e-Devlet Risk Merkezi Raporu'nda kredi notu yer almıyor. Kredi notu öğrenmek için Findeks ya da banka şubelerinden ücret karşılığında hizmet alınabilir.
Kredi notunuzu öğrenmek için en güvenlir kanallar: Findeks resmi internet sistesi, banka şubeleri ve cep telefonu operatörleridir. Findeks Internet Sitesi: Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'nin yönetimi altında bulunan Findeks, Türkye'de Kredi notu verme yetkisine sahip tek kuruluştur.
E-Devlet Kredi Risk Raporu'nda Kredi Notu Yer Alır mı? Hizmetinize sunulan Risk Merkezi Raporu ile tüm geçmiş ve mevcut borç durumu ile risk durumu sorgulanabiliyor. Buna ek olarak, bankalar tarafından kredili ürün değerlendirmelerinde kullanılan kredi notuna bu hizmet üzerinden ulaşılamıyor.
Kredi notu sorgulama işlemini Findeks üzerinden yapmak mümkün. Findeks üzerinden kredi notuna risk raporunu alarak ya da sadece kredi notu sorgusu yaparak ulaşılabilir. Alınacak risk raporu ile hâlen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredilere ilişkin ödeme geçmişi tek bir raporda görebilir.
Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu 14.03.2019 itibarıyla e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak sunulmaktadır. e-Devlet üzerinden sadece risk merkezi raporu sunulmaktadır, rapor kredi notu bilgisini içermemektedir. e-Devlet aracılığıyla ...
İlgili 33 soru bulundu
Findeks, bireylere ve reel sektöre yönelik finansal hizmet platformudur. Kredi notunuzu Findeks'ten öğrenebileceğiniz gibi, çalıştığınız bankanın internet bankacılığı üzerinden de belirli bir ücret karşılığında öğrenebilirsiniz. Bankamız üzerinden öğrenmek isterseniz Yapı Kredi İnternet Şube'mizi ziyaret edebilirsiniz.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Findeks Kredi Notu'nuz ne kadar yüksekse bankalardan kredi çekmeniz o kadar kolaylaşır. Bankaların kendi kredi tahsis süreçlerine göre değişmekle birlikte genellikle 1500 ve üzeri nota sahip olan kişiler kredi başvurularına kısa zamanda olumlu sonuçlar almaktadırlar.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
700 - 1099 puan aralığı: Kredi alınması yalnız kefil veya ipotek gösterilerek mümkün olabilir. 1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir.
ve e-Devlet mobil uygulaması üzerinde yer alan "Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Rapor Başvurusu" sayfasından "Rapor Görüntüle"ye girilir. Ekranda yer alan "Rapor Şifresi" alanına SMS yoluyla gelen şifre girilerek, rapor bilgileri görüntülenebilir.
Neleri Öğrenirsiniz? Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıklarına, limit ve borç durumlarına, yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu gibi detaylara göre hesaplanan nottur.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Kredi notu sorgulamak, kredi notunu düşüren durumlar arasında yer almıyor. Kredi başvurusu yapmak da kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemiyor. Ancak bankalar değerlendirme yaparken birçok farklı detayı da göz önünde bulunduruyor.
"Findeks kredi notu aralıklarına göre risk değerleri ise şöyledir: 0- 699 en riskli. 700- 1099 orta riskli. 1100- 1499 az riskli.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
0-699 en riskli. 700-1099 orta riskli. 1100-1499 az riskli. 1500-1699 iyi.
Kredi skoru 1.500 ile 1.900 arasında olanlar kolaylıkla kredi alabilirler. KKB puanı 0 ile 1.099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en tereddütte kaldığı grup az riskli gruptur, yani 1.100-1.499 arası.
Aynı şekilde Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi veya Kredi Kayıt Bürosu'na bireysel başvuru yaparak da sicil durumu görülebilir. Kredi sicilinin hiç olmaması ya da 5 yıl sonunda silinmiş olması, bankalardan kredi alma konusunda problem yaşanmasına neden olur.
Sicili Bozuk Kişi Kefil ile Kredi Çekebilir: Kredi notu düşük olan kişinin bankalara yapacağı yeni kredi başvurusunda; bankaya ek güvence göstermesi gerekir. Bu güvence seçeneklerinden biri de kefildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri