Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
Rize ilinin adı ile ilgili olarak değişik görüşler ileri sürülmüştür; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumca'da "RIZA" olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca'da ise "RİZE" ufak kırıntı, döküntü anlamındadır.
Rize'nin etnolojik yapısında Laz, Rum ve Ermeni varlığı söz konusu olsa da Türkîik bir özellik dikkat çeker. Bölgenin kendine özgü şivesiyle Türkçe konuşulur. Özellikle konuşma dilinin şekillenmesinde Akkoyunlu Türkmenleri ve yirmi Oğuz boyundan biri olan Çepnilerin etkisi büyüktür.
Rize halkı çok çeşitli etnik kökenlere sahiptir. Bölgenin bilinen ilk sakinleri bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Rize'nin tarihsel gelişiminde Türkler, Rumlar, Ermeniler, Çerkesler ve Lazlar önemli rol oynamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Batı Hemşinlileri: Rize'nin Hemşin, Çamlıhemşin ilçeleri ile Fındıklı, Çayeli, Güneysu, Pazar, Ardeşen ve İkizdere ilçelerinin yüksek ve dağlık kesimlerinde yaşayan, ana dili Türkçe olan Sünni Müslüman gruptur.
Oran olarak, en fazla Artvin'de (%5.8), Rize'de (%2.0), Sakarya'da (%0.7), Kocaeli'de (%0.7), Bolu'da (%0.5), Bursa ve Muş'ta ise (%0.1) anadil olarak Lazca konuşmaktaydı. Bu nüfusun 3.943'ü sadece Lazca konuşabiliyordu. Anadili olarak Lazca konuşanların yanında 55.158 kişi ikinci dili olarak Lazcayı konuşabilmekteydi.
Sonradan adı Çayeli olarak değiştirildi. Köy adlarının büyük çoğunluğu Rumcadır; ancak az sayıda Lazca ve Ermenice yer adları da vardır. 20. yüzyıl başlarından önce Türkçe yer adı kaydedilmemiştir.
Çayeli ve köylerindeki halk çeşitli Türkmen boylarından (Çepniler, Karamanoğulları) oluşur. Bazı dağlık köylerde ise bölgenin yerli halkı olan Hemşinliler oturur.
Güneysu nüfusunu etnik köken bakımından başta Türkler,Laz kökenli Türkleşmiş aileler ve kısmende Gürcüler oluşturmaktadır.
Pontuslu Müslüman Rumlar ayrıca; Rize (daha çok İkizdere ilçesinde bulunur), Artvin, Gümüşhane, Erzurum ilinin bir kısmı ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı (bkz. Kafkasya Rumları) ve Gürcistan gibi diğer yerleşim yerlerinde de bulunabilir (bkz. Gürcistan'da İslam).
Rize'de nüfusun dağılışını belirleyen temel faktör yer şekilleridir. Yerleşmeye elverişli düz alanların az bulunması, yerleşme merkezlerinin sahil şeridinde ve akarsu vadilerinde kurulmasını zorunlu kılmıştır.
Lazlar Kafkas kökenli bir halktır. Kafkasya'daki sosyal, kültürel ve siyası gelişimlerinden (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi, 1917 Ekim Devrimi ve Sovyet sınırının açılması gibi) doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmişlerdir.
Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer.
Rizeliler En Çok ve En Az Nerede Yaşıyor? Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2022 yılı verilerine göre, Rizelilerin en fazla ikamet ettiği il İstanbul olurken, en az ikamet edilen il ise Kilis oldu. ADNKS 2022 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de nüfus kütüğü Rize olan 779 bin 339 kişi bulunuyor.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Rize'de Çamlıhemşin, Çayeli, Kalkandere ile komşudur ve şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. 1945 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İkizdere'nin nüfusu 7 bin civarında olsa da, yüzölçümü bakımından şehrin en büyük ilçesidir.
29 Kasım 1923'te Lazistan isminin yerine Rize ismi geçerli kabul edildi. Rize, 20 Nisan 1924'de vilayet merkezi oldu. 1924 Anayasası hükümleri gereğince Rize il oldu. Bu tarihte Atina ve Hopa kazaları Rize'ye bağlıydı.
Tanımlama. Rum kelimesi tarihsel kaynaklarda daha çok Doğu Romalı yani Yunanca konuşan Romalı, bir diğer ifadeyle Greko-Roman anlamında kullanılmıştır. Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır.
Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.
Etnik köken olarak Hemşinliler ve Lazlar vardır. Yaygın olarak Lazca ve Türkçe konuşulur. Ulus-devlet politikaları sebebiyle Lazca yok olma tehlikesi altındadır. İlçenin en belirgin yanı dış çevreyle sürekli ve yoğun ilişkidir.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Günümüzde Lazlar Rize'nin Pazar (Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Atina), Ardeşen (Arteşeni), Çamlıhemşin, Fındıklı (Vitze) ve Artvin iline bağlı Arhavi (Arkabi/Arkhave), Hopa ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Lazların kökeni, antik Kolhis ve Lazika krallıklarına kadar uzanmaktadır. Bu bölgeler, bugünkü Gürcistan'ın batı kısımları ile Türkiye'nin doğu Karadeniz sahillerini kapsar. Lazlar, bu tarihi geçmişleriyle, Karadeniz'in en eski halklarından biri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri