RF (Romatoid Faktör) Testi Bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir protein olan RF yani romatoid faktör genellikle otoimmun hastalıklarda vücudun kendi sağlıklı hücrelerini yabancı ve tehlikeli olarak algılar ve sağlıklı dokulara saldırır.
RF'nin varlığı, romatoid artritiniz olabileceğini gösterir. Romatoid artrit vakalarının çoğunda pozitif RF testi sonuçları bulunur. Ayrıca kanlarında yüksek düzeyde RF bulunan hastaların %50'den fazlasında Sjögren sendromu vardır. RA'lı bazı hastalarda Sjögren sendromu da vardır.
RF testi, belirli hastalıklardan şüphelenildiğinde yapılan bir testtir. Sıklıkla romatizma ve romatoid artrit hastalıklarının teşhisinde kullanılsa da RF testinin çeşitli hastalıkların teşhisi için kullanılması gerekmektedir. Bu test erken teşhis için çok önemlidir.
Yürüme hızı, Rf değeri ile ifade edilir ve substansın yürüme mesafesinin, çözücünün yürüme mesafesine oranından hesaplanmaktadır. Rf değeri 0 ile 1 değerleri arasındadır. Bir kantitatif analiz tekniği olan kromatografide amaç, anlamlı bir süre içinde iyi bir ayırma yapmaktır.
Laboratuvar Testleri
Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-reaktif protein (CRP) yüksek bulunabilir. Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur.
İlgili 24 soru bulundu
CRP testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğeriniz, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP 'yi kan dolaşımınıza bırakır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır.
CRP' nin (C-reaktif protein) kan plazmasındaki normal değeri 1.0 mg/L'nin altındadır. Yani çok düşük miktarda bulunur. Değeriniz ne kadar düşük ise kalp damar hastalıkları veya enflamatuvar (iltihabi) hastalıklar açısından riskiniz o kadar düşüktür.
Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.) olabilir.
Kişinin RF değeri normal şartlar altında 20 U/ML altında çıkması gerekir.
Çünki her maddenin hareketli faz ile sürüklenme hızı farklıdır. Böylece her madde için uygulanan koşullar belirtilerek karakteristik değerler verilebilir. Buna sürüklenme derecesi veya alıkonma faktörü denir ve Rf ile gösterilir.
Romatoid faktör en fazla romatoid artrit hastalığı için önem taşır. Diğer sistemik otoimmün romatizmal hastalıklar (lupus, Sjögren sendromu, juvenil kronik artritler, skleroderma gibi) veya organa özgü otoimmün hastalıklarda (Hashimato troiditi, otoimmün hepatit, gibi) pozitif olabilir.
İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.
RF haberleşme Radyo Frekansı üzerinden bir alıcı ve bir verici cihaz arasında veri iletimine verilen isimdir. RF haberleşme sistemlerinde RF Modemler kullanılmaktadır. RF Modemler'e piyasa bir çok farklı isim verilmektedir; Radyo Modem, RF Data Modem, Radio Modem, Telsiz Modem, Kablosuz Modem bu isimlerden bazılarıdır.
Romatoid faktörün referans aralığın (<15 IU / mL) üzerinde seyretmesi halinde şüphe duyulması gereken rahatsızlıklar, diğer bir deyişle RF yüksekliği nedenleri şu şekildedir: Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları Karaciğer rahatsızlıkları İnflamatuar akciğer rahatsızlığı
Bir tür iltihaplı romatizma olan Romatoid artrit belirtileri şunlardır: Birden fazla eklemde hassasiyet, şişlik ve ağrı Genellikle sabahları ve ya da kullanmamaya bağlı hareketsizlikler sonrası eklemlerde sertlik oluşması En sık el ve ayak parmak eklemleri, el ve ayak bilek eklemlerinin tutulumu.
Romatoid artrit hastalığının araştırılmasında en sık kullanılan testlerden bir tanesi RF olarak kısaltılan romatoid faktördür.
Elektronik devre teorilerine göre, herhangi bir yük üzerinde harcanan güç, devreden geçen akımın ve yük üzerindeki gerilimin çarpımıdır.
Romatoid artrit eklem iltihabının sık görülen formudur ve eklemlerin içindeki zarda (sinoviyumda) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Eklem hattı kalınlaşır ve eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit yıllarca devam eder yani kronik bir hastalıktır.
RF modülün yakaladığı sinyaller mikrodenetleyicide işlemden geçirilerek verinin bir sayısal/analog dönüştürücüye gönderilerek analog bir işarete dönüştürülmesiyle kullanıcının anlayacağı analog ses işaretine dönüşümü sağlanmış olmaktadır. Bu analog işaret de bir kulaklık aracılığı ile kullanıcıya taşınmaktadır.
Fizik tedavi, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem; egzersiz, manuel terapi, elektroterapi, ultrason gibi birçok farklı teknik kullanarak vücudun iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
Birde RF modüllerde kanal sayısı vardır. Bu ise modülün haberleşme frekansının genelde 200Khz lik farklarla değiştirilmesi anlamına geliyor. Genelde 433,0 MHz den başlayıp 433,3 Mhz , 433,4 Mhz , 433,6 Mhz gibi değerler alıyor ve bunların her birine kanal deniliyor.
Ancak kanser hastalarında bu seviye genellikle çok daha yüksektir. Tipik olarak, kanser hastalarında CRP seviyeleri 100 mg/L'nin üzerinde olabilir.
Aynı zamanda karaciğer tarafından üretilen C-reaktif protein (CRP), bakteriyel enfeksiyonları, inflamatuar hastalıklar, kronik iltihabi hastalıkları, kanser türlerini, kalp krizi riskini ve damar iltihaplanmalarını işaret edebilir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri