Ermenistan Cumhuriyeti'nin başkenti olan Erivan/İrevan (tarihî Revan) şehri, -kesin olmamakla birlikte- Urartu çağında M.Ö. 782 yılında kurulmuştur.
Revan, bugün Ermenistan'ın başkenti olan Erivan'a Osmanlı İmparatorluğu zamanında verilen addır. Aynı zamanda bölgede Revan Hanlığı adı verilen bir hanlık da kurulmuştur.
Hanlık, 1828 yılında Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edildikten sonra, Müslüman nüfusun büyük kısmı (Azeriler, Kürtler, Lezgiler ve çeşitli göçebe aşiretler) İran'a göç ettiler.
Ermenistan Asya'nın batısında Güney Kafkasya bölgesinde yer alır. Ülkenin komşuları doğuda Azerbaycan, kuzeyde Gürcistan, güneyde İran ve batısında Türkiye'dir.
Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesine bağlı Taşburun köyünde, nüfusun büyük çoğunluğunu, Ermenistan'ın başkenti olan, geçmişte "Revan" olarak bilinen ve Ermeni kuşatmasının ardından adı Erivan olarak değiştirilen kentten kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkler oluşturuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Revan kökeni Farsça olan ve Türkiye'de yerleşik olarak bulunan unisex isimlerden biridir. Yani hem erkek hem de kız çocuklar için uygun olarak kullanılabilecek güzel isimler içerisinde yer alır.
Revan isminin manası “doğru yolu tutan, iyi hareket eden, akıllı ve ergin” demektir. Revan ismine sahip olan kimseler, entelektüeldir ve hızlı düşünürler.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Etimoloji. Ermenistan'ın günümüzdeki Ermenice ismi Hayastan (Ermenice: Հայաստան), Ermenilerin ülkeleri için eskiden kullanmış oldukları Հայք (Hayk') kelimesine Farsça ülke anlamına gelen -stan ekinin eklenmesi ile oluşturulmuştur.
Büyük Ermenistan (Ermenice: Մեծ Հայք, romanize: Mets Hayk') veya Birleşik Ermenistan (Ermenice: Միացեալ Հայաստան, romanize: Miats'eal Hayastan), Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki ...
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
“Osmanlı Kürdistan'ı; Ermenistan, el-Cezîre, Irâk-ı Arab ve Acemistan arasındadır. Şehrizor ve Musul vilâyetleriyle Bağdat vilâyeti'nin bir kısmını teşkil eder.
Ermenicenin, Doğu Ermenice ve Batı Ermenice olarak iki lehçesi vardır. 19. Yüzyılda Ermeni edebiyat dilinin gelişmesiyle birlikte Doğu Ermenice ve Batı Ermenice lehçeleri arasındaki ayrım iyice ortaya çıkmıştır. Doğu Ermenice Ermenistan'ın resmî dilidir ve Eski Sovyet ülkelerinde genelde Doğu Ermenice kullanılır.
Yerleşimler; kasabalar (kaghakner, tekil kaghak) ve köyler (gyugher, tekil gyugh) olarak iki alt gruba ayrılır. 2007 yılı itibarıyla, Ermenistan'da 49 şehir, 866 kırsal olmak üzere toplam 915 topluluk mevcuttur. Başkent Erivan da topluluk statüsüne sahiptir ancak şehir/il değildir.
Akyaka Sınır Kapısı, Kars ilinin en doğusunda yer alan Akyaka ilçesinde, Ermenistan sınırında bulunan demiryolu sınır kapısıdır. Kapı 1993'ten beri kapalıdır. Deniz seviyesinden 1532 metre yüksekliktedir. Yöre halkının Doğu kapı adını verdiği sınırın karşı tarafı Ermenistan'ın Ahuryan sınır kapısıdır.
2011 yılı itibarıyla Hristiyan Ermenilerin çoğu (%97), en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın kendi kilisesi Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de bir devlet dini haline gelen Hristiyanlığın ilk mezhebi olmuştur.
Sovyetler Birliğinin dağılması üzerine Ermenistan 23 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etti.
Bolşevik Rusya, Aralık 1920'de Ermenistan'ı işgal etmiş ve Ermenistan, 21 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan edinceye kadar, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'ne (SSCB) bağlı kalmıştır.
Ermenilerde en yaygın olanı, 'oğlu' anlamına geldiği varsayılan 'yan' ekiyle biten soyadlarıdır. Daha eski dönemlerde 'uni' ile biten soyadları görülür; kişinin bu soyadını taşıması, eski aristokrat ailelerden geldiğini gösterir.
Türkiye'deki Ermenileri üç gruba ayırıyorum. Elbette bunların alt grupları da var. İlki Türkiye'de özellikle de İstanbul'da yaşayan geleneksel Ermeni toplumu veya Hıristiyan Ermeniler. Türkiye'de dini azınlıklar var, Lozan antlaşmasına göre Türkiye'de yaşayan dini azınlıkları azınlık olarak kabul ediliyor.
Büyük cemaatlerin batı illerinde, özellikle başkent İstanbul'da de yaşamasına rağmen nüfus, Türkiye Ermenistanı ya da Batı Ermenistan olarak da anılan Osmanlı İmparatorluğu'nun doğu illerinde yoğunlaşmıştı.
Revan (oyun içerisinde tanımlanan bir kimliği olmadığı için) oyunun başında oyuncu tarafından görünüm, cinsiyet ve eylemler açısından özelleştirilir. Ancak Star Wars Canon evreninde Revan erkektir ve aydınlık tarafın yolunu izler.
Süratle, derhal ѻ Revan etmek (eylemek): Akıtmak.
Rojin "Roj" ve "in" kelimelerinden oluşturulmuş kürtçe kökenli kız çocukları için kullanılan bir addır. Rojin "aydınlık", "yaşam" anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri