlar.
Papirüs, parşömen ve fildişi gibi farklı malzemeler üzerine yapılan küçük resimlere de minyatür denilmekte ve bunların ilk örneklerinin eski Mısırlılar'a ait olduğu görülmektedir. İslâm Minyatür Sanatı.
Bu alanda en büyük ustalardan biri Nakkaş Osman'dır. Osmanlı minyatür sanatının son büyük temsilcisi olarak kabul edilen Nakkaş Osman, birçok önemli esere imza atmıştır.
Papirüs, parşömen ve fildişi gibi farklı malzemeler üzerine yapılan küçük resimlere de minyatür denilmekte ve bunların ilk örneklerinin eski Mısırlılar a ait olduğu görülmektedir.
Sekizinci yüzyıl ortalarından kalan ve Uygur Türklerinin, Hoço merkezleri olmak üzere Turfan bölgesinde meydana getirdikleri en eski minyatürler, daha sonraki Türk minyatür sanatının kaynaklan olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri