Sadece okunabilir bellek (İngilizce: Read-only Memory, ROM). ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir.
RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez. RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır.
ROM (Read Only Memory) sadece okunabilen verilerin taşındığı hafıza çipine verilen isimdir. ROM'lardaki veriler okunabilir ancak yeni veri girişi yapılamaz, bilgisayarlardaki BIOS çipi buna bir örnektir. Üretim aşamasında yazılan veriler sonsuza kadar bu çiplerde saklanır.
ROM bellek, sadece okunabilir bir bellek türüdür ve bir bilgisayarın başlatılması, işletim sisteminin yüklenmesi ve donanım ile yazılım arasındaki temel iletişim gibi işlemleri kontrol eder. ROM, yani Read-Only Memory, Türkçe'de sadece okunabilir bellek anlamına gelir.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür.
DDR SDRAM, (İngilizce "Double Data Rate synchronous dynamic Random Access Memory") bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür. Saat vurumunun kenarlarını hem yükselişte hem de düşüşte veriyi aktarmak ile önce gelen tek-veri-oran SDRAM'ından (çift pompalanan) daha büyük Bant Genişliğini başarır.
ROM, "Salt Okunur Bellek" anlamına gelir ve bu bellekte depolanan veriler, sabit ve değiştirilemez. ROM belleğe fabrikada önceden programlanan veriler yüklenir ve bu verilere yalnızca okuma işlemi yapılabilir.
Read Only Memory (ROM) yalnızca okunabilen verilerin bulunduğu, taşındığı hafıza çipine verilen addır. Bu nedenle de ROM'lardaki veriler okunabilmekte fakat yeni veri girişi yapılamamaktadır. Bilgisayarlarda bulunan BIOS çipi buna iyi bir örnek olmaktadır.
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Memory, Önbellek olarak sayılabilir. ROM BELLEK (Read Only Memory – Sadece Okunur Bellek): Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilen bellek tipidir.
Aslında “Rom Nasıl İçilir?” sorusunun cevabı, aynı soruyu viski için sorduğumuzda verebileceğim cevapla aynı: Rom nasıl isterseniz o şekilde içilir! Rom, buzla, sodayla, kolayla (Cuba Libre), limon suyuyla (Daiquiri), farklı meyve sularıyla (Piña Colada), kısacası birçok farklı şekilde içilebilir.
= Read Only Memory: Salt Okunur Bellek: Bilgisayarda verileri okunabilen fakat değiştirilemeyen bellek.
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır. Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilen bellek tipidir. ROM'lar yapımcı ya da kullanıcı tarafından değiştirilmemek üzere konulmuş program komutlarını içerir.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
ROM (Read-only memory), yalnızca okunabilir verilerin depolandığı bir bellek yongasıdır. RAM'deki gibi veri yazma işlemi yapılamayan ROM'da veriler ikili kod (binary code) kullanılarak yongalara yazılmaktadır.
İşlemci için en iyi bellek türleri, DDR4 ve DDR3 belleklerdir. DDR4, daha yüksek hızlarda çalışabilen ve daha yüksek bant genişliği sağlayabilen bir bellek türüdür. DDR3, daha düşük hızlarda çalışır, ancak yine de hala uygun bir seçim olabilir.
BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır.
Şeker kamışı melasının mayalandırılması ve içerisine saf alkolün karıştırılması ile üretilen Rom, oldukça sert içimi ve aromatik tadı ile dikkat çekiyor.
Açılımı 'Read only Memory' yani 'Sadece Okunan Bellek' olan bu RAM çeşidinde elektrik kesildiğinde dahi içindeki bilgiler silinmez. ROM'larda harddisklerin aksine tüm bellek bölümlerine ulaşmak aynı süreyi aldığı için işletim sisteminin içerikleri genelde burada saklanır.
ROM bellekler genel olarak üç ana türden oluşmaktadır. Bunlar PROM, EPROM ve EEPROM lardır.
➢ ROM ( Read Only Memory )
İki bellek türünden birisi olan ROM, RAM'in aksine üzerindeki bilgiler kalıcıdır. Standart ROM üzerindeki bilgiler hiçbir yol ile değiştirilemez veya silinemez. ROM birimine bilgi kalıcı olarak yerleştirilmiştir ve içerik kesinlikle değiştirilemez.
Özellikleri. Bir CD ROM'un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir.
DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir. DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz. DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.
Sonuç olarak, DDR4 RAM'ler, daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süreleri, daha fazla kapasite ve daha düşük güç tüketimi sunarak, DDR3 RAM'lerden birçok açıdan avantajlıdır. Özellikle yüksek performans gerektiren işlemler yapmak isteyen kullanıcılar için DDR4 RAM tercih edilmelidir.
DDR4'e Genel Bakış
Pin başına 2Gbps'den fazlasını sunan ve DDR3L'den daha az güç tüketen (DDR3 Düşük Voltaj) DDR4, yüzde 50 daha fazla performans ve bant genişliği sağlarken genel bilgisayar ortamı için güç tüketimini azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri