er-Risale, imam Şafii'nin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti'ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır. Eserde Mürcie'den olduğu yönündeki iddiaları reddeder.
İmam Şâfiî'nin (ö. 204/820) fıkıh usulüne dair eseri.
Şâfiî'yi anlamak yö- nünde onun “er-Risâle”si önemli bir dokümandır. Bu nedenle söz konusu eser araş- tırmamızın mihverini oluşturmaktadır. Ancak Şâfiî hayatı boyunca söz konusu eseri iki kez kaleme almıştır.
Hicri 200'de Mısır'a geçen Şafii, "Kavli Cedid-Yeni Mezheb" denilen görüşlerini tasnif etti. Fıkıhta yazdığı "El-Hucce" isimli eseri Irak'taki, "El-Ümm" isimli eseri ise Mısır'daki fıkhi görüşlerini yansıttı.
El Alim ve l Müteallim, El-Âlim ve'l-Müteallim, El-´Âlim ve'l-Müte´allim, Al-´Aalim wa'l-Muta´allim, العالم و ال متعلم Ebu Hanife'nin Beş Eseri diye anılan kitaplardan biridir.
İlgili 25 soru bulundu
İmam Şâfiî, bu eserini Mısır'a gittikten sonra kaleme almıştır. Bazı kaynaklara göre İmam Şâfiî'nin bu eserini, Abdurrahman b. Mehdî'nin (ö. 198/813-14) isteği üzerine kaleme aldığı ve bu isteğin kendisine mektup olarak gönderilmesinden dolayı eserin “risâle” ismiyle adlandırıldığı belirtilir.
Devrinin seçkin âlimlerinin pek çoğu ile görüşme ve onlardan ilmî yönden faydalanma imkânı bulan Ebû Hanîfe'nin asıl hocası, döneminde Kûfe re'y ekolünün üstadı kabul edilen Hammâd b. Ebû Süleyman'dır.
195-199 yılları arasında er-Risâle'nin de içinde bulunduğu kadim dönemi eserlerini ortaya koydu.5 er-Risâle'nin kadim versiyonu, daha güçlü görülen rivayetler ışığında şekillenen yaygın kabule göre, kendisi Bağdat'ta iken Basra'dan Abdurrahman b. Mehdî'nin (ö. 198/813-14) talebi üzerine yazılmıştır.
Karşılıklı diyalog şeklinde yazılan er-Risâle; Kur'an ve Sünnet ilişkisi başta olmak üzere âhâd haber, icma, kıyas, istihsan ve sahâbîlerin görüşleri gibi birçok fıkhî ve ilmî konuya da değinmektedir. Bu eser, İslâm hukuku metodolojisinde asırlardır ciddiyetini ve önemini koruyan kaynak bir eser olmuştur.
Kuşeyrî'nin (ö. 465/1072) tasavvufa dair klasik eseri. Mutasavvıf, kelâm, tefsir ve hadis âlimi.
Ebu Hanife'nin akaid alanındaki bu görüşleri zamanla Ehl-i sünnet anlayışının şekillenmesinde önemli etkileri olmuştur. İmam-ı Azam'ın itikadi görüşleri günümüze el-Fıkhu'l-ekber, el-Fıkhu'l-ebsat, er-Risale, el-Âlim ve'l-müteallim ve el-Vasıyye adlı beş eseriyle ulaşmıştır.
İmam el Buhari mezkur eserinde İmam Ebu Hanife hakkında ki ehli hadisin görüşlerini naklederken '' Ebu Hanife iki defa küfür sözler söylemesi sebebiyle tevbeye davet edilmiştir'' şeklindeki hurafeyi öylece alıntılayıvermiştir. Bu ehli hadisin müctehid imamlar hakkındaki ittifaklarına aykırı bir durumdur.
Ali Zeynelâbidîn'in (ö. 122/740) ilim ve tecrübelerinden faydalanan Ebû Hanîfe, on sekiz yıl gibi uzun süre hocası Hammâd b. Ebû Süleyman'ın (ö. 120/738) ders halkasına devam etmiş ve ona vekâleten ders vermiştir. Aslen İsfahanlı olan Hammâd, döneminin Kûfe fakihidir.
SÖYLEYELİM! 4 Sünni mezhebin birincisinin imamı Ebu Hanife, Abbasi İslam Devleti tarafından zindanda kırbaçlanarak öldürüldü. İkincisinin imamı Şafii ise hocası ve Maliki Mezhebinin kurucusu olan İmam Malik'in öğrencileri tarafından dövülerek öldürüldü. 4 hak mezhep mi dediniz?!
Anlayış tarzı ve derinlik anlamına gelen fıkıh, özellikle dini açıdan öne çıkan bir yapıya sahiptir. Bu konuda İmamı Gazali, Ebu Hanife gibi daha pek çok önemli isim ön plana çıkar.
Mübârek, Süfyân b. Uyeyne, Yahyâ b. Saîd el-Kattân, Abdurrahman b. Mehdî, Ali b. Medînî, Yahyâ b. Maîn, Ahmed b. Hanbel ve Buhârî bu ilimde derin bilgisiyle tanınan âlimlerin başında yer alır.
Tarihsel olarak bu iki öncü imamdan sonra dünyaya gelmiş olan İmam Şâfiî, İmam Mâlik'e bizzat öğrencilik etmiş, Ebû Hanîfe'ye ise bizzat öğrenci olamamakla birlik- te onun fıkhî görüşlerini tedvin eden ve Irak fıkhının kendi zamanındaki temsilcisi durumunda olan İmam Muhammed'den de Irak fıkhını öğren- miştir.
Sahâbeden bir fetvâ geldiği zaman ise onlardan birisi ile amel ederiz. Sahâbe dışında bir başkasından bir görüş gelirse, onlar nasıl içtihat ettilerse biz de içtihat ederiz.” “İMAM-I ÂZAM EBÛ HANÎFE'NİN RİVAYET ETTİĞİ AHKÂM HADİSLERİ”nde (Ukûdü'l-Cevâhiri'l-Münîfe) tekrarları hariç olmak üzere toplam 615 hadis vardır.
Kufe'de doğdu. Kökenine dair Birçok farklı iddia (Soyunun bir yanının Türk olduğu da iddia edilir) vardır. Aslen Arap olmayan Ebu Hanife'nin dedelerinin Fars kökenli olduğu ihtimali daha güçlüdür. Dedesi Zuta'nın, aslen Kâbil bölgesinde yaşayan Farisoğulları'na mensup bir uçbeyi olduğu söylenir.
Fıkhu'l Ebsat, Ebu Hanife'nin akaid konusundaki eserlerinden biridir.
Tasavvufa göre ibnü'l-vakt, geçmiş ve gelecek kaygısından kurtulan ve yalnızca bugünü değerlendirmekle meşgul olan; ebü'l-vakt ise tüm zamanların endişesinden tamamen kurtulan kişi olarak tanımlanabilir.
Risâle (Arapça: لرسالة), edebî mektuplar ve belli konularda küçük hacimli eserler için kullanılan terim. Türk Dil Kurumu'nda "kitapçık" olarak geçmektedir. Zamanla hitap, kitap, mektup, makale; inceleme, araştırma, monografi için de kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri