Riviera ne demek diye soracak olursak bu kelime Akdeniz'in deniz kıyısı anlamına da gelmekle birlikte işlem görmüş zeytinyağı türlerinden birinin de ismidir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Riviera 170 derecede bozulma belirtileri gösteren bir yağ çeşididir. Bu yüzden yüksek ısıda riviera kullanırken temkinli olmanızda fayda vardır. Yukarıda belirttiğimiz durumun haricinde rivieranın sağlığı tehdit eden herhangi bir sakıncası bulunmuyor.
Riviera Zeytinyağı; tatsız ve kokusuz rafine zeytinyağına %10 ile %20 oranında doğal zeytinyağı eklenerek elde edilir. Riviera zeytinyağından doğal zeytinyağı tadı ve kokusu alınabilir. Oleik asit oranı %1 ile %1,5 arası değişebilir.
Riviera hafif yemekler hazırlamak için de kullanılır. Riviera, zeytinyağlı soğuk yemekler için değil, özellikle günlük sıcak yemekler için tercih ediliyor. Riviera hem uygun maliyetli hem de yağlı yemekler için çok ağır olmayan, çok miktarda yağ gerektiren derin kızartmalar için doğru seçimdir.
İlgili 28 soru bulundu
Riviera ne demek diye soracak olursak bu kelime Akdeniz'in deniz kıyısı anlamına da gelmekle birlikte işlem görmüş zeytinyağı türlerinden birinin de ismidir. Diğer ana çeşitler arasında natürel, sızma ve çeşnili zeytinyağlarını sayabiliriz.
Riviera zeytinyağının asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en fazla %1.5'tur. Sızma zeytinyağının yoğun duyusal özellikleri yerine daha hafif ve dengeli bir tat almak isterseniz riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Solive Riviera zeytinyağı, Diğer bitki yağlarına göre daha sağlıklı bir zeytinyağı türüdür. Ancak riviera zeytinyağını diğer tüm zeytinyağlarından ayıran en temel faktör, direkt olarak yemeklerde kullanılan bir tür olmasıdır. Sızma zeytinyağına göre fiyatının daha uygun olması yemeklerdeki kullanımını artırır.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Riviera zeytinyağı tercih etmeyin
Yemeklerden daha ziyade kızartmalarda tercih edilmektedir. Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile farklı zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilmektedir. Yani tek çeşit saf ürün değil karışım ile oluşturulmaktadır. Asitlik derecesi ortalama %1,5 oranındadır.
Çok eski dönemlerden beri kadınların güzellik sırlarından biri de olan zeytinyağın yüze olan faydalarına bir bakalım. "Zeytinyağı yüze sürülür mü?" sorusunu sıklıkla duyuyoruz, okuyoruz. Biz de bu soruya cevap niteliğinde bir haber hazırlayalım dedik. Evet, zeytinyağı yüze sürülür.
Riviera zeytinyağı, rafine edilerek inceltilmiş, besin ve öz özellikleri neredeyse sıfırlanmış ham zeytinyağından elde edilir. Ancak bu boş sıvıya %10 oranında natürel ya da birinci natürel zeytinyağı ilavesi ile hem tat, hem de besin değeri olarak yeniden değerlendirilir.
En doğal ve sağlıklı olanı soğuk sıkım yöntemidir. -Riviera zeytinyağı, rafine hâle getirilen zeytinyağına sızma zeytinyağı ilave edilerek üretilir.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Trans yağ, yenebilecek en kötü ve sağlıksız yağ türü olarak kabul edilmektedir. Diğer diyet yağlarının aksine, trans yağ asitleri olarak da adlandırılan trans yağlar kötü kolesterolü etkileyerek sağlığı tehdit etmektedir. Trans yağ tüketimi sonucu kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Genellikle soğuk sıkım yöntemi ile üretilen natürel sızma zeytinyağı ürünleri, asit oranı düşük olduğundan her insanın gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir besindir. Natürel sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağları gibi genzi yakmaz ve kolay sindirilebilen bir lezzete sahiptir.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Riviera zeytinyağı, rafine edilmiş zeytinyağına natürel zeytinyağı ilave edilerek elde edilen bir ürün çeşidini oluşturuyor. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'ne göre zeytinyağları “natürel”, “rafine”, “riviera” ve “çeşnili” olmak üzere dört temel kategoriye ayrılıyor.
Sağlık için faydalı, Kaliteli bir zeytinyağı satın almak için yeni hasat, düşük asitli, yüksek polifenollü soğuk sıkım erken hasat natürel sızma zeytinyağını tercih etmenizi öneririz.
Naturel birinci zeytinyağı da sızma zeytinyağı gibi mekanik yollarla elde edilir, herhangi bir rafinasyon işlemi görmez. Asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla %2 olabilen bu zeytinyağı türü tat ve koku olarak sızma zeytinyağına göre daha hafiftir.
Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok %0,8 olan natürel zeytinyağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri