Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Retro pazarlama, postmodern pazarlama yöntemlerinden biri olarak eskiden var olanı yeniden piyasaya sürmeyi ifade ediyor. Modern pazarlamada ürün bir süre sonra ilgi kaybedip tüketicinin gözünde anlamsızlaşabiliyor. İşletmeler de ürünü yeniden canlandırmak için retro pazarlama yöntemine başvuruyor.
Retro pazarlama eskiden var olan marka ve ürünlerin günümüzün modern üretim anlayışına uygun olacak şekilde yeniden piyasaya sürülmesi olarak tanımlanabilir. Retro pazarlama eski ile yeniyi sentezler ve ürünü nostalji tadında fakat yenilenmiş versiyonu ile sunar.
Tam taleple ilgili pazarlama görevi “sürdürücü pazarlama” diye tanımlanır. Meydana gelen olumlu durumun sürdürülmesi için gerekli çabanın harcanması ve bu konuda stratejilerin oluşturulması gereklidir.
Bir ürün veya hizmetin tüketiciler tarafından ağızdan ağıza konuşularak duyurulması şeklinde reklam yapılmasına viral pazarlama adı verilmektedir. Viral pazarlama, pazarlama mesajının çok kısa sürede durdurulamayacak şekilde kendiliğinden diğer insanlara iletilmesi sürecidir.
İlgili 29 soru bulundu
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Efektif bir dijital pazarlama faaliyeti, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, dijital reklam, içerik pazarlaması, e-mail pazarlama gibi tüm araçların aynı amaç için, etkin bir strateji dahilinde, bir bütün olarak kullanılmasını kapsar.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
Astrolojide retro, bir gezegenin gerilemesi yani geri gitmesi anlamına gelir. Bu olay, gezegenin hareketlerinin yavaşlaması ve Dünya'dan bakıldığında yörüngede geriye gidiyor gibi gözükmesi anlamına gelmektedir. Retro kelimesi aslında geçmişte kalan, eskiden kalan temalar demektir.
RETRO ETKİSİ NEDİR? Retro etkisi, retro yapan gezegenin yönettiği alanlarda gerilemeye ve yavaşlamaya sebep olur. Retro zamanlarında aktivitelerde yavaşlama, hata ve kargaşa söz konusu olur. Bu nedenle astrolojide retro dönemlerinin tıpkı gezegen gibi geri çekilme, dinlenme, kendine dönme zamanları olduğuna inanılır.
Retro, 'geriye doğru' anlamına gelmektedir. 'Geçmişe yönelik', 'geçmişe ait', 'geçmişi de kapsayan' gibi anlamlara sahip olan retro kelimesi moda dünyasında da kullanılır.
Türkiye'de de Retro pazarlama alanında işletmelerin ürünlerini, yeniden dizayn ederek veya herhangi değişiklik yapmadan reklamlar vererek tüketicilere nostalji yaşatıp konumlandırma yaptıkları görülmektedir.
Retro, Fransızca retrospektif kelimesinin kısaltılmış hali olarak; geriye, geçmişe dönüş anlamına gelir ve retro tarz da bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarzdır.
Kelime anlamı geriye dönüş olan retro son yıllarda birçok üretilen ürünlerde tercih edilen bir tarz olarak günlük hayata girmektedir. Retro geçmiş on veya yirmi yıl önceki renkler moda olan ürünler ve o dönemi yansıtan eserlerin güncellenerek uyumlu hale getirilmesidir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama karması olarak da adlandırılan pazarlamanın dört P unsuru ürün, fiyat, yer ve promosyondur.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Pasif marketing dediğimiz şey, internette yayınlamış olduğunuz içeriklerdir. Bu içeriklerin başlıcaları şunlardır. Facebook sayfanızda yayınladığınız içerikler olabilir. YoutTube kanalınızda yayınlıyor olduğunuz videolar olabilir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Dijital pazarlama, web siteleri, sosyal medya, arama motorları ve çeşitli mobil uygulamalar üzerinden ürün ve hizmet reklamı yaparak satış yapılmasını sağlayan dijital platform hizmetidir. Dijital pazarlama, elektronik cihazlar üzerinden sunulan etkin pazarlama yöntemidir.
Reklam olduğu açıkça belirtilmeden ve reklam için ayrılmış meşru alanlar dışında reklam içerikli ve reklam amaçlı iletilerin gizlice yerleştirilmesi örtülü bir reklam uğraşı anlamına gelmektedir.
Offline Marketing (Çevrimdışı Pazarlama) Nedir ? Çevrimdışı pazarlama, özellikle yerel kanalda markanız veya şirketinizle birebir etkileşimde bulunan portföyünüz adına en etkili tercihlerin içerisinde yer alır. Genellikle, bir şirket ilk önce tam olarak kime ulaşmaya çalıştıklarına karar vermelidir.
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri