Apartmanların riskli yapı tespit ücreti ise 8 bin TL dolaylarına geldi. Riskli yapı tespitleri kentsel dönüşüm kanunu ya da deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıyor.
Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. İnceleme sonucunda Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan yararlanabilecek miyim?
Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor.
Riskli yapı tespiti, kural olarak yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadığı durumlarda riskli yapı tespiti arsa payı sahibince yaptırılır.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
İlgili 40 soru bulundu
BİNA SAĞLAMLIK TESTİ ÜCRETİ 2023
Özel şirketler tarafından yaptırılması halinde 2-3 bin TL civarındadır. Fakat bu test belediyelerde ücretsiz olarak da yapılabilmektedir. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz.
Riskli Yapı Tespit Raporu Kaç Günde Çıkar Ve İtiraz Süresi Kaç Gündür? Riskli yapı tespiti başvurusunun müteakibinde lisanslı kurum ve kuruluşlar hazırladıkları bina risk raporunu yedi gün içinde ilgili belediyelerin tapu müdürlüğüne gönderirler.
Bu nedenle karot ücretini kim öder sorusu merak edilir. Genellikle karot alma işlemi yapı sahibi veya müteahhit tarafından ödenir. Yapı sahibi var olan bina veya yapıda yapılacak değişiklikler veya yenileme çalışmaları için gerekli olan yapısal analizleri yapmak üzere karot alma işlemi için ödeme yapabilir.
Devreye aldığımız finansman paketi kapsamında, kişi başı 1.250.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor ve finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Paket ile vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmeleri için önemli bir kolaylık daha sunmuş oluyoruz" denildi.
Bina hasar tespit işlemi ücretli bir hizmettir.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
Bunun için bizzat Belediye'ye başvuru yapabilirsiniz. Diğer bir rapor tamamlama işini ise Kaymakamlık Kurumuna başvurarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer bina sağlamlık testi yapan kurumlar ise bu alanda çalışmalar yapan özel şirketlerdir.
Bina deprem dayanıklılık testi; bakanlık, özel firmalar ya da İstanbul, Bursa ve İzmir belediyeleri tarafından yaptırılabilir. Belediyeler tarafından ücretsiz olarak yaptırabileceğiniz dayanıklılık testi, hayati önem taşıdığı için acil ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
Riskli olduğu tespit edilen bina için gayrimenkul sahiplerine 60 gün süre tanınır. 60 gün sonunda binayı yıktırmaları gerektiği tebliğ edilir. Bina bu süre içerisinde yıkılmazsa 30 günden az olmak üzere ek süre tanınır. Bu ek sürenin sonunda bina Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılır.
Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığımızca lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptırabilirler. Bu aşamada maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir. Riskli yapı tespiti talebi, elektronik yazılım sistemi üzerinden yapılır.
Soru (9) – Risk tespiti yaptırmak istediğimiz betonarme binalarda her kattan karot örneği almak gerekir mi ? Cevap: 6306 sayılı kanun kapsamında sekiz kata kadar olan binalarda yalnızca kritik kattan karot alınması yeterlidir. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR? Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin her vatandaşın özel kuruluşlar nezdinde risk tespiti yaptırması mümkündür. Deprem risk raporu almak için herhangi bir çoğunluk aranmayacaktır.
Özellikle son büyük deprem felaketinden sonra belediyeler kendi il ve ilçelerine özel ücretsiz deprem dayanıklılık testi ve kira yardımı gibi uygulamalar yapabilmektedir. Bu açıdan bulunduğun il ve ilçe belediyelerini arayarak son güncel çalışmaları öğrenmeni öneririz.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
KAROT TESTİ FİYATI NE KADAR? Yıllar geçse de karot testiyle atılan betonun kalitesi tespit edilebilmektedir. Karot testi ücreti bölgesel olarak değişmekle beraber 2 bin - 3 bin lira arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri