Kiril alfabesi (Bulgarca: кирилица (kirilitsa); Makedonca: кирилица (kirilitsa); Boşnakça: ћирилица (ćirilitsa); Rusça: кириллица (kirillitsa); Sırpça: ћирилица (ćirilitsa)), Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir.
Rus yazı tiplerine özgü olan ve Bulgar yazı tipi farklı. Bulgaristan'da en yaygın yazı tipi Times New Roman tipidir ve Rus Kiril alfabesini temsil eder ve genellikle varsayılan olarak ayarlanır.
Kiril alfabesinden türeyen Rus alfabesinde (Kiril Alfabesi) toplam 33 harf bulunur. Alfabede 10 adet sesli, 21 tane sessiz ve 2 tane de tonlama işareti vardır. Başta öğrenmesi zor gibi gözükse de Rus alfabesini okumak diğer dillere göre aslında daha kolaydır.
Kiril alfabesi; her ne kadar Slav dillerinin yazımında kullanılan bir alfabe olsa da özellikle Çarlık Rusya döneminde, Rusya sınırları içinde yaşayan Türk halklarına da benimsetilmek istenmiş bir yazı sistemidir.
Kiril Alfabesi
Kiril alfabesi yaygın olarak Slav dillerinin yazımında kullanılan, Yunan alfabesinden geliştirilmiş Rus alfabesidir. İlk Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın başlarında yazılmıştır. Hâlen Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Bosna, Sırbistan ve diğer ülkelerde kullanılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Yeni dini Slavlar arasında yaymak için görevlendirilen iki keşiş, işe, Slav diline uygun bir alfabe oluşturarak başlamış. Bizans İmparatoru'nun emriyle Selanik'ten Ohri'ye gelen Aziz Kyrillos ve Aziz Methodios kardeşler, Yunan ve İbrani alfabesinden yararlanarak Kiril Alfabesi'ni meydana getirmişler.
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin alfabesi|Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
Çin alfabesi; dünyada her 5 insandan birinin konuştuğu bir dil olarak dikkat çeken Çincenin kâğıda dökülmesini sağlayan yazı sistemidir. Belirlene göre 3500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu alfabede, harfler Latin alfabesinde olduğu gibi yan yana gelmezler ve bir kelime oluşturmazlar.
Türk yazı sistemleri Türk dilinin bütün tarihî ve çağdaş dönemlerinde kullanılmış olan alfabeleridir. Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin alfabesidir.
"Ya" sesini karşılayan Kiril Alfabesi harfi. Aynı zamanda, я, Rusça'da "ben" demektir.
Bildiğimiz R harfini, sola doğru çevirin, sırtı sağda, yuvarlak tarafı solda kalsın, ortaya çıkacak olan bu şekil Rusça alfabenin son harfidir ve “ya” sesi ile okunur. Aynı zamanda Rusçada “ben” anlamına gelir.
Ermenice olarak kullanılan dilin yazımında kullanılan bir alfabedir. 405 yılında bulunan ve kullanılmaya başlanan Ermeni alfabesi 19.yüzyıla kadar Ermenice dili edebiyatında kullanılan dil olma özelliğine de sahiptir.
Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Rusların ataları erken Orta Çağ zamanlarında Doğu Avrupa Ovası'na göç eden Doğu Slav boylarıdır. Rusların ayrı bir etnik grup olarak ilk kez tanınması 15. yüzyıla rastlar.
Rusça, dünyada öğrenmesi en zor diller listesinde Arapça ve Mandarinin hemen ardından 3. sırada yer alıyor! Rusça dilini Türkiye'de çok az kişi biliyor. Karmaşık grameri, anlaşılmaz alfabesi ve güçlü aksanıyla turizm şehirleri dışında pek de popüler değil.
Fenike Alfabesi olarak adlandırılan ve ilk alfabe olduğu iddia edilen yazıt, İtalya'nın Toskana bölgesinde bulunan Marsilya Yazıtı'dır. Kazım Mirşan tarafından Türkçe okunan bu yazıt, bir yazı tahtası olarak adlandırılabilecek yüzeyi düz bir taşın üzerinde bulunmuştur.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.
Türklerin ilk kullandığı alfabe Orhon abidelerinde kullanılan Köktürk alfabesidir. Bu alfabenin kökeni hakkında çeşitli fikirler ileri sürülmekle beraber, bunun Arami kökenli olduğu ve Eski İranlı kavim olan Soğdlar aracılığıyla Türklere geçtiği görüşü daha fazla kabul görmektedir (Tekin 1997: 22; Ercilasun 2009: 165).
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Japonca da bulunan alfabelerden birisi kanji alfabesidir. Kanji alfabesinde 1945 adet harf bulunmaktadır. Diğer bir alfabe olan hiragana alfabesinde ise 46 harf bulunmaktadır.
Korecede 10 ünlü, 14 ünsüz olmak üzere toplam 24 temel harf vardır. Harfleri verirken harfin Latin alfabesiyle yazılışını ve Türkçe en yakın okunuşunu birlikte vereceğiz.
Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Latin ve Kiril alfabesidir.
GökTürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi veya KökTürkçe, Türkçenin bilinen ve yazılı metinleri ele geçirilebilen en eski dönemine verilen isimdir. Eski Türkçe adlı dönemin ilk kısmını oluşturur. Devamında Eski Uygur dönemi yaşanmıştır.
Bu yazıtlar 1893'te Danimarkalı Türkolog Vilhelm Thomsen tarafından çözülmüş ve böylece, bu yazıtların Kültigin ve Bilge Kağan tarafından diktirilmiş oldukları, bu yazının Göktürklere özgü bir alfabe olduğu ve bu dilin de Eski Türkçenin bir lehçesi olduğunu ortaya çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri