Dekontaminasyon işlemi tamamlanan tıbbi atıklar, “DİKKAT TIBBİ ATIK'' ibaresi taşıyan KIRMIZI renkli plastik torbalara konularak yardımcı personele kayıt altında teslim edilir. Yardımcı personel, bu atıkları tıbbi atık konteynerine bırakır. Bertarafı belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üreten sağlık kuruluşları, tıbbi atıklarını tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanarak taşıma aracına ya da en yakın veya en uygun tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine teslim etmek zorundadır.
Laboratuvar atıkları, belirli kurallar çerçevesinde laboratuvardan uzaklaştırılması gereken, uygun bir şekilde laboratuvardan uzaklaştırılmadığında insan sağlığına ve çevreye zarar verme riski olan maddelerdir.
Kısaca ise kimyasal malzeme içeren atıklar olarak da bilinir. Kimyasal atıklara vakti geçmiş veya kullanılmayan dezenfektanlar, çözücüler, laboratuvar ayraçları, film banyoları örnek verilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Dekontaminasyon işlemi tamamlanan tıbbi atıklar, “DİKKAT TIBBİ ATIK'' ibaresi taşıyan KIRMIZI renkli plastik torbalara konularak yardımcı personele kayıt altında teslim edilir. Yardımcı personel, bu atıkları tıbbi atık konteynerine bırakır. Bertarafı belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tıbbi atıklar sadece resmi olarak yetkisi olan tesislerde bertaraf edilebilir. Kurumlar, kendi atıklarını bertaraf edemez. Usülüne uygun olarak saklanan atıklar, lisanslı araç ve kişiler tarafından toplanarak bertaraf tesisine getirilir.
Laboratuvarda sıvı atıklar lavaboya dökülür katı atıklar atık kaplarınamı atılır.
Kimyasal atıklar laboratuvar teknik personelinin direktiflerine uygun olarak işleme tabi tutulmalıdır. Lavabolara ve başka yerlere kesinlikle kimyasal madde dökülmemelidir.
Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor. Tıbbi atıklar burada belirli aşamalardan geçerek otoklav adı verilen ünite içinde yüksek ısı ve basınca maruz bırakılarak sterilize ediliyor ve evsel atık bölümüne gönderilerek imha ediliyor.
Tıbbı atık uygulaması ve tanımı Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Bu sınıflandırmaya göre hastane atıkları; genel atıklar, kesiciler, kimyasal ilaçlar ve ilaç atıkları, enfeksiyona yol açan atıklar ve tehlikeli atıklar olarak sıralanmaktadır.
İlaç atıkları, üzerinde “Atık İlaç” ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır.
İlaç atıkları, üzerinde 'Atık İlaç' ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır.
Sisteme ilk defa kayıt olacak sağlık kuruluşları öncelikle İBB Portala (https://portal.ibb.istanbul/login/corporate ) üye olmak kaydıyla online tıbbi atık sistemimizden (https://tibbiatik.ibb.gov.tr/) başvurularını yapabileceklerdir.
Tıbbi atıkların çevreye zararlarının önlenmesinin ötesinde bazı türler için geri dönüşüm yoluyla döngüsel ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Elverişli tıbbi atıkların geri dönüşümü için izlenen temel prosedür ise şu şekilde: Atıklar tıbbi atık poşeti ya da tıbbi atık kovası gibi özel araçlarla toplanıyor.
·Çalışma esnasında, saçlar uzun ve dağınık ise mutlaka toplanmalıdır. ·Laboratuvar dışına, üzerinde önlük, eldiven, vb. ile çıkılmamalıdır. ·Laboratuvarda sigara içilmesi yasaktır. ·Laboratuvarda yemek, içmek ve gıda malzemelerini bulundurmak, laboratuvar ekipmanlarını bu amaçla kullanmak yasaktır.
Laboratuvar (halk dilinde lab), laboratuvar araştırması, bilimsel veya teknolojik araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü koşullarda gerçekleştirilmesini sağlayan tesistir. Laboratuvarlarda bilimsel veya teknolojik araştırmalar, deney ve ölçümler, hammadde ürünlerin kalite kontrolü yapılır .
Lavabodan dökülmez zira boruların donup kırılmasına neden olabilir. Eldiven: Eğer deney sırasında kullanıldıysa biyolojik atık yoksa normal çöpe gidebilir.
Lavabolara ve başka yerlere kesinlikle kimyasal madde dökülmemelidir. Zehirli buharları ve gazları solumaktan kaçınılmalıdır. Bu tür maddeler ile derişik asit, baz ve uçucu çözücülerle çalışırken çeker ocak kullanılmalıdır.
Tıbbi atıklar patolojik atıklar, kesici-delici katı atıklar ve enfekte atıklar olarak üç grupta yer alan her türlü insan ve çevre sağlığına zarar veren atık türleridir. Bu atıkların gerekli şekilde toplanarak imha edilmesi için sağlık kuruluşlarında 3 farklı tipte çöp torbaları oluşturulmuştur.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
Kullanılmış kalemi boşaldıktan sonra bir çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun (kutu içeriğinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Kaleminiz arızalıysa lütfen onarmaya veya sökmeye çalışmayın. Çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun ve yeni bir kalem açın.
Sonuç olarak; mevcut atık yönetmeliği infeksi- yöz olmayan hasta atıklarının da tıbbi atık olarak kırmızı torbaya atılmasını öngörmektedir.
Tıbbi atık, sağlık kuruluşlarından kaynaklanan insan ve çevre sağlığını tehdit eden patolojik atıklar, enfekte atıklar ve kesici-delici maddelerden oluşan atıklardır. Tıbbi atıklar yüksek oranda risk taşıyan çok önemli bir atık grubudur. İstanbul'da 2015 yılında günde ortalama yaklaşık 65 ton tıbbi atık üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri