Rönesans'ın önemli mimarları Michelangelo, Floransalı Filippo Brunelleschi (1377-1446), Donato Bramante (1444-1514) ve Andrea Palladio (1508-80).
Rönesans'ın ilk mimarı kabul edilen sanatçı Brunelleschi'nin Floransa Katedrali'ne eklediği kubbe akımın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bir heykeltıraş olan Brunelleschi (1377-1446) eski yapı ve anıtları incelemek üzere uzun süre Roma'da yaşamıştır.
Rönesans dönemi mimarisinin temel özellikleri, mimari düzenlerin, yükseklik ve genişliğin matematiksel açıdan kesin oranlarının, simetrinin, orantının ve uyumlu birlikteliğin kullanılmasıdır. Her türden yapıda sütunlar, alınlıklar, kemerler ve kubbeler yaratıcılıkla kullanılmıştır.
1420 ile 1600 yılları arasını kapsayan Rönesans Dönemi Mimarisi özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: İnşa edilen yapılar sayısal oranlara göre yapılmışlardır. Bu dönemde mimarlar gotik mimari stilleri terk etmişler fakat yapı ve yapımda Gotik üslup kullanılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
Rönesans'ın öncüleri, sanat eylemlerinin yanı sıra edebiyat, tarih ve arkeolojiye de önem verdiler. Resim ve betimleme anlayışı gelişti. Mimaride Gotik tarzı bırakılarak barok ve rokoko üslubu geliştirildi. Rönesans mimarlığının başlıca özellikleri ölçü, yalınlık ve doğallıktır.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
Bir ulus ya da belli bir dönem tarafından benimsenen, zamanının mimari anlayışını ifade eden yaklaşımlar mimari akım olarak adlandırılır. Mimari akımlar; modernizm, art deco, bauhaus, gotik, rokoko, barok, neoklasik vb. gibi çeşitli kategorilere ayrılarak yapıların dönemlerine dair bilgi verirler.
Orta Çağ'ın sonlarında İtalya'da Rönesans'ı başlatan Dante, Petrarca ve Boccacio'dur. Yüzyıllardır Latincenin bir lehçesi olarak varlığını sürdüren İtalyan dili, ancak XIII. yüzyıldan sonra bir edebiyat dili hâline gelmiştir. Bunda Toskana lençesiyle yazan Dante, Petrarca ve Boccacio'nın payı büyüktür.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
Rönesans'la birlikte aynı kutsal metnin paylaşıldığı, dört ya da beş ses üzerine yazılmış çalgı eşliksiz bir şekil aldı ve dönemin bestecilerinin eserleriyle yükseliş gösterdi. Org, klavsen, lavta, arp, flüt, yan-flüt, kornet, trompet ve tabii ki viyola bu döneme damgalarını vurdular.
Rönesans sanatının ayırt edici özellikleri, dönemin sanatçı ve heykeltıraşlarının antik çağ sanatına ilgi göstermeleri ve matematiksel perspektif tekniğini kullanmalarıdır. Rönesans sanatı gerçekçi, ince ayrıntılarla bezeli ve dramatiktir; çoğunlukla birden fazla anlam taşır.
Floransa'da Piazza Della Santissima Annunziata'da bulunan öksüzler yurdu 1419-24 yılları arasında Brunelleschi tarafından yapılmış.
Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanistik görüşün» önem kazanmasıdır. Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
Rönesans'ın Kısa Tarihi
Sanat tarihinin bu dönemi genellikle üç farklı döneme ayrılır.
Rönesans, Fransızca bir kelime olan “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Orta Çağ'ı yaşayan Avrupa ülkelerinde Rönesans sayesinde siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir.
Rönesans'ın kendi içine kapalı, çizgisel resim üslubu yerine, sanatçı burada değişik bir anlayışla çalışmıştır. Hareketli formlar, güçlü gölge-ışık oyunları ve kusursuz bir anatomi çalışması, resmin temel özellikleridir. Rönesans resim anlayışı, Michelangelo'ın bu freskleriyle son bulmuştur.
Antik Yunan - Roma medeniyetlerine duyulan merak sonucu bu kültürlerin incelenmesi ve o döneme ait olan eserlerin mevcut batı dillerine çevrilmesi. Özellikle İtalya'da var olan elverişli ortamın pozitif düşünceyi teşvik etmesi. Hümanizm akımının düşüncenin merkezine insan ve insan doğasını koyması.
Rönesans'ın Osmanlı'ya Etkileri
Özellikle Coğrafi Keşifler ile elde edilen zenginliğin yaratmış olduğu refahın bir sonucu olarak düşünülen Rönesans, modern Avrupa'nın temelinin atıldığı bir dönemdir. Rönesans hareketleri; Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden kısa bir süre sonra başlamıştır.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri