Bizans İmparatoru'nun emriyle Selanik'ten Ohri'ye gelen Aziz Kyrillos ve Aziz Methodios kardeşler, Yunan ve İbrani alfabesinden yararlanarak Kiril Alfabesi'ni meydana getirmişler. Bugün Balkan ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna'da da bu alfabe kullanıyor.
Rus alfabesi (Rusça: русский алфавит, russki alfavit), Rusça'nın yazımında kullanılan alfabedir. Kiril alfabesinden türemiş olup 33 harften oluşmaktadır.
Kiril alfabesini kullanan ülkeler: Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Moğolistan, Makedonya, Sırbistan, Abhazya, Güney Osetya. Rusya'da bu alfabe ilk olarak Orta Çağ'ın başlarında büyük yazı harfleri olarak kullanılmaya başlandı.
Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin alfabesidir.
Slav dilleri ailesine ait olan Rus alfabesin 10'u sesli, 21'i sessiz ve 2 adet tonlama işareti ile 33 harften oluşur. Ayrıca Rus alfabesinde 10 sesli harften 6 tanesi tek sesli ve diğer 4 tanesi ise çift sesli harftir.
İlgili 33 soru bulundu
1. En basiti "Ya lyublyu tebya" demek, yani "Seni Seviyorum." 2. Söyleyen erkekse "Ya vlublyon", kadınsa "Ya vlyublena".
Bildiğimiz R harfini, sola doğru çevirin, sırtı sağda, yuvarlak tarafı solda kalsın, ortaya çıkacak olan bu şekil Rusça alfabenin son harfidir ve “ya” sesi ile okunur. Aynı zamanda Rusçada “ben” anlamına gelir.
Kiril alfabesinde, Latin alfabesindeki kadar fazla harf yer almaz. Bu alfabede toplamda 33 adet harf vardır. Bu özelliği ile pek çok alfabeden daha fazla harf olduğunu söylemek mümkündür. Kiril alfabesinde bulunan 33 adet harfin 10 tanesi ünlü harf özelliği taşır.
"Osmanlı dönemindeki Türkçe Arap alfabesiyle yazılıyordu, bugün Latin alfabesini kullanıyoruz. Geçmişte atalarımız bin yıla yakın Arap alfabesini kullanmışlar. Türkçe'yi Kiril ya da Hint alfabeleriyle de yazabiliriz. Alfabe bir araçtır, esas olan dilin okunması yazılmasıdır.
İran'ın, 642 yılında Müslümanlar (Emeviler) tarafından feth edilmesinden sonra İran'da kullanılan alfabeler (Antik İran çivi yazsısı, Pehlevi Alfabesi, Aram dili alfabesi, Avesta) yerine Arap alfabesi kullanılmaya başlanmıştır.
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
Türkler neden çok alfabe kullanmıştır? Çünkü Türkler çok farklı coğrafyalarda ve çok farklı medeniyet çevrelerinde yaşamıştır. Türklerin Arap alfabesine geçişi nasıl olmuştur? Karahanlıların Müslümanlığı kabul etmesiyle birlikte Hakaniye Türkçesinden başlayarak Arap alfabesi kullanılmaya başlanmıştır.
Yakutlar 1917'ye kadar Kiril alfabesini kullanmışlardı. Bolşevik İhtilâlı'ndan sonra, Rus harflerini bırakarak Lâtin harflerini kabul ettiler ve 1917-1939 arasında Latin harflerini kullandılar4.
Rusça, dünyanın en zor dilleri arasında yer alıyor. Sonradan Rusça öğrenmeye çalışanlar çoğu zaman bıkıyor ve öğrenmek istemiyor. Ancak bir dili öğrenebilmek için azimli olmak gerekiyor. Rusça öğrenme süresi kişiden kişiye değişiyor.
Rus dilinde tahminen 350000 kelime olduğu, en büyük Rusça sözlükte ise 200000 kadar kelime olduğu bilinmektedir. Rusça'yı akıcı konuşmak için bu kelimelerin yalnızca %5'ini öğrenmeniz yeterlidir.
7: семь=sem. 8: восемь = vosem. 9: девять = devyat. 10: десять = desyat.
Özetle, Türkiye'de yapılan harf devrimi, diğer Türk cumhuriyetlerine yakınlaşmayı, Türk dillerine uyumlu bir yazı sistemi oluşturulup ortak bir alfabe kullanılmasını amaçlamıştır. Arap alfabesinin Türkçeyi tam olarak ifade edememesi.
Arap Alfabesi
Türklerin İslamiyeti kabulünden, yani 10. yüzyıldan sonra Türk-İslam devletlerinde Arap alfabesi kullanılmaya başlanmıştır ve zaman içinde bazı değişikliklere uğrayarak 1 Kasım 1928'deki Harf Devrimi'ne kadar kullanılmıştır.
19. yüzyıl ortalarından itibaren gazeteciliğin ve Batı etkisindeki edebiyatın gelişmesiyle hızlı bir değişime uğrayan Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirilen Harf Devrimi (1928) ve Dil Devrimi (1932) sonucunda yazı dili ve gramer olarak kullanımdan kalktı.
Türkiye'de Yeni Türk alfabesi, Latin harfleri temel alınarak, 1 Kasım 1928 gün ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir. Bu kanuna göre, Yeni Türk alfabesinde 29 harf bulunur.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır.
Tarih. Alfabenin doğuşu, yazının doğuşuyla eş zamanlıdır ve Sümerlere yani günümüzden 5000 yıl önceye tarihlenir.
ь (Rusça: мягкий знак - “yumuşak işaret”, veya малый ер - “küçük yer”) Rusça, Ukraynaca, Belarusça ve Bulgarca gibi birçok dilde yumuşatma işareti olarak kullanılır. Herhangi bir ses değeri yoktur.
Rusça evet kelimesi söylenişinin Türkçe karşılığı ara şeklinde yazılmaktadır. Rus alfabesinde bulunan karakterlere göre yazılan ve evet demek olan kelimenin Rus harflerine göre yazılışı ise ara şeklinde olmaktadır.
І, (küçük formu: і) Belarusça ve Ukraynacada Türkçedeki Î, Kazakçada ise Türkçedeki İ harfine karşılık gelen harftir. Rusçada İ sesine И harfi karşılık gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri