Vücutta romatizma, boğaz enfeksiyonu, döküntülü cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara yol açan streptokok bakterisi, vücuda girdikten yaklaşık 1 ile 3 hafta sonra ASO değeri yükselir. Ancak enfeksiyon tamamen iyileştikten sonra normal değerine inmesi 6 ile 12 ayı bulur.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir.
İltihaplı Romatizma, yani tıbbi adıyla romatoid artrit (eklem romatizması), kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluk bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Kandaki Aso değerinin pozitif çıkması, streptokok enfeksiyonuna karşı vücudun enfekte olduğunu ve yakın zamanda enfeksiyona yakanılmasıyla birlikte antikor üretildiğini gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
Kanda olması gereken normal ASO değeri, 200 U/mL'nin altıdır. Bu değerden daha yüksek bir değer varsa, bu durum hastanın streptokok enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. ASO değeri, bakteri vücuda girdikten 5 gün sonra yükselmeye başlamaktadır. 2-3 hafta sonra en yüksek noktaya ulaşmaktadır.
Ancak tek başına ASO'nun yüksek oluşu bu hastalıkların var olduğunu göstermez. Hastanın streptokok enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelir. Bu bakteri birçok antibiyotikle uygun süre kullanıldığında kolayca yok edilir. Bu nedenle ASO yüksekliği genellikle ciddi bir sorun değildir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlamaktadır. Özellikle omurga romatizmaları genç erkekleri etkilerken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir.
Doğrudan romatizmayı anlamak amacıyla kullanılan bir ölçüt değildir. Bu değer ise 200 IU/L altında olmalıdır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Romatizma Neden Olur? Romatizmal hastalıkların çoğu bireyin bağışıklık sisteminin yanlış işlemeye başlayarak kendi dokularına saldırması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumun neden kaynaklandığı henüz tıp uzmanları tarafından kesin olarak belirlenmemiştir. Bazı vakalarda durum genlerden kaynaklanır.
Stres, birçok romatizmal hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştıran bir faktördür.
Eğer bu iltihap devam ederse veya tedavi edilmezse kıkırdak, kemik, tendon ve eklem bağlarında kalıcı hasara sebep olur. Bu çoğunlukla eklemde sakatlığa neden olur. Romatoid artrit alevlenmelerinde kendinizi hasta ve kötü hissetmenize neden olabilir.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Antibiyotik kullanılmaması halinde de zaman içinde ASO değeri kendiliğinden düşebilir; ancak burada önemli olan ASO'nun düşmesi değil, yükselmemesini sağlamaktır. Yani ara sıra tahlil yaptırıp yüksek bulunca ilaç kullanmak önemli değildir.
Enfeksiyonun tedavi edilmesinin ardından da ASO değeri yaklaşık 6 ile 12 ay kadar normal değerin üzerinde seyretmeye devam eder. A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonu tedavi edilmediğinde eklem, böbrek ve kalp hastalıkları gibi çok daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Bu hastalıkların tanısında, nedeni işaret etmesi açısından ASO testi faydalı olabilir. Eklem, kalp ve böbreğe ait belirti olmaksızın ASO istenmesi hem gereksiz hem de yüksekliği durumunda kafa karıştırıcı olmaktadır. Özetle ASO yüksekliği sadece geçirilmiş streptokok enfeksiyonunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri