Mpemba etkisi, bazı özel koşullarda, "sıcak" suyun "soğuk" sudan daha hızlı donmasıdır. Olay ismini, iddiayı tekrar gündeme getiren, Tanzanyalı Erasto B. Mpemba'dan almaktadır.
Şekilleri aynı iki kapta bulunan farklı sıcaklıklardaki eşit miktarda suyu aynı şekilde soğuttuğumuzda, belli koşullarda sıcak suyun daha soğuk olan sudan daha hızlı donmasına Mpemba etkisi adı verilir.
Çünkü 1 litre su denilerek sabit bir ölçü verilmiş. Yani sıcak su buharlaşma yüzünden azalır dersen o su 1 litre olmaz. Bir kısmı buharlaştığı için hacmi 1 litreden azalır. Sıcak su buharlaşır ve litresi düşer soğuk su ise aynı kalır.
Yani aynı ısıtıcıyla daha uzun süre ısıtman gerek. Bu da aynı şartlarda ise soğuk suyun daha geç kaynaması demek.
Mpemba etkisiyle alakalı birçok teori vardır. Bunlardan bazıları, sıcak suyun daha hızlı buharlaşmasıyla suyun hacminin azaldığı için hızlı donduğu bu teorilerden birisidir. Diğer teori ise soğuk suyun üzerinin buzlanmasından dolayı oluşan izolasyona bağlı olarak bu etkiyi açıklamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Donmak için kaplayacak daha fazla zemin olsa bile daha sıcak suyun sıcaklığı, soğuk sudan daha hızlı düşebilir. Ayrıca daha sıcak suda daha az çözünmüş gaz olabilir. Bu da ısıyı iletme hızını azaltarak suyun daha hızlı soğumasını sağlayabilir.
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar.
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur. Daha az açlık hissetmenin yanında vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasına büyük katkı sağlar.
- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir. - Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Birçok insanın sabah rutinlerinde “olmazsa olmazlardan” biri olan soğuk su vücut ısısını düşürür ve metabolizmaya hız kazandırır. Haftada 2-3 kez soğuk duş almak metabolizma hızını artırmasına bağlı olarak kilo vermeyi destekler.
Soğuk duş kahverengi yağ hücrelerini harekete geçirerek düşük düzeyde de olsa yağ yakımına neden olabilir ancak bunu elde edebilmek için yapılacak uygulamalar pratik değildir. Soğuk duş almak testosteron seviyelerini arttırmamaktadır.
Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için soğuk duş hastalıkların kapısını açabilir. Bununla birlikte kalp rahatsızlıklarından mustarip olanlar için soğuk suyun ani kalp ritimlerine sebep olmasından ötürü sakıncalı bir etkisi olabilir.
Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Suyun donma noktası ise sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklığı ifade eder ve atmosfer basıncı altında saf su için yaklaşık olarak 0°C (32°F) veya 273.15 Kelvin'dir. Suyun 0°C (32°F) olan donma noktası, atmosfer basıncı altında geçerlidir ve deniz seviyesinde bu değer kabul edilir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Muhtemelen cevabınız 100°C olacaktır. Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası 100°C'dir. Peki, suyu daha düşük ya da yüksek sıcaklıklarda kaynatmak mümkün olabilir mi?
Soğuk suyla sıcak su arasın- daki terk fark, mideyi terk etme hızları. Soğuk su mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su için bu süre, 80 dakika. Mide hacmini dolu tutmasını sağlayabilmek için düşük kalorili diyetlerde sıcak su veriliyor, yağ yakımı sağladığı için değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri