Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Yatış işlemleri esnasında hastanın nüfus cüzdanının fotokopisi istenir, hastadan/varsa vasisinden veya birinci derece yakınından kendi isteğiyle hastaneye yattığına dair imza alınır.
Zorunlu yatış: Ruhsal hastalığa bağlı tehlikelilik durumunda, kişinin hem tedavisini ve güvenliğini sağlamak, hem de toplum güvenliğini korumak amacıyla, tehlikelilik halinin ortadan kalkmasına dek bir psikiyatri kliniğine yatırılmasını ifade eder.
İlgili 35 soru bulundu
Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, ... denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve tedavileriyle uğraşır.
Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularının kanunen zorunlu tedavi kapsamında bağlayıcılığı bulunmaz. Zorunlu tedavi kararı için Türk Medeni Kanunu 432. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Zorunlu yatış terimi bireyleri istemleri dışında hastaneye yatırmak ve orada tutmak anlamını taşımaktadır. Zorla tedavi terimi ise hastaların hastalığı ve tedaviye gereksinimi olduğunu kabul etmemelerine bağlı olarak aydınlatılmış onam veremeyecek durumda olmalarında başvurulan durumdur.
İstemli olarak da yatsanız en az 3 hafta orada geçirmeniz gerekiyor ve bu 3 hafta sonunda doktor yatmanız gerektiğine karar verirse 3 ay daha orada geçiriyorsunuz.
Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Ruhsal yönden hasta bireylerin hastaneye yatırılması genel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir: Gönüllü yatış ve gönülsüz yatış. Gönüllü yatış hastanın ve ailesinin onayı ile psikiyatri kliniğine yatırılmasıdır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Manik Depresyonda manik atak sırasında, depresif dönemde ya da karma (mikst) dönemde hastaneye yatış gerekebilmektedir.
Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
Buna göre; toplum için tehlike arz eden akıl hastaları, uyuşturucu madde veya alkol tutkunları, hastalık yayabilecek kişiler, kanunlarda öngörülen sınırlarda ilgili kurumlara zorla yatırılabilecek ve tedaviye zorlanabilecektir (madde 19).
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi.
Madde bağımlılığı olan bir hastanın zorla hastaneye yatırılmasının temel gerekçeleri, hastanın uyuşturucu madde kullanımını engellemek ve kamu düzeni ile güvenliği sağlamaktır. Hastanın zorla hastaneye yatırılmasıyla birlikte tedavi süreci de başlatılmaktadır.
Psikiyatride sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında; ilaç tedavileri, psikosomatik tedaviler (EKT -elektrokonvulzif tedavi- , TMS), çeşitli psikoterapi yöntemleri sayılabilir. Bunların yanı sıra geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri kullanılabilir.
6.7.1.Hastanın bilinci kapalı ve yanında yasal temsilcisi yok ise; ilk müdahale acil servis hekimi tarafından yapılır. İki uzman doktorun imzalaması ile işlem gerçekleşebilir. 6.7.2.Çocuk Hastalarda; Velisi tarafından onay verilir, 16 yaşını doldurmuş olan çocukların da ayrıca onayı sorulur ve imzası alınabilir.
Psikiyatri kliniklerinde genel kural olarak yatışı takip eden ilk bir hafta süresince, hasta ile telefon görüşmesi ve ziyaret kabul edilmemektedir.
Ruh sağlığı ve hastalıkları, yani bilinen diğer ismi ile psikiyatri beynin nasıl işlediğini inceleyen bir bilim dalıdır. Ruh kavramı her ne kadar felsefik ve dini bir yaklaşım olsa da ülkemizde incelenmesi gereken bir bilim dalı olarak değer görmektedir.
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri