Ticaret siciline başvuru dilekçesi hazırlanır ve bu dilekçe şirket kaşesi ve yetkilisi tarafından imzalanır. Genel kurulun noter onaylı kararı alınır. Limited şirket hisse devri sözleşmesi için noter onayı alınır. Şirketin yeni bir ortağı varsa söz konusu kişinin kimlik bilgileri alınır.
Limited şirket hisse devrinin geçerli olabilmesi için esas sermaye payının devrine ilişkin yazılı bir sözleşme yapılması gerekir. Bu sözleşmeye uygulamada limited şirket hisse devri sözleşmesi deniyor. Bu sözleşme ile şirket payı şirketin diğer bir ortağına veya dışardan üçüncü bir kişiye devredilebilir.
Ödenmesi zorunlu olan bu miktar istenildiği şekilde paylaştırılarak ödeme imkanı sunulmaktadır. Fakat alıcı ile satıcı arasında herhangi bir anlaşma olmaması durumunda ise hem alıcı hem de satıcı bu harç bedelini ödemek zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
Şahıs şirketlerinde, ortakların hepsinin onayı olmadan ortaklık payının başkalarına satılması ya da devredilmesi mümkün değildir. Diğer şirket türleri olan limited ve anonim şirketlere oranla daha küçük ölçekli olan şahıs şirketlerinin, kurulma aşaması da daha basit ve hızlı ilerler.
Şirket ana sözleşmesiyle genel kurulun pay devrine (hisse devrine) onay şartı kaldırılabilir. Ayrıca genel kurul tarafından onay 3 ay içinde yazılı olarak verilmediği takdirde kabul edilmiş sayılır. Genel Kurul onayından sonra, esas sermaye payının devri ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Limited şirket paylarının devri halinde devir dolayısıyla devredenin elde ettiği kazanç gelir tabi olabilir. Ayrıca devir işlemi katma değer vergisine, devir sözleşmesi damga vergisine-d4vir işlemleri harca tabi olabilir. Vergi istisna ve muafiyetleri vergilemeyi önler.
Anonim şirketlerde limited şirketlerin aksine pay devir ve temlik sözleşmesinde noter onayı şartı yoktur. Pay devri esas sözleşmede aksi hüküm yoksa pay devrini düzenleyen sözleşme ile gerçekleşebilir.
Devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte devralana geçer. Devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Limited Şirketlerde
Ortağın sermaye payını devri yani hisse devri, noterde düzenlenen devir sözleşmesi ile yapılabiliyor (TTK Md.520/5). Hissenin devredilebilmesi için ortakların en az dörtte üçünün onayı ve bunların esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması gerekiyor (TTK Md.520/2).
*Hisse devir kararını ayrılan ortak/ortakların da şirketi devam ettiren ortaklarla birlikte imzalaması gereklidir. * Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir.
Cevap : Ortakların hisse satışı (devri) şirket kasasından veya banka hesabından yapılmaz. Hisse devri kişisel banka hesabında veya cebindeki paradan yapılır. Bunun muhasebe kaydı olmaz. Sadece 500 hesap da virman işlemi yapılır.
Anonim şirkette hisse devrinin gerçekleştirilmesi için kanunda bir bedel ödenmesi şartı yer almamaktadır. Dolayısıyla bedelsiz hisse devri mümkündür.
30 Gün İçinde Ticaret Sicili Müdürlüğüne Başvurulmalı
Genel kurulca limited şirket pay devri onayladıktan sonra, müdür/müdürler kurulu pay devrini şirketin pay defterine kaydeder. Son olarak da, limited şirket pay devrinin tescili için, şirket müdürleri tarafından otuz gün içinde ticaret sicili müdürlüğüne başvurulur.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
Buna göre, iki tam yıl süre ile şirket adına tapuda kayıtlı ve aktifinde yer alan gayrimenkulün satışından doğan kazancın % 75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Kalan % 25'lik kısım ise vergiye tabi kazançlar arasında yer almaktadır.
Limited Şirketin Sona Ermesi. Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
Limited Şirketten Çıkma
TTK m. 638 limited şirkette bir ortağın çıkması için iki temel olanak düzenlemektedir. Bunlar, (i) şirket esas sözleşmesinde çıkma hakkı öngörülebilir ve bu hakkın kullanılması belirli şartlara bağlanabilir veya (ii) haklı sebeplerin varlığı halinde mahkemeden çıkma talep edilebilir.
Hisse Devrinde Kanuni Sınırlamalar (Kanuni Bağlam)
Temel ilke, nama yazılı payların serbestçe devredilmesidir. Bu durumun tek istinası TTK m.491'de düzenlenmiştir. Bu hükme göre; bedeli tamamen ödenmemiş paylar, ancak şirket onayıyla devredilebilir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri