Televizyon İzleyici Ölçümü TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu'nun aldığı karar çerçevesinde Eylül 2012'den itibaren Kantar Media tarafından gerçekleştirilmektedir. 2010 yılında yapılan şirket seçim sürecinde Kantar 5 yıllık süre için TV İzleyici Ölçümü Yüklenicisi olarak seçilmiştir.
Reyting puanı belli bir televizyon programının izlenme oranının bir ölçüsüdür. Tek bir televizyon izlenme oranı (reyting) puanı, takip edilen bir bölgedeki seyircilerin belli bir dakikadaki sayılarının %1'ine karşılık gelir.
İzlenme oranlarının ölçümleri insan-metre (peoplemeter) teknolojisiyle yapılmaktadır. İzleme ölçümleri, 21 il merkezinde ve bu il merkezlerinin 20,000 nüfus üstü kent-ilçelerinde 3,636 adet insan-metre cihazı ile yapılmaktadır.
Türkiye'de Yaklaşık 4400 Evde Bulunan Reyting Cihazı Nasıl Çalışıyor? - Ekşi Şeyler.
Türkiye'de son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre Televizyon'da 1 reyting, 572.790 kişiye denk düşüyor. Yani 10 reyting alan bir dizi 5 milyon 727 bin kişi tarafından izleniyor. 8 reyting alan bir dizi ise, 4 Milyon 582 bin kişi tarafından izlendiği anlamına gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bunu TV eleştirmenlerinin bilmesi gerekiyordu. Bugünkü reyting panelinde 1 reyting, tamı tamına 572.790 kişiye denk düşüyor. Yani 10 reyting alan bir dizi söylendiği gibi 7 milyon 89 bin kişi tarafından değil, 5 milyon 727 bin kişi tarafından izleniyor.
1. Sen Anlat Karadeniz - 16.35 reyting ortalaması Ve işte listenin en birincisi!
Özellikle televizyon üzerinden yaşanan reyting oranları belli harfler eşliğinde değerlendirilir. Üstelik AB reyting grubu çok fazla ön plana çıkar.
Reklam Gelirleri
Televizyon kanallarının en önemli gelir kaynağı, reklam gelirleridir. Televizyon kanalları, reklamverenler tarafından yayınlanan reklamlara yer vererek para kazanmaktadır. Reklam gelirleri, televizyon kanallarının toplam gelirlerinin yaklaşık %80'ini oluşturmaktadır.
Frekans detektörü televizyona bağlanarak, o an televizyonda hangi kanalın izlendiğini tespit eder. Kitap büyüklüğündeki kayıt cihazı ise frekans detektöründen hangi kanalların izlendiğini veriler halinde toplayarak kaydeder.
A/B, C1, C2, D/E. Bu grupları oluştururken hane reisinin eğitim ve mesleğine bakılıyor. Eğitim düzeyi yüksek olan insanlar A/B dediğimiz grubu oluşturuyor. C ve D/E grubu ise daha alt geliri temsil eden insanlar.
AB grubunda yer alan hanelerin çoğu üniversite mezunu ve memurdur. Gruplarda kategori c, d, e olarak düşmeye devam etmektedir. E grubu, eğitim ve ekonomi durumu en düşük olan haneleri TOTAL grubu ise a, b, c, d ve e kategorilerinin toplamını temsil etmektedir.
TİAK, “dakika başına düşen ortalama izleyici sayısı” olarak tanımladığı reyting için “bir program veya zaman diliminin Rating (000) değeri her bir dakikadaki izleyici sayılarının toplanıp program veya zaman diliminin toplam süresine (dakika bazında) bölünmesi ile elde edilir.” açıklamasını sunmaktadır.
Yeni sistemde internet üzerinden izlenmeler de reyting hesabına katılacak. Sina Koloğlu Milliyet'teki köşesinde konuyla ilgili, "Evimizdeki televizyonun izlenme karşılığı ölçülüyordu. Bu duruma artık internet üzerinden yapılan izleme de dahil olacak.
Dizi reyting sıralamasında üç kategoride birinciliği göğüsledi. Kızılcık Şerbeti; AB grubunda 13.53 izlenme oranı ile 34.77 izlenme payı, ABC1 20+'da 11.81 izlenme oranı 27.15 izlenme payı, Total grubunda 8.90 izlenme oranı 21.13 izlenme payı alarak ilk 100 program arasında birinci sıraya yerleşti.
Türkiye'de 40 ilden 4400 haneye TV ile çalışan peoplemeter isimli ölçüm cihazı yerleştiriliyor ve merkezdeki peoplemeterda yer alan test datası aracılığıyla yaklaşık 15 dakika içinde reyting verilerinin doğruluğu test edilebiliyor.
TV kanalının tek geliri reklamdır. Yasal olarak kanallar saatte 12 dakika reklam, 3 dakika tanıtım yayınlayabiliyorlar. Yani bir kanalın saatte yayınladığı 12 dakikalık reklamın geliri, o saatte yayınlanan programın/dizinin/içeriğin saatlik bedelini karşılamak zorunda. Bu aslında diziler neden uzun sorusunun da cevabı.
Eski uygulamada 20 dakikalık süre içinde 9 dakika reklam yayınlamak mümkündü. Reklam kuşakları 20 dakikada bir yayınlanıyordu. Yeni yönetmelikte ise reklam süreleri kısaldı, bir saat içinde yayınlanacak olan reklamların süresinin 12 dakikayı geçmemesi gerekiyor.
Televizyon İzleyici Ölçümü Paneli'nin büyüklüğü brüt 4.400 Hane, net 4.000 hane olacak şekilde tasarlanmıştır. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla panelde bulunan hane sayısının 4.340 olduğu, paneldeki kişi sayısının ise 14.543 olduğu görülmektedir.
en yüksek mertebeden reyring grubu.
Kredi değerliliği genel olarak kredi açılacak devlet, şirket veya kişinin, alacağı bu borcu zamanında ve tam olarak geri ödeyip ödeyemeyeceğinin belirlenmesi amacıyla ölçülür. Bu ölçümde verilen nota kredi notu veya daha yaygın olarak yerleşmiş haliyle İngilizcedeki rating sözcüğünün Türkçe okunuşuyla reyting deniyor.
29 Mart 1993 – 15 Ocak 1999 tarihleri arasında yayınlanan Ferhunde Hanımlar 1.780 bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu yerli dizisidir. Kaç Yerli Dizi Başka Ülkelerde En Yüksek Reytingleri Aldı?
Türkiye'de ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiştir. Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eseri olan Aşk-ı Memnu'dur. Dizi, Türkiye'nin kamu yayın kuruluşu TRT'de yayınlandı.
Türk dizi-film sektörü ihracatta dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türk dizileri satıldığı bölgelerde Türkiye'nin, Türk kültürünün tanıtılması anlamında büyük bir etkiye sahip” değerlendirmesinde bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri