Toplum Sözleşmesi'nin amacı, tam da, bireylerin öylesi bir devlette neden özgür ve eşit kaldıklarını göstermektir. Böylece her üç yazar için, bireylerin hepsi doğa durumunda özgür ve eşittirler. Bütün bireyler, başkalarını öldürmek yoluyla dahil, kendilerini koruma hak ve araç- larına sahiptirler.
Toplum sözleşmesi ise işte bu varlığın kendi türünden olan diğer canlılarla yaşayabilmesi için oluşturulmuş olan sistemsel bir sözleşmedir. Bu sözleşme, insanın bazı tavizler vermesini sağlayarak, onu doğa halinden çıkarıp, toplumsal yaşama uygun ve kendi türüne yararlı bir birey haline getirmeyi amaçlar.
Rousseau, işte bu bölümde, bir başka söyleyişle, dört kitaptan oluşan «Toplum Sözleşmesi» eserinde; eski değerlerin kıyasıya eleştirisini yaparken, insanların özgür ve eşit yaşamalarını sağlayan yeni değerlerin ne olması gerektiğini, değişik açılardan bakarak sorgulamaktadır.
Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir “Toplum Sözleşmesi”ni ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur.
Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
İlgili 30 soru bulundu
Jean-Jacques Rousseau, 1762 tarihinde Toplumsal Sözleşme kitabıyla toplumsal sözleşme kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur.
Rousseau'nun sosyal sözleşme teorisiyle idealize ettiği devlet modelinde: İnsanlar doğa durumunda var olan hiçbir hak ve özgürlüğünden vazgeçmeden, doğa durumunda bulunan özgürlük ve eşitliği gerçek bir toplum sözleşmesiyle toplum durumunda da tesis ederek ideal bir yönetim şekli oluşturur.
Kısaca, 16. yüzyılda toplum sözleşmesi fikri, dinî referanslara gönderme yapılarak anayasal bir ilke dairesinde, siyasal toplumda iktidarı işletecek olan otoritelerin iktidarının, hüküm sürdükleri topluluğun iradesiyle sınırlanması gerektiği beklentisi üzerinden dile getiriliyordu.
Bu çalışmada, Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset kuramı incelenmektedir. Rousseau, demokrasiye yönelik bakışın genellikle olumsuz olduğu 18. yüzyıl Aydınlanma döneminde, devletin kuruluşunu toplum sözleşmesine dayandırarak ve egemenliği halka vererek cumhuriyetçi akımın kurucuları arasında yer almıştır.
Thomas Hobbes'un toplum sözleşmesi kuramının, daha çok Aydınlanma düşüncesini odak alan bu çalışmaya dahil edilmesinin nedeni budur.
Toplumsal Sözleşme ya da Toplum Sözleşmesi (Fransızca: Du contrat social ou Principes du droit politique), 1762'de Cenevreli filozof Jean-Jacques Rousseau tarafından yazılan kitap. Kitapta, siyasi bir sistemin kurulabilmesi için en iyi yöntemin toplumsal sözleşme olduğu açıklanmaktadır.
Toplumsal Sözleşme 1762'de yayımlandığında, halk egemenliği ve genel irade ilkelerini gündeme getirerek, yeni bir çığır açtı. Kısa zamanda modern düşüncenin bir dönüm noktası ve siyaset felsefesinin temel eserlerinden biri oldu.
Thomas Hobbes'un Toplum Sözleşmesi Kuramı
17. yüzyıla egemen olan ve daha sonra sözleşme teorisi ilk kez Thomas Hobbes tarafından dile getirilmiş olup, Hobbes'tan sonra Locke ve Rousseau gibi filozoflar tarafından geliştirilmiştir.
ROUSSEAU, Toplum Sözleşmesi, s. 26.
Cumhuriyetin ilanından ve Harf Devriminden sonra, Contrat Social, 1946 yılında “Toplum Anlaşması” başlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni ve onayı ile Vedat Günyol tarafından çevrilmiştir. Günyol'un bu çevirisi daha sonraki zamanlarda “Toplum Sözleşmesi” başlığı ile dili daha sadeleştirilerek yeniden basılmıştır.
Hobbes'a göre devlet, doğa durumunda, insanların kendi iradelerini ve güçlerini birleştirerek bir kişiye ya da bir heyete sözleşme aracılığıyla tüm haklarını devretmeleriyle oluşturulmuş siyasal bir kurumdur. Devletin kurulmasıy- la birlikte tüm bireyler sözleşme gereği bir egemeni her konuda yetkili kılmışlardır.
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): Aydınlanma döneminin en önemli romantik düşünürüdür.
Kalvinist olarak doğmuş olan Rousseau genç bir adam olarak Katolikliğe dönmüş ve daha sonra da doğanın mükemmel düzeni ve uyumunun farkına varmasına bağlı olarak Tanrı'nın varlığının kanıtı olarak görmesinden dolayı “doğal din” taraftarı, vahye dayalı dini reddeden deist görüşleri benimsemiştir.
Rousseau hem egemen otoritenin yaratıldığı sürece hem de bu sürecin amacına genel irade der. Genel irade, kararların (yasaların) ve toplum adına yapılan hükümet faaliyetlerinin tek yasal kaynağıdır. Rousseau'ya göre genel irade karar almak üzere toplanan tüm yurttaşların oy kullanmasıyla belirlenir.
Toplumsal Sözleşme Etiği
Öncüsü Jean Jack Rousseau'dur.
Hobbes'a göre devletin asıl amacı bireysel güvenliktir. Erkin, toplum sözleşmesi ile tek bir elde toplanmasını amaçlar. Çatışma ortamının, doğal olarak kazanılmış haklardan feragat ederek daha büyük bir erke devri ile sonlanabileceğini savunur. Böylece herkesin temel hakkının korunacağı görüşündedir.
Locke'un sosyal sözleşme teorisi, devleti insan haklarıyla sınırlamıştır. Devletin temel amacı; insanların -hayat, hürriyet ve mülkiyet hakları başta olmak üzere- doğal haklarını güvence altına almak, huzuru, iç ve dış güvenliği sağlamak ve halkın iyiliğini gerçekleştirmektir.
Rousseau'nun en önemli temsilcisi olduğu natüralist eğitim düşüncesi bu felsefi akımlar içerisinde önemli bir yer tutar. Natüralist eğitim doğayı esas alan ve insanın doğal gelişiminin bozulmamasını hedefleyen bir düşüncedir.
Rousseau ve Voltaire, deizm anlayışı içerisinde yer alan Fransız filozoflardır. Özellikle Voltaire, "Tanrı düşüncesinden başka her şey saçmadır", "Tanrı olmasaydı biz O'nu icat etmek zorunda kalacaktık, ama bütün tabiat O'nun var olduğunu bize haykırmaktadır." demiştir.
Jean-Jacques Rousseau, vurguladığı özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiştir. Türk Devrimi ve demokrasisi kendine özgü bir nitelikte gelişmiştir. Gazi, okuduğu isimlerin eserlerinden etkilenen muazzam bir sentezcidir ve bunları Türk toplumunun değerlerine en uygun hale getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri