Rumî Takvim Tanzimat dönemine kadar her alanda Hicrî takvimi kullanan Osmanlı Devleti, Miladî takvime göre 13 Mart 1840 olan tarihi Rumi takvimde 1 Mart 1256 olarak kabul ederek yılbaşı olarak belirledi. Rumi takvim, Jülyen takvimi esas alan bir Güneş takvimi olup aynı zamanda Hicrî Şemsî takvim olarak da bilinir.
Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış. Bunlar Rumi takvimin ayları… Ve her yeni ay 14'üncü günle başlayıp bir sonraki ayın 13'üyle bitiyor. Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak-13 Şubat'a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat-13 Mart dönemini ifade ediyor.
RUMİ TAKVİM, TAKVİM-İ GARBİ, EFRENCİ TAKVİM. Rumi takvim, Jülyen Takvimi'ni esas kabul eder. Jülyen takvim Romalıların kullandığı bir takvim olduğu için, biz de bu takvime “Roma'ya-Romalıya ait olan” manasına gelen “Rumi” ismini vermişizdir.
Hicri takvim, ay yılına; Rumi takvim ise güneş yılı esaslı hesaplandığı için hicri takvimde senenin son günü, Rumi takvimin çakışan senesinden her yıl on bir gün daha geriye düşüyordu. İkiliğin önlenmesi için o tarihten sonra artık sadece Rumi takvim kullanılmaya başlandı.
Rumi Takvim her 33 yılda Hicri Takvimi bir yıl geçer. Bu farkı gidermek için Rumi Takvimden her 33 yılda bir hicret yılı düşülür; buna “sıvış senesi” denir. Her iki takvim arasında ayrıca 13 günlük bir fark bulunur. Rumi yılı bulmak için Gregoryan yıldan 584 yıl çıkarmak gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
İstanbul: Matbaa-i Âmire, 1339(rumi), 1923(miladi).
Türkler de her on iki yıla bir hayvanın adı verilerek oluşturulan on iki hayvanlı Türk takvimi ile başlayıp sonrasında sırasıyla hicri, Celâli, İlhanlı, Rumi, Takvim-i Garbi ve son olarak da miladi takvim sistemlerini kullanmışlardır.
Kışın en şiddetli zamanı olan zemheri halk arasında karakış olarak adlandırılıyor. Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, Zemheri Ayı olarak ifade ediliyor.
Başdefterdar Hasan Paşa tarafından 1677 senesinde geliştirilen Rumi Takvim, 1840 yılında resmen kullanılmaya başlanır. Takvimin yılbaşı, bütçe uygulamasının başlatıldığı tarih olan 1 Mart'tır. 1917 senesinde bu tarih 1 Ocak'a çekilir ve takvim 13 gün ilerletilerek Miladi takvimle eşitlenmiş olur.
Rumi takvim ise diğerlerinden oldukça farklıdır. İslam devletlerinden sadece Osmanlı Devleti bu takvimi kullanmıştır.
Rumi Takvim: Osmanlı Devleti'nde vergi işerinde bir aksaklık olmaması için 1839 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan takvimdir. 1 yıl 365 gün 6 saat olarak hesaplanır. Miladi Takvim: 1 Ocak 1926 yılı itibariyle kullanılmaya başlayan takvim, Hz. İsa'nın doğumu baz alınarak hazırlanmıştır.
Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılını esas alan Hicrî (Kamerî) takvim; yine güneş yılını esas alan, Osmanlı Devleti'nde resmî ve malî işlerde kullanılan Rumî takvim ve son olarak da 1926'dan itibaren kullandığımız ve güneş yılını esas alan Miladî takvim yer alır.
Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Hicreti başlangıç olarak kabul edilen Rumi takvim 1840 hicri takvime göre 1256 yılında uygulamaya geçmiştir. Prensip olarak dünyanın güneş etrafında dolanma süresine bağlıdır. Rumi takvim mart ayı ile başlamaktadır. 1 Mart 1256 Cuma günü Rumi takvimin yılbaşı olarak belirlenmiştir.
Rumi takvim, güneş yılını esas alan bir takvim çeşididir. Dünya'nın Güneş etrafında dolanımı esas alınır. Buna göre Rumi takvimde 1 yıl 365 gün olarak hesaplanır. Aynı zamanda Muhammed Peygamberin Mekke'den Medine'ye göç ettiği tarih olan 622 yılı, Rumi takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
Jülyen yılı, astronomik yıldan 11 dakika uzun olduğundan 400 yılda bir 3 günlük hata oluşuyor. Bu nedenle, Gregoryen takviminin ortaya atıldığı ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde kabul edildiği 1582 yılına kadar takvimde 10 günlük kayma olmuştur.
Milattan önce ilk bin yıllık uzun bir tarih dönemi boyunca çok sayıdaki Arap kabilesi pek çok şemsî ve kamerî takvim kullanmışlardır. Hz. Muhammed'in doğduğu dönemde Batı dönemde Batı Arabistan'da Kameri Arabistan'da Kamerî takvim yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bu Kamerî takvimin son şekli 12 aydan oluşmakta idi.
April beşi, Rumi Takvime göre Nisan ayının 5'inci günüdür. Aralarındaki 13 günlük fark da dikkate alındığında Miladi Takvime göre 18 Nisan gününe karşılık gelmektedir. Bu tarihten sonra artık hıdrellez günü yani 6 Mayısa az zaman kalmıştır. Hıdrellez günü ise yazın başlangıcıdır.
Kocakarı fırtınası Mart ayının son 3 ve Abril ayının ilk 3 günü boyunca devam eden sayılı günlerdir.
Fırtına takvimi olarak adlandırılan bu takvim, ülkemiz karasuları ve kıyıları için geçerlidir. Balıkçıların, gemi kaptanlarının, deniz seyir subaylarının, donanma gücünün, ticari deniz kaptanlarının ve kıyı yelkencilerinin, yıllarca yaptığı gözlemler ve deneyimler sonucunda oluşmuştur.
Jülyen takvimi, Jül Sezar tarafından MÖ 46 yılında kabul edilen ve Batı dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılan takvim. Artık yıl hesaplamasındaki ufak bir fark sonucu yaklaşık her 128 yılda bir günlük bir kayma oluşturduğu için, 1582 yılında yerini Gregoryen takvimi almıştır.
Her yıla bir hayvan isminin verildiği 12 Hayvanlı Türk takvimi ilk defa Türkler tarafından kullanılan güneş yılını esas alan bir takvimdir. Toplamda 12 hayvan bulunan bu takvim, 12 yıl sonra aynı hayvan yılına geri döner. Yıl özellikleri hangi hayvana denk geliyorsa o hayvana göre belirgin özellikleri vardır.
İran'da Hicri Şemsi takvimi kullanılmaktadır. Bu takvim Nevruz gününü yılbaşı olarak kabul etmekte ve İranlı ay isimlerini kullanmaktadır. Örneğin 20 Mart 2018, bu takvime göre 1 Ferverdin 1397 yılbaşıdır. İran'da bütün resmi işlemler bu takvime göre yapılmaktadır.
Aylar. Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri