Köken bilimi Rus adı, Rus (Русь) devletinin kurucusu olan Varegler'in (muhtemelen İsveç Vikingleri) bir grubu olan Rus halkından gelmektedir. Rus adının eski Latince hali olan Rutenya, çoğunlukla Katolik Avrupa'ya komşu olan Rus bölgesinin batı ve güney bölgelerine denilmiştir.
Rusların ataları erken Orta Çağ zamanlarında Doğu Avrupa Ovası'na göç eden Doğu Slav boylarıdır. Rusların ayrı bir etnik grup olarak ilk kez tanınması 15. yüzyıla rastlar.
Özellikle Rus tarihinin geleneksel başlangıç tarihi 862 yılında kuzeyde Vikingler tarafından yönetilen Rus devletinin kuruluşuna dayanmaktadır. Staraya Ladoga ve Novgorod İskandinavya'dan gelen göçmenler ile birlikte Slav ve Fin-Ugorlar'ın yeni birliğinin büyük şehirleri oldular.
Rusya'nın tarihi 3. ve 8. yüzyıllar arasında Avrupa'da tanınan bir grup olarak ortaya çıkan Doğu Slavları ile başlamaktadır.
Rus çarı IV. İvan, on altı yaşında tahta geçmiş ve ilk defa çar unvanını kullanan kişi olmuştur. Rusya İmparatorluğunun temellerini atan kişi olarak tarihe geçmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)
Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 30 Aralık 1922'de Transkafkasya SSC., Ukrayna SSC., Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Orta Asya cumhuriyetleri ile birlikte imzaladığı Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması'yla Sovyetler Birliği (kısaca Sovyetler Birliği veya SSCB) resmen kuruldu.
Ruslar'ın büyük kısmının kökleri Slavlar'a dayanıyor. Araştırmalara göre Slavlar'ın derialtı yağının yoğunluklu olduğu daha kalın bir deriye sahip olması kırışlıkların oluşmasında yavaşlama sağlıyor. Ayrıca Slavlar'ın yüz hatları belirgin elmacık kemikleri ile simetrik ve dengeli bir görünüm sağlıyor.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti. Çarlık dönemi boyunca Rus Devleti Ortodoks Hristiyanlığı devlet dini sıfatıyla destekledi ve yayılmasını teşvik etti.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Rusya, geniş toprak rezervlerine sahip bir ülkeydi ancak çiftçilik daha çok insan gücü ile yapıldığından üretkenlik çok düşüktü. Ayrıca hasatların başarısı uygun hava koşullarına bağlıydı. Ülkede yağışların azalması sonucu oluşan kuraklık; mahsul kıtlığına, verimde düşüşe ve gıda kıtlığına neden oldu.
Varegler ya da Varyaglar (Rusça ve Ukraynaca: варяги/varyagi, varyahi), Orta Çağ'da Doğu Avrupa'da yaşamış bir halktır. Varegler de Normanlar gibi Vikinglerin bir türevidir. İsveç kökenli oldukları için, Norveç kökenli Normanların aksine batıya değil doğuya doğru yayılabildiler.
15. yüzyılda Karadeniz'den ticaret yollarıyla ve 1497'de resmen başladı. Bu tarihten sonra Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında savaşlar, ittifaklar, yardımlar, dostluklarla, soğuk savaşla süren ilişkiler yaşandı. 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı, 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı'nın bir parçasıdır.
Azeri, Çuvaş, Başkırt, Özbek, Kazak. Karaçay, Azeri, Türkmen, Tatar.
Nitekim XIII. yüzyılda Turfan'da istinsah edilen Oğuz kağan destanında Türk hâkimiyeti altına girmiş olan Ruslardan bahsedilmesi, aynı destanın Türk kültürünün Rus kültürüne yaptıkları etkilerini belirtmek bakımından büyük önemi haiz olduğunu gösterir. Ayrıca, Rusların köken bakımından Türkler ile hiçbir ilgisi yoktur.
Rusya'nın siyasi birliğini sağlayan Korkunç İvan (1633‐1654), Rus Devleti'nin de temellerini atmıştır. Rusya'yı “Büyük Rusya” haline getirmeyi amaçlayan I. Petro, uygulamış olduğu reform programları ile ülkesini Batı'ya açmıştır. Petro, St. Petersburg şehrini Batı'ya açılan bir pencere olarak kurdurmuştur.
Rusya'da İslam, ülkenin en yaygın ikinci dinidir.
Savaş ülkeyi iflasa sürükledi. Paris Antlaşması'nın bir parçası olarak Karadeniz üzerindeki deniz hakimiyetini kaybetmek, İmparatorluğun en büyük ticari varlıklarından birini yok etti. Ekonomik durumlarını daha da kötüleştirdi. Çar'ın modern olmak ve yeniden inşa etmek için acilen paraya ihtiyacı vardı.
Rusya'da ise kadınların cildi, pürüzsüzlüğünü ve gençliğini daha uzun yıllar koruyabiliyor. Rusların büyük kısmının kökleri Slavlara dayanıyor. Araştırmalara göre Slavların derialtı yağının yoğunluklu olduğu daha kalın bir deriye sahip olması kırışlıkların oluşmasında yavaşlama sağlıyor.
Sosyal medyada kullanıcıların 'Rusya'da en güzel kadınlar hangi şehirde yaşıyorlar? ' sorusuna verdiği yanıtlara dayanılarak hazırlanan sıralamanın zirvesine Moskova oturdu. Başkenti ise St. Petersburg, Novosibirsk ve Rostov-na-Donu gibi kentler takip etti.
Antalya'yı ziyaret eden Rus turist sayısında rekor
Level.Travel'in bildirdiğine göre, Alanya iki yıl üst üste Ruslar arasında en popüler Türk tatil beldesi oldu. Alanya'daki bir tatil için en düşük ortalama fiyatın yaklaşık 65 bin ruble olduğu belirtildi. Listede ikinci sırayı ise bu yıl Konaklı aldı.
Petrograd'a dönmeye çalışan Çar İkinci Nikolay yalnızca Pskov kentine kadar gelebildi. Duma temsilcileri ve askeri yöneticilerle görüştükten sonra 15 Mart günü tahtı bırakmak zorunda kaldı ve böylece 17'nci yüzyıldan bu yana Romanov hanedanı tarafından yönetilen Rusya İmparatorluğu sonlandı.
Cumhuriyetler (республика respublika), özerktirler, her birinin kendi anayasaları, cumhurbaşkanları ve meclisleri vardır, uluslararası ilişkilerde federal hükûmetçe temsil edilirler ve her biri belirli bir etnik kökenin ana vatanı kabul edilirler. Toplam 22 adet bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri