Rol Değiştirme Tekniği : Psikodrama'da oyun sırasında rol değiştirme tekniği uygulandığında, bir baş-oyuncu, o anda ortamda bulunmayan bir tanıdığını temsil etmek üzere karşısında bulunan yardımcı oyuncu ile rol değiştirir.
1- Rol oynama-rol değiştirme
Rol oynama, bireylerin kendileri olarak söyleyemediklerini ve yapamadıklarını girdikleri rol içinde mimiklerini maksimum düzeyde kullanmalarını kolaylaştırır, onlara güç, cesaret ve güvenle kendilerini ifade etme fırsatı verir.
Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar. Bu doğrultuda, başlangıçta ikilemde kalan öğrencinin karar verme süreci hızlanır.
Rol Kartları
“Bu kartlar oynanacak olan karakter ve kullanılacak içerik hakkında ayrıntılı bilgi verir. Bu teknik, öğretmenin bir dizi rolü, sınırlı bir zaman dilimi kullanarak vermek istediğinde yararlı olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Rol oynama yönteminde, öğrencilerin belli bir durumu, olayı veya kişiyi bizzat kendileri canlandırdıklarından yaratıcılıkları gelişir. Rol oynama yöntemi, öğrencilerin sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinin gelişmesine yardım eder. Rol oynama yöntemi, sınıftaki öğrencilerin duygu dünyalarını tanımaya yardım eder.
Empati temelli bir tekniktir. Öğrenci kendisini bir başkasının yerine koyarak onu anlamaya çalışır ve onun gözünden dünyaya bakar. Bu bağlamda öğrenci kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe girerek ifade eder.
Donuk imge; drama sırasında öğrencinin hareketsiz kalarak donuk bir fotoğraf oluşturmasıdır. Öğrenciler sırasıyla heykellerini yaparlar. Ekran başında diğer öğrenciler heykelin onda nasıl bir duygu oluşturduğunu tarif eder.
Tekniğe adını veren sıcak kavramı, soru soracak katılımcıların sandalyedeki kişiyi terletebilecek kadar sorgulama yapmalarına bir göndermedir. Sandalyedeki katılımcı, büründüğü kişi ya da karaktere yönelik geniş çaplı soruları yanıtlamaya çabalar ve ilgili konuyu ilgilendiren her şey açığa çıkmış olur.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Ayna: Bu teknikte protagonistin kendisine dışarıdan bakabilmesi amaçlanır. Protagonist oyununda canlandırılan sahnede, protagonist yerine seçtiği eşin oynadığı, protagonistin ise oyunu dışarıdan gözleyebildiği bir tekniktir.
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
İnsan toplulukları arasında ki çeşitli ilişkileri ve değişik toplumsal konuları, öğretileri konu alan gurup çalışma yöntemidir. Sözcük kökeni; Socius-dramadır. Türkçe'de toplumla ilişkinin sahnelenmesi olarak karşılık bulmaktadır.
Tanım: Katılımcılar kendi bedenlerini kullanarak, bir yaşantıyı, düşünceyi, ya da temayı fotoğraf şeklinde yansılarlar ya da bir kişi gruba heykeltıraşlık yapar. Gerçek - hayal, rüya - kâbus gibi karşıtlıkları da gösterebilirler. Bunun için, değişik karşıt imgeleri de oluşturabilirler.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Boş Sandalye Tekniği, Carl Rogers'ın kişisel merkezli terapi yaklaşımından türetilmiştir ve terapötik ilişkiyi güçlendirmek, özgün duygusal tepkileri açığa çıkarmak ve bireyin iç dünyasını daha iyi anlamasına yardımcı olmak amacıyla kullanılır.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır.
Doğaçlama ya da tulûat; oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasıdır. Oyuncunun doğaçlama anında sunduğu hareketler ve sözler, spontan bir biçimde ortaya çıkar.
Dedikodu Halkası
Katılımcılar bir halka biçiminde ya da karışık yürüyerek birbirleriyle fısıltılı olacak biçimde konunun kahramanıyla ilgili dedikodu yaparlar. Karakter bu esnada halkanın ortasında durur. Bir kişi yapılan tüm dedikoduları diğer karakterlere aktarır. Genellikle gerilimi arttırmak için kullanılır.
Bu teknik dikkatlice seçilmiş bir kişisel eşyalar koleksiyonu yardımıyla bir karakterin yaratılışına ve/veya ona yeni özellikler eklenmesine izin verir. Nesnelerin seçimi, nesnelerin sahibi hakkında ipuçları vermelidir. Nesneler bir karakterin kendisinin veya özelliklerinin tanıtımı olarak görülebilirler.
"- mış gibi yapmak" ve Kendiliğindenlik (Spontanite )
Yaratıcı drama çalışmalarında –mış gibi yapma süreci doğaçlama, rol oynama ve kendiliğindenlik ile eş zamanlı olarak yer alır.
RP(Roleplaying)oynamış olduğumuz karakterin rolüne bürünerek,o karakteri yaşamak ve onu uygun şekilde rol yapmaktır. Kısacası roleplaying karakterin iyi veya kötü özelliklerine uygun şekilde davranabilmektir. Neden RP? Bana soracak olursanız RP empati kurmak demektir.
Doğaçlama/Rol Oynama/Canlandırma: Yaratıcı dramanın esas aşamasını oluşturur. Kişi burada kendisinden istenen duyguları doğaçlama olarak canlandırır. Herhangi bir metin ezberleme söz konusu değildir. Bu da içinden geldiği gibi konuşup davranarak özgür hissetmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri