Orta Çağ'ın sonlarında İtalya'da Rönesans'ı başlatan Dante, Petrarca ve Boccacio'dur. Yüzyıllardır Latincenin bir lehçesi olarak varlığını sürdüren İtalyan dili, ancak XIII. yüzyıldan sonra bir edebiyat dili hâline gelmiştir.
Dünya'nın döndüğü kanısına varan Galileo Galilei ve daha pek çok düşünür ya da bilim insanı çeşitli işkenceler görmüş pek çoğu öldürülmüştür. Bu saygınlıkla Rönesans hareketi bilim ve teknolojideki ilerlemenin yanı sıra insan ve doğa sevgisini de birlikte getirdi.
Erken Rönesans (1401-1490)
Masaccio, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio Donatello, Fra Angellico ve Fra Filippo Lippi gibi Erken Rönesans dönemi sanatçıları, Madonna gibi dini figürleri dünyevi ortamlara yerleştirdiler ve manzarayı arka planlarına dahil ederek derinlik yanılsaması yarattılar.
Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya'da da önemli düşünür ve sanatçılar önemli eserler meydana getirmişlerdir. Peki, ilk olarak İtalya'da, Floransa ve Venedik'te ortaya çıkan Rönesans ne zaman ortaya çıktı? Rönesans dönemi 15 ile 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve Rönesans terimi ise ilk kez 1550 yılında kullanılmıştır.
Rönesans'ın önemli mimarları Michelangelo, Floransalı Filippo Brunelleschi (1377-1446), Donato Bramante (1444-1514) ve Andrea Palladio (1508-80).
Kitap, 16 yüzyılda Vasari tarafından yazılmış ve ilk kez 1550 yılında yayınlanmıştır. Kitapta Rönesans dönemindeki ünlü sanatçıların hayat hikayeleri mukayeseli olarak öyküleyici bir şekilde ele alınmıştır.
- Avrupa ülkelerinde sanatı koruyan önemli bir sınıf ortaya çıktı. - Ekonomi ve eğitim alanlarında çok ciddi gelişimler gerçekleşti. - Matbaanın gelişmesi ile beraber İncil pek çok farklı dilde çevrildi. - Bilim ön plana çıktı ve özellikle deneye ve gözleme dayalı bilim daha önemli hale geldi.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
Rönesans sanatının ayırt edici özellikleri, dönemin sanatçı ve heykeltıraşlarının antik çağ sanatına ilgi göstermeleri ve matematiksel perspektif tekniğini kullanmalarıdır. Rönesans sanatı gerçekçi, ince ayrıntılarla bezeli ve dramatiktir; çoğunlukla birden fazla anlam taşır.
Rönesans müziği dönemi, sıradan insan yaşamında müziğin tekrar değerlendirilmesi ve yeni düşüncelerin doğma dönemidir. Rönesans'ın yaşam sevinci, dansları, danslar da çalgıları arttırdı. Bu dönemde yeni çalgılar icat edildiği gibi, eski çalgıların da sesleri büyütüldü ve zenginleştirildi.
1449 yılında Floransa'da doğan Lorenzo De Medici 43 yıllık kısa ömründe dünya tarihini değiştirebilecek kadar etkin olmayı başarmış bir kişidir.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
Rönesans insanı diye adlandırdığımız dâhilerin günümüzde bir başka adı daha var: Polimat. Çok farklı alanlarda farklı disiplinlerde bilgiye sahip kişi anlamına gelen bu kelime, günümüzde Rönesans insanı adı verdiğimiz kavramı anlatmak için kullanılmaktadır.
RÖNESANS (Klasizm)(15.yy 16.yy)
Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Aslında Avrupa'nın yüzyıllar süren bir uykudan, baskıdan uyanmasıdır. Bilim ve sanat alanında bir patlama yaşanmıştır ve bugünkü Avrupa'nın temelleri atılmıştır.
İlk olarak 1494'te Floransa'nın Fransa'nın yanı sıra İtalya tarafından işgal edilmesiyle, şehir devletleri ile savaşa girmesiyle başladı. Rönesans'ın ortaya çıkışı, çağın büyük bir tepkisi olan birçok siyasi ve entelektüel hareketi de doğurmuştu, bu yüzden savaş kaçınılmaz bir hale gelmişti.
Rönesans öncesinde kuzey Avrupa ülkelerinde daha çok Gotik sanat etkisini sürdürürken İtalya'da yoğun bir Bizans (Vasari'nin deyimiyle Yunan) etkisi vardır. Sadece İtalya'da değil dolaylı da olsa 6. ve 11. Yüzyıllar arasında Avrupa'da da bu etki görülmüştür.
Rönesans'ın ilk mimarı kabul edilen sanatçı Brunelleschi'nin Floransa Katedrali'ne eklediği kubbe akımın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bir heykeltıraş olan Brunelleschi (1377-1446) eski yapı ve anıtları incelemek üzere uzun süre Roma'da yaşamıştır.
1420 ile 1600 yılları arasını kapsayan Rönesans Dönemi Mimarisi özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: İnşa edilen yapılar sayısal oranlara göre yapılmışlardır. Bu dönemde mimarlar gotik mimari stilleri terk etmişler fakat yapı ve yapımda Gotik üslup kullanılmıştır.
Rönesans dönemi mimarisinin temel özellikleri, mimari düzenlerin, yükseklik ve genişliğin matematiksel açıdan kesin oranlarının, simetrinin, orantının ve uyumlu birlikteliğin kullanılmasıdır. Her türden yapıda sütunlar, alınlıklar, kemerler ve kubbeler yaratıcılıkla kullanılmıştır.
Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
Kurulan üniversiteler bu bakımdan önemli bir rol oynamıştır. Rönesans felsefesi buna bağlı olarak farklı düşüncelerin, felsefe sorularını farklı yollardan değerlendiren felsefe eğilimlerinin var olmasını sağlamıştır. Bu yönelimlerin ortak bir paydası varsa, o da skolastik felsefeye karşı koymak olarak belirtilebilinir.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri