Örneğin; yaş, aylık gelir, zaman değişkenleri oran ölçeğidir.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir.
Scale: yaş, ağırlık gibi eşit oranlı verilerdir. Ordinal: Ölçekler sonucunda elde edilen verilerdir. Tutum, tatmin vb. Nominal: Kategorik ya da sınıflama olarak adlandırılan verilerdir.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir.
3. Eşit Aralıklı Ölçek:
Aralık ölçeğinde başlangıç birimi belirlenmesi gerekliliği bulunmaktadır. Örnek olarak; öğrencilerin sınav notlarının 100 üzerinden verilmesi ile oluşturulan gruplar 10'ar ya da 20'şer eşit aralıklarla gruplanabilir. Mutlak sıfır noktası yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Eşit Oranlı Ölçek
Eşit oranlı ölçeklerde birimler eşittir ancak sıfır mutlak olmalıdır. aralıklara bölümlendiği için bu ölçekte elde edilen veriler üzerinde her türlü matematiksel işlem yapılabilir. geliştirilmiştir (fen bilimleri). • Cetvel, terazi, kronometre ile süre tutmak örnektir.
Eşit Oranlı (Ratio) Ölçek Başlangıç noktası olan sıfır, gerçek 0 (sıfır) olan ölçeklerdir. Her türlü matematiksel işlem yapılabilir. Özellik farkını miktar cinsinden verir. Katlamalı oranlı ilişki vardır.
Nicel Değişken: Sayısal değerlerin matematiksel anlamıyla temsil edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; yaş, sınav notu, aylık gelir, nüfus büyüklüğü, vs. Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; cinsiyet, eğitim düzeyi, il, vs.
3) Eşit aralıklı (Interval) ölçek
Bu ölçme düzeyi kesin ve gerçek bir sıfır noktasından yoksundur yani bir başlangıç noktasına göre veya gerçek sıfır noktasına göre yorum yapma olanağı yoktur. Ancak söz konusu değişkenin özellikleri arasındaki farklılıkların miktarı veya uzaklığı konusunda bir yorum yapılabilmektedir.
Eşit aralıklı ölçekten en önemli farkı gerçek sıfır noktasına sahip olmasıdır. Başka bir deyişle oranlı ölçeklerin eşit aralıklı ölçeklerin tek farkı, mutlak yokluğu gösteren bir başlangıç noktasının olmasıdır.
Scale: Sürekli değişkenler için kullanılır. Yaş, kilo, boy, gelir gibi değişkenler sürekli değişkenlerdir. Bu ve bu tür değişkenlerde Scale seçeneği kullanılır.
düzenin olduğu, iki değişken arasındaki farkın anlamlı ve eşit olduğu ve sıfırın varlığının keyfi olduğu ölçüm ölçeği. Ortak bir ölçek boyunca eşit aralıklarla var olan değişkenleri ölçer. Değişkenler arasındaki mesafeyi hesaplamak için kullanılan ölçütler son derece güvenilirdir.
Değişkenler yapısal anlamda sayısal ve kategorik değişkenler olmak üzere ikiye ayrılırlar: Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız… Kesikli Değişken: Sayılabilen değişkenlerdir.
Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu bağımlı bağımsız değişken örnekleri arasındadır.
Değişkenin değerleri belirli bir özelliğe veya yargıya göre aralarındaki uzaklığı tanımlamadan bir sınıflama belirten bir ölçek türüdür. Örneğin; Başarı durumunu gösteren değişken; zayıf(1), orta(2), iyi(3), çok iyi(4) gibi isimsel veya rakamsal değerler alabilir.
Ölçek Türleri (Sınıflama, Sıralama, Eşit Oranlı ve Aralıklı) Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır. Ölçek kavramları en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralarsak Sınıflama< Sıralama< Eşit Aralıklı < Eşit Aralıklı dır.
Aralıklı değişkenler genellikle ölçekli değişkenler olarak bilinir. Genellikle derece gibi bir birim olarak ifade edilirler. İstatistikte, ortalama, mod ve medyan da aralık değişkenlerini tanımlayabilir. Bir oran ölçeği, ölçeğin değerleri arasındaki nesnelerin sırasını ve sayısını gösterir.
Nominal Ölçüm Seviyesi: Nominal ölçüm seviyesinde, değişkenler isimleriyle ayırt edilir. Bu değişkenlerin kendileriyle ilişkili bir sırası veya hiyerarşisi yoktur. İsimlerle ilişkilendirilen sayılar, kendileriyle bağlantılı hiçbir matematiksel yönü olmayan etiketlerden ibarettir.
pekiyi,orta) göz rengi, medeni durum vb. değişkenler sayısal çoklukla ifade edilemeyen değişkenlerdir (sıfatsal değişkenlerdir).
Oransal ölçek
Oransal ölçekli sayılar için keyfî olmayan gerçek başlangıç sıfır noktası bulunur. Oransal ölçekli sayılarla ölçümü yapılan değişkenlere oransal değişkenler adı verilir. Fizikle ilgili birçok miktarlar için, kütle, uzunluk, enerji vb, oransal ölçekli sayılar ile ölçümü yapılır.
Ölçek Türleri (Sınıflama, Sıralama, Eşit Aralıklı, Oranlı) - YouTube.
Ölçme Türleri(Yapılış Biçimine göre)
Ölçülecek niteliğin (özelliğin) doğrudan gözlenmesi sonucu yapılan ölçmedir. Ölçülen özellik ile ölçmede kullanılan aracın niteliği aynı ise bu tür ölçme doğrudan ölçmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri