Ruhsal liderlik; çalışana bir varoluş felsefesi aşılamakta, ona görevsel çağrı ve aidiyet duygusu kazandırarak onun kendisi ve diğerlerini motive etmek için gereksediği inanç, değer, tutum ve davranışları bir araya getirmeyi içermektedir.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Günümüz modern toplumlarında hakim olan maneviyattan yoksun, kontrol ve korku odaklı yönetim anlayışını reddeden Spiritüel Liderlik tarzı, insanların adanmaya değer bir amaca bağlanma ihtiyaçları olduğu üzerine kurgulanmış, ahenk ve bütünlüğe önem veren bir liderdik biçimidir.
Diğer bir deyişle, etik olmadan başarı da yoktur. Başarılı bir lider olmak için yeterli miktarda öz güvene sahip olmanız gerekir. Bir lider olarak, sizinle çalışan iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmak için onlara her daim güven aşılamalı, gerekli durumlarda da atılgan tavrınızı göstermelisiniz.
İlgili 43 soru bulundu
İyi bir liderin özellikleri , iyi dinleyici olmaları, hakkaniyetli olmaları, sözlerinin eri olmalarıdır. En önemlisi de başarılı bir lider, zayıf yönlerinin de farkındadır ve krizleri fırsata çevirmeyi bilir. Güçlü lider özellikleri olan bir liderin yönettiği alanda şu sonuçlar ortaya çıkar: Uzlaştırma.
House karizmatik liderleri “kendi kişiliklerinin gücüyle izleyicileri üzerinde derin ve olağanüstü etki yaratma yetisine sahip bireyler” olarak açıklamıştır (House,1977,s.189: akt.
Süper liderlik, Charles Manz ve Henry Sims tarafından tasarlanan ve bireysel kendi kendine liderliğe dayanan bir liderlik tarzıdır. Esasında durumsal liderliğe büyük ölçüde benzer. Süper liderler, kişilerin liderlik yeteneklerinin kendi kendine büyümesine ve gelişmesine odaklanır.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
2) Doğal Lider:
Herhangi bir üst otorite tarafından seçilmez. Grup tarafından benimsenip kabul edilen liderdir. Doğal liderin resmi yetkisi olmadığı halde, yasal liderden daha fazla etkinliği vardır. Grubu yönlendirebilir ve çoğu zaman yasal liderle çatışmaya girer.
Liderlik çeşitleri denildiğinde ilk olarak üç tip liderlik göze çarpmaktadır. Bunlar; otokratik, karizmatik ve demokratik lider çeşididir.
Liderliğin en güçlü hali ikna etmek, tartışmak veya zorlamak değildir; örnek göstermektir. İnsanlar her türlü durumda kimin efektif ve dikkati dağılmadan çalışabildiğini tespit eder. Eğer o insan sizseniz diğerleri size doğal olarak takip eder ve lidersiniz demektir.
Başarılı bir lider olmak için gereken özelliklerden bazıları; özgüvenli olmak, kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmek, insan ilişkilerinde iletişimi güçlü olmak ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Başarılı bir lider olmak için sabırlı ve kararlı olmalısınız. Kendinize ve fikirlerinize güvenin.
Kendi Kendini Motive Etme
Kişisel liderlik, liderlerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve başkalarına ilham vermeleri sürecidir. Bu süreçte, bir liderin kendini motive etmesi, kişisel liderliğin temel taşlarından biridir.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Yani takipçiler, “sıradan değil, farklı ve etkileyici” şeklinde yorumlar. Sıradanların yapmadığı ya da yapamadığı şeylere dahi cesaret eden, alanında başarılı olan ve dikkat çeken kişiler karizmatik liderlerdir. Karizmatik lider olabilmek için; cesaret, sıra dışılık, özveri ve sadakat gereklidir.
Hümanist liderin en belirgin özelliği babacan (patrimonial) davranışlarının olması yani korumacı rolünde olmasıdır. Bu yaklaşımda lider, zaman zaman orta basamaktakilerin fikrini alır. Duygusal yönlendirmeyle motive eder.
Kuantum liderlik yaklaşımı, hem bireyleri hem de kuruluşları belirlenen vizyon, misyon ve hedefler doğrultusunda iki yönlü açık iletişimle güçlü ilişkiler kurma, üyeleri dinleyerek ve güçlendirerek bilgi edinerek bilinçli bir yönetim anlayışını içermektedir (Youngblood, 1997, s. 8).
Otokratik lider, grup etkinliklerinin planlanması,programlanması uygulanması, denetimi ve yönetimini tek başına üstlenir. Grup üyelerine söz hakkı tanımaz, grupla ilişkisi sınırlıdır. Üyelere tam serbestlik tanıyarak, yetki kullanımlarını tamamen grup üyelerinin insiyatifine bırakırlar.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri