Bebeğiniz derin uykuya dalıyor ve emmesi gerektiğini düşündüğünüz zamanda uyanmıyorsa onu hafif uykuda emzirmeyi deneyebilirsiniz. Buna halk arasında rüya emzirmesi de denmektedir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Güne 6-8 saatleri arasında başlayan bebeğin Gece uykularının yaklaşık 7-9 arasında başlamasını öneriyoruz. 7-9 arasında gece uykusuna başlayan bir bebek için “dream feeding” yani rüya öğünü yapılabilir.
RÜYA ÖĞÜNÜ:
Bebeğinizi yatırdıktan 3-4 saat sonra gece saat 11 veya 12 gibi yaptığınız beslemeye “rüya öğünü” denir. Bebeğinizin gece beslemesi devam ediyorsa ve sık sık uyanıp beslenme ihtiyacı hissediyorsa “rüya öğünü” uygulaması ile beslenme ihtiyacını kontrol altına alabilirsiniz.
🍼Bebeğiniz eğer rüya öğünü saatine yakın uyanırsa ve açlıktan uyandığını düşünüyorsanız sakinleştirdikten sonra veya tekrar uykuya geçirdikten sonra beslemelisiniz. Aksi takdirde uyanıkken yaptığınız beslenme rüya öğünü sayılmaz. 🍼Bazen bebekler uyku baskısı nedeniyle, rüya öğününde beslenmek istemeyebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Uyumadan önce, bebeği nazikçe- tamamen uyandırmamaya özen gösterin- sadece onu memeyi tutunacak kadar uyandırın. Odayı mümkün olduğunca karanlık tutun. Konuşmayı veya şarkı söylemeyi denemeyin. Bebeği uyandıracak bir şey yapmaktan kaçının.
6. aydan sonra geceleri en az 5 saat kesintisiz uyuması beklenir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Birçok bebek artık 4 aylık olduğunda, uykuları düzene girmeye başlar; bu dönemde bebekler, gündüzleri daha uzun uyuyup, gece uykularını da sağlamlaştırır. Dolayısıyla uyku eğitimine başlama yaşı olarak, erken doğum söz konusu değilse, 5. Aydan itibaren diyebiliriz.
1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı? İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Bebek tek meme ile tokluk hissetmişse sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. Eğer bebek iki memeyi de almışsa bir sonraki öğünde son verilen memeden başlanmalıdır. Annelerin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu sebeple geceleri bebeği emzirmek anne sütünün artmasını sağlar.
Ferber Yöntemi (Kontrollü Ağlama)
“Ağlamaya Bırakma” yönteminden farklı olarak bebeğin yatağa yatırıldıktan sonra belirli aralıklarla kontrol edildiği Ferber yöntemi, bebek uyuyana kadar onun yanınızda olduğunu hissetmesini sağlar.
Memeyi reddin nedenleri ise; hastalık, ağrı, büyüme atakları, anneye doğumda verilen sakinleştirici ilaçların etkisi, emzirme tekniğinde sorunlar, bebeği üzen değişiklikler ve yalancı ret olabilir. Bebekler hastayken memeyi alır ama güçsüz emer.
Bebeğinizi öpün, sarılın, kucağınızda minik salınımlar yaparak rahatlatın ve yatağına koyun. Kısa bir süre sonra ben niye yataktayım diye ağlamaya başlayacaktır çok normal! Değişim hepimiz için zor, bebeğinizin de buna tepki göstereceğini unutmayın. Ama sevin okşayın, anne elini üstünden çekmeyin.
#Uyuyan bebekleri uyandırmak için en kolay yöntem vücut ısınızı bebeğinize hissettirmeniz olacaktır. Nazikçe okşayarak, temas ederek gerekirse yatağından kaldırıp göğsünüze yatırarak bebeğinize dokunmanız etkili olacaktır.
Bu iki uyku döneminden ilki REM (Rapid Eye Movement) uykusudur. “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden oluşan REM uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. REM uykusuna geçmeden önce Non-REM (Hızlı Göz Hareketlerinin Olmadığı) uykusu adı verilen dönem yaşanır. Non-REM uyku döneminde rüya görülmez.
✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz. Zamanla salladığınız sürelerin durduğunuz sürelerden daha az olmasına dikkat etmelisiniz.
Rüyada Bebek Emzirmek
Hayırlı bir kısmet ile güzel bir yuva kurmak, hayırlı evlat sahibi olmak şeklinde delalet eder. İş hayatında göstereceği başarı ile beraber mevki ve makam sahibi olurken, kazancının artacağına yönünde işaret etmektedir.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri