Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır.
Genellikle limonlar sonbahar mevsiminde başlayıp ilkbahar mevsimine dek tam olarak olgunlaştığında hasat edilmektedir.
4-5 yıllık bitki yaşamında ilk meyve verir.
Ilıman ve nemli iklimlere ihtiyaç duyan bitki, dünya üzerinde Meksika, Brezilya, İtalya ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde de genel olarak ılıman bir iklime sahip olan Mersin ve Antalya civarlarında, az da olsa lime üretimi yapılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Sağlıklı bir şekilde gelişim gösteren lime ağaçları bahar aylarının ilk günlerinde çiçeklenmeye başlar. Sonrasında ise ağustos ayının sonundan ocak ayının sonuna kadar meyve verimine geçerler. Dikilen lime fidanlarında genelde 2-3 yıl içerisinde meyve alınabilmektedir.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Limon Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Dikimden 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlayan limon ağacının en verimli dönemi 10 yaşıdır. 10 yaşına gelmiş sağlıklı bir limon ağacından minimum 70 kilo meyve alınır.
Misket limonu, genellikle limondan daha küçük bir boyuta sahiptir. Misket limonu yuvarlak, limon ise oval bir yapıya sahiptir. Misket limonu, limona göre farklı bir renge sahiptir. Limon, sarı bir renkteyken misket limonu koyu ya da açık yeşil bir renge sahiptir.
Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Limonun genellikle olgunlaşma zamanı sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasındadır. Limonlarda hasat dönemi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Limonun sonbaharda başlayıp ilkbahar döneminde sona eren bir olgunlaşma süreci bulunmaktadır. Bu sebeple ilkbahar aylarında limon toplanabilir.
Ülkemiz limon üretiminde ilk 5 sırayı Mersin, Adana, Muğla, Antalya ve Hatay illeri almaktadır. Ülkemiz 2019 yılı limon üretiminin yüzde 52,68'i Mersin, yüzde 29,87'sini Adana, yüzde 7,23'ü Muğla, yüzde 5,37'si Antalya, yüzde 4,53'ü Hatay ve yüzde 0,32'si ise diğer illerden gerçekleşmektedir.
Çoğu kişi lime ve limon arasında farkı bilmemektedir ve çok karıştırmaktadır. Limona göre lime meyvesinde çekirdek bulunmamaktadır. Lime meyvesi günümüzde en çok içeceklerde veya kokteyllerde kullanılır. Lime daha fresh bir tada sahiptir.
Yağ yakımını kolaylaştırır. Ferahlatıcı tadıyla sütlü tatlıların, soğuk içeceklerin vazgeçilmezidir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır. Çekirdek bulundurmayan misket limonu, sulu ve yoğun lezzetlidir.
Genelde ılıman bölgelerde kütdiken yade mayer limon ağacının yetiştiği bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Türkiye'de Hatay dan başlayıp Adana Mersin Antalya Muğla İzmir bölgelerinde yetişebilir. Bahçe kurulumu için fidan temin etmek isterseniz Mersin Erdemli Bölgeside Tahiti lime fidanı yetiştiriciği yapılmaktadır .
Limon ağacı günümüzde bahçelerde yetişirken aynı zamanda saksıda yetişme özelliğine sahiptir.
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
Ülkemizde uygun dikim ilkbahar dönemidir. Şubat ortalarından nisan sonlarına kadar dikim yapılabilir.
Bol su isteyen limon, susuz kaldığında acı meyve verir. Bahar ve yaz dönemlerinde limon bitkisini susuz bırakmamanızı öneririz. Bol su ister derken; toprağı çürütecek kadar sulamadan da kaçmanızı tavsiye ederiz. Eğer toprak çamurlaşırsa, bitki çürümeye başlar.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Kırmızı limon narenciye bahçelerinde özenle yetiştirilir. Kırmızı limon, Doğu Karedeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerinde çok sık yetiştirilir. Kırmızı limon Karadeniz bölgesinde iklim şartlarının en uygun olduğu bölgede yetiştirilir. Kırmızı limon, yetiştiriciliğinde en önemli ikinci faktör de rüzgardır.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Limon çekirdeklerini diktiğimiz toprak kurudukça toprağı suluyoruz.Yaklaşık 1 ay sonra limon çekirdekleriniz limon ağacı fidesi haline dönüşmüş ve büyük saksılara almaya hazır hale gelmiş olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri