Rönesans'ın en büyük heykeltıraşı olarak kabul edilen Donatello; Davud Heykeli ve Şarkıcılar Kürsüsü gibi iki önemli esere imza atmıştır. Erasmus, Francis Bacon, Niccolo Machiavelli ve Thomas More Rönesans dönemi filozofları arasında öne çıkmaktadır.
Orta Çağ'ın sonlarında İtalya'da Rönesans'ı başlatan Dante, Petrarca ve Boccacio'dur. Yüzyıllardır Latincenin bir lehçesi olarak varlığını sürdüren İtalyan dili, ancak XIII. yüzyıldan sonra bir edebiyat dili hâline gelmiştir. Bunda Toskana lençesiyle yazan Dante, Petrarca ve Boccacio'nın payı büyüktür.
Rönesans'ın önemli mimarları Michelangelo, Floransalı Filippo Brunelleschi (1377-1446), Donato Bramante (1444-1514) ve Andrea Palladio (1508-80).
Rönesans'ın ilk mimarı kabul edilen sanatçı Brunelleschi'nin Floransa Katedrali'ne eklediği kubbe akımın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bir heykeltıraş olan Brunelleschi (1377-1446) eski yapı ve anıtları incelemek üzere uzun süre Roma'da yaşamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Rönesans döneminin dâhisi olarak anılan, ressam, yontucu, mimar, tasarımcı, mucit, bilim insanı olan Leonardo da Vinci, böylesi bir insan tipinin cisimleşmiş hali olarak tanımlanabilir. Ülkemizde az sayıda olsa da Rönesans insanı olarak tanımlayabileceğimiz değerlerimizin olduğunu söyleyebilirim.
Erken Rönesans (1401-1490)
Masaccio, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio Donatello, Fra Angellico ve Fra Filippo Lippi gibi Erken Rönesans dönemi sanatçıları, Madonna gibi dini figürleri dünyevi ortamlara yerleştirdiler ve manzarayı arka planlarına dahil ederek derinlik yanılsaması yarattılar.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
RÖNESANS (Klasizm)(15.yy 16.yy)
Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Aslında Avrupa'nın yüzyıllar süren bir uykudan, baskıdan uyanmasıdır. Bilim ve sanat alanında bir patlama yaşanmıştır ve bugünkü Avrupa'nın temelleri atılmıştır.
Peki, ilk olarak İtalya'da, Floransa ve Venedik'te ortaya çıkan Rönesans ne zaman ortaya çıktı? Rönesans dönemi 15 ile 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve Rönesans terimi ise ilk kez 1550 yılında kullanılmıştır.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
- Avrupa ülkelerinde sanatı koruyan önemli bir sınıf ortaya çıktı. - Ekonomi ve eğitim alanlarında çok ciddi gelişimler gerçekleşti. - Matbaanın gelişmesi ile beraber İncil pek çok farklı dilde çevrildi. - Bilim ön plana çıktı ve özellikle deneye ve gözleme dayalı bilim daha önemli hale geldi.
7. Rönesans dönemi düşünürlerinden Petrarca “insanın ne olduğunu” bilmek ister ve doğru yaşamanın ölçütünü araş- tırır. Ve ona göre doğru yaşamın kaynağı Hıristiyanlıkta değil, Roma Stoa'sındadır. Bu öğretiye göre insan için en yüksek değer ruhunun bağımsızlığı, özgürlüğüdür.
Descartes, Hobbes, Spinoza, Locke, Bayle, Leibniz, Hume, Voltaire, Rousseau Gottlieb'ın belli başlı filozofları.
Kitap, 16 yüzyılda Vasari tarafından yazılmış ve ilk kez 1550 yılında yayınlanmıştır. Kitapta Rönesans dönemindeki ünlü sanatçıların hayat hikayeleri mukayeseli olarak öyküleyici bir şekilde ele alınmıştır.
Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanistik görüşün» önem kazanmasıdır. Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
Rönesans sanatının ayırt edici özellikleri, dönemin sanatçı ve heykeltıraşlarının antik çağ sanatına ilgi göstermeleri ve matematiksel perspektif tekniğini kullanmalarıdır. Rönesans sanatı gerçekçi, ince ayrıntılarla bezeli ve dramatiktir; çoğunlukla birden fazla anlam taşır.
Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” anlamına gelir. 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupa'da bilim, sanat, mimari ve edebiyat gibi alanlarda İtalya'da başlayan ve tüm Avrupa'ya yayılan yenilik ve değişim hareketidir.
Rönesans'la birlikte aynı kutsal metnin paylaşıldığı, dört ya da beş ses üzerine yazılmış çalgı eşliksiz bir şekil aldı ve dönemin bestecilerinin eserleriyle yükseliş gösterdi. Org, klavsen, lavta, arp, flüt, yan-flüt, kornet, trompet ve tabii ki viyola bu döneme damgalarını vurdular.
Rönesans felsefesi, 14. yüzyıl sonlarından başlayıp 16. yüzyıl ortalarına kadar geçen dönemde, özellikle de 15. yüzyılda ortaya çıkan çok yönlü felsefi gelişmeleri adlandırır. Rönesans felsefesi, genel olarak felsefe tarihinde bir geçiş dönemi felsefesi olarak kabul edilir.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Rönesans dönemi genelde ise 14-16. yüzyıllar arasındaki Klasik Yunan sanatının sanat alanındaki canlanışı tanımlamaktadır. İlk örnekleri İtalya'da görülmeye başlanmış ve buradan Avrupa'nın birçok ülkesine yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri