Açık salatalık yetiştiriciliğinde toprak seçimi önem taşıyor. Salatalıklar, çok nemli, soğuk, kurak ve killi topraklarda verimsizleşiyor. Su tutma kapasitesi yüksek olan salatalık, besin açısından zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen ve besin açısından yeterli topraklarda yetişebiliyor.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.
Aslında genellikle salatalık ve kabaklarda ilk önce erkek çiçekler açar. Çoğunlukla 5-8 erkek çiçeğe karşılık bir dişi çiçek bulunur. Bu yüzden erkek çiçek sayısının dişilerden fazla olması normaldir. Fakat bazen sap yerine, dibinde minyatür bir meyve bulunan dişi çiçekler bir türlü ortaya çıkmaz.
işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Salatalık: Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasata başlanabilir. Hıyarlarda ilk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal çeşit iriliğinin 1/3'ü veya en fazla 1/2'sini aldığı zamandır.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
4. adım: Her gün sulayın ve bol bol güneş ışığı almasını sağlayın. Tohumlarınızı ektikten sonra saksıya mutlaka can suyu da denilen ilk suyunu verin.
Potasyum gübrelemesinin salatalık verimi üzerindeki olumlu etkileri bulunmaktadır. Potasyum, hem patojenlere karşı bitki direncini artırır hem de enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bitkide potasyum eksikliği varsa veya bu gübreyi alamıyor ise salatalıklar düzensiz oluşma meydana gelmektedir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Salatalıkları saksıda yetiştirmek istiyorsanız nemli bir bez yardımıyla veya su içerisinde biraz çimlendirmeniz gerekir. 3 gün bekledikten sonra rahatlıkla saksıya ekebilirsiniz. Ancak saksıya ekerken mutlaka bitki desteklerinden yararlanmanız gerekir. Aksi halde bitkinin verimi çok az olabilir.
Salatalık tohumları için en uygun zaman Temmuz ayı olsa da, bahar aylarında da ekim yapabilirsiniz.
Çoğu salatalık, ekildikten sonra 55-70 gün içinde toplanmaya hazır hale gelir.
salatılık Kabakgiller ailesinden olduğu için bütün kabakgiller türlerinde çiçekleri birbirine benzerler erkek çiçeğin çiçekleri marul gibi dişi çiçeğin altında yuvarlak dişikinlik vardır.
Varsa oluşmuş olan çiçekler çıkartılmalıdır. Mono verimli çeşitlerde bitkinin büyüme gücüne göre koltuk sürgünleri 2. veya 3. yaprak koltuğundan budanır.
Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor.
Bu gübreler ekim veya dikim öncesi; yada ekim veya dikim sırasında toprağa gömülme suretiyle uygulanmalıdır. Bitkinin kök bölgesine uygulanan bu gübreler, meyvecilikte gözler uyanmadan yada ağaçlara su yürümeden önce , bitkinin ihtiyacı olan fosforun tamamının kök bölgesine uygulama suretiyle bitkiyi geliştirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri