Peygamber efendimiz İslam'ın şartlarıyla alakalı şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir.
Buhari'den aktarıldığı üzere imanın temel şartları, Cibril hadisinde ifade edilmiştir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Nisa suresinin 136. ayetinde İman'ın şartları açıkça belirtilmiştir. Müslüman bir kişinin bu şartları bilmesi ve yerine getirmesi gerekir. İnanmayan ve yerine getirmeyenlerin sapıklığın en derinine düştüğü yine ayetlerde yer almaktadır.
İslam'ın 5 şartı tüm Müslümanlar tarafından bilinmelidir. Bu 5 şartı Müslümanların yerine getirmesi beklenmektedir. Müslümanlar İslam şartlarını yerine getirmek durumundadır. Bu 5 şart Müslümanlar için farz kılınmıştır.
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Peygamber efendimiz İslam'ın şartları ile ilgili şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
Allah Teâlâ'nın en fazla beğendiği ibadetlerden üçünü bu hadîs-i şerîften öğrenmekteyiz. Bunlar: Vaktinde kılınan namaz, ana babaya itaat ve Allah yolunda cihaddır. Vaktinde kılınan namazın öncelikle zikredilmesinin sebebi, bu ibadetin önem sırası bakımından imândan hemen sonra gelmesidir. Namaz dinin direğidir.
1) Kazanç helâl olacak. 2) İsraf edilmeyecek. 3) Pintilik/cimrilik yapılmayacak.
Allah'a iman, Allah'ın var ve bir olduğuna, bütün üstünlük sıfatlarıyla nitelenmiş ve noksan sıfatlardan uzak ve yüce bulunduğuna inanmaktır. Bir başka deyişle Allah hakkında vâcip (zorunlu, gerekli), câiz ve imkânsız sıfatları bilip öylece kabul etmektir.
Çocuklara Allah ve din ilk elden anne ve babalar tarafından öğretilmeli ve anlatılmalıdır. Çocuğun din ve Allah ile ilgili soruları çocuğun anlayacağı şekilde cevaplanırsa çocuk doğru öğrenmiş olur. Ergenlik öncesinde çocuklara Kur'an-ı Kerim öğretimi ve eğitimi verilmelidir.
ÇOCUKLARDA DİN EĞİTİMİNE ALLAH İNANCIYLA BAŞLAMALI
Küçük yaşlarda çocuğun din eğitimine Allah inancıyla başlamak gerekir. Sonra anlatılacak bütün dînî bilgiler, Allah inancı merkeze alınarak verilmelidir. Çocuk, ilk defa “Allah” demeyi öğrendikten sonra, Allâh'a duâ etmenin ve O'na yönelmenin tecrübesini yaşamalıdır.
Allah. İslam'daki iman esaslarının birincisi ve temeli Allah'a, onun varlığına, yaratıcı olarak ibadet edilmeyi hak eden tek Tanrı olduğuna, onun dışında tapınılan her şeyin batıl olduğuna inanmak, yani tevhiddir.
Allah'a iman, İslam'la şereflenmenin ilk şartıdır. Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir. Bizi yoktan yaratan ve sayısız nimetiyle yaşatan Rabbimizin üzerimizdeki en büyük hakkı, O'na iman etmemizdir.
Namazın İçindeki Farzlar
İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbiri almak. Kıyam: Namazda ayakta durmak. Kıraat: Namazda Kur'an okumak. Rükû: Namazda rükû yapmak.
İman, İslam, namaz, abdest ana başlıklarında toplam 32 adet farz bulunduğu için literatürde ve halk arasında 32 farz olarak geçiyor. 32 Farz Nelerdir? İmanın altı farzı (şartı) bulunuyor; Allah'ın bir olduğuna, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahret hayatına, kadere-hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmadır.
1- Allahü teâlânın varlığına ve birliğine inanmak. 2- Meleklerine inanmak.
İslâm dininin itikadî bakımdan en belirgin özelliği tevhid ilkesine verdiği önemdir. Tevhid, Allah'tan başka yaratıcı ve mâbud kabul etmeme esasına dayanır.
Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." Ayrıca Bakara Suresi'nin 177. ayeti ve Nisa Suresi'nin 136. ayeti bu konuyla alakalı olan ayetlerdir.
- Ayrıca Diyanet'in Hadislerle İslam Sitesinde “İman; lisan ile ikrar, kalb ile tasdiktir. Sadece ikrar iman olmaz. Çünkü sadece ikrar iman olsaydı, bütün münafıkların mümin olmaları gerekirdi. Keza sadece tasdik de iman olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri