RÜYADA EZAN OKUYAN BİRİNİ GÖRMEK İmamı Nablusi (r.a.)'ya göre bu rüyanın görülmesi, rüya sahiplerinin Allah tarafından seçilmiş kimseler olduğudur. Allah, bu kişileri iyi kulları arasında tutmaktadır ve bu sayede kişilerin her istekleri gerçek oluyordur.
Rüyada ezan sesi dinlemek, dünya mallarına sahip olmayı ve her işinde başarılı olmayı, bu sebeple de kıskanılan bir hayat yaşamayı ifade eder. Rüyada ezan sesi dinlediğini gören bir kimse, tüm belalı kişilerden ve bu sayede tüm belalardan ırak olur, dingin, sessiz ve sedasız bir yaşam sürer.
Rüyada ezan okunduğunu duymak rüya sahibi için bereket ve bolluk anlamına gelmektedir. Aynı zamanda terbiyeli, ahlaklı, edepli ve naif bir kişiliğe sahip olduğuna yönelik yorumlar öne çıkar. Çevresindeki insanlardan sevgi ve saygı gördüğü ya da göreceği yönünde yorumlanır.
Ezan, doğru söze, hayırlı işe, merak edilen bir duruma da işaret eder. Kadının ezan okuması, bid'ata (dine sonradan giren yanlış inanç ve uygulamalara), o bölgeyi cahil kimselerin istilâ etmesine işarettir. Rüyada küçük bir çocuğun ezan okuduğunu görmek, işlerin ehil olmayanların eline geçmesine işarettir.
Rüyada camide ezan okumak, rüya sahibinin çevresinde çok sevildiğine ve bu güzel durumu her zaman insanların lehine kullanacağına işarettir. Güzel ahlakı ile çevresini etkileyen rüya sahibi, tüm yaşantısı boyunca mutluluğu yakalayacak demektir. Diğer yandan aile içinde birinin gizli iyiliklerini temsil eder.
İlgili 39 soru bulundu
Rüyada Camideyken Ezan Sesi Duymak
Rüyada, camide iken ezan sesi duymak biçiminde görülmüş bir rüya çok güzeldir. Bu şekilde ezan sesini duymak kişinin büyük başarılar elde edeceğine, sorunlarını kolaylıkla çözeceğine, bunun için yapmış olduğu dualarının karşılık bulacağına delalet eder.
Rüyada ezan sesi duymak, genellikle hayırlı ve olumlu bir rüya olarak tabir edilir. Genellikle olumlu ve hayırlı yorumlanan bir bu rüya, bazen de ölüm şeklinde yorumlanır. Rüya sahibinin bir isteğinin yakın zamanda kabul olacağına işaret eder.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
Ezan namaz vakitlerinin geldiğini ilan etmek için okunan sünneti müekkede olan bir ibadettir. Ezan İslam dini için namazın kılınması gereken zaman aralığını belirten bir çağrı olmasının yanında içerisinde geçen kelimelerin manasında ise dua ve zikir ifade etmektedir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Değerli kardeşimiz, Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Besmele çekilir. Bebeğin kulağına ezan ve kamet okunması bebeğin dua ve Allah ile ilk kez tanışması da demek olduğu için önemli bir sünnettir. Ezan ve kameti çocuğun kulağına okuyan kişinin, hayır duası etmesi de çok güzel olur.
Ona bir diriliş muştusu, bir hayat nefesi olur. Böylece “es-Salâtü hayrun minen'nevm,” ifadesi dünyevi zevklerden daha hayırlı şeylerin olduğunu hatırlatır. Şayet Müslüman, sabahları okunan ezanın bu uyarısı ile uyanmıyorsa artık gaflet uykusu onu sarmış demektir.
Ümmetin günahkârlarına da günahsızlarına da şefaat edilecektir. Bu, günahkârların azâbını azaltmak, günahsızların sevaplarını artırmak içindir.
Ezanı dinlemek sünnettir.
Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir. Ezana karşı saygısızlık, dine ve Allah'a saygısızlığı ifade eder.
Rüyada ezan dinlemek; rüya yorumcuları tarafından rüyayı gören kişinin hayatında terbiyeli, efendi, görgülü, dünyevi zevklere karşı nefis sahibi bir kişi olması gerektiğine ve bu özellikleri taşıdığında artık hayatında bulunan sorunların ortadan kalkacağına delalet eder.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Ezana icabetin esas mânâsı, o vaktin namazını kılmaktır.
Fakat, çoğunluğun kabul ettiği görüş, müezzinin okuduğu ezanın tekrar edilmesinin sünnet olduğudur. (Neseî, Ezân: 33.) Mümkün mertebe ezan okunurken başka bir şeyle meşgul olmamalı.
Abdestsiz kimsenin ezan okuması mekruh sayılmamışsa da taharet üzere okuması saygıya daha yakın görülmüştür. Abdestsizin okuduğu ezan, zahir rivayete göre iade olunmaz. Ancak EI-Hasen'in Ebû Hanîfe (R.A)'den yaptığı rivayete göre, iade edilir. İmam Ebû Yusuf ise, abdestsizin ikamet getirmesini mekruh saymıştır.
Böylece Abdullah b. Zeyd ezanın lafızlarını Bilal'e söyler, o da okur. Bu arada Hz. Ömer de Peygamber Efendimiz (s.a.v. )'e, rüyasında aynı şeyleri gördüğünü söylemiştir.
- Es-Salâh, es-Salâh (Buyrun namaza, buyrun namaza)" diye seslenerek Müslümanları namaza çağırmaya başladı. Fakat bu şekil de yeterli değildi. Aradan fazla bir zaman geçmeden, Ashabdan Abdullah bin Zeyd bir rü`ya gördü. Rü`yasında bugünkü ezan şekli kendisine öğretiliyordu.
Bilal-i Habeşî (581 - 641), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve ilk müezzini. Habeşistanlı köle bir ailenin çocuğu olarak Mekke'de dünyaya geldi. Annesinin adı Hamâme, babasının adı Rebah'tır.
İslam dininin en büyük bir şeairi olan ezan okunurken, tahkir için yani ezanı basit göstermek için, kişinin konuşmasının tonunun yükseltmesi, gürültü çıkarması veya müzikle cevap verir gibi onu seslendirmesi, günahın ötesinde dini bir risk taşır.
Ezan okunurken müzik dinlemek günah değildir. Müziğin sesini kısmak sadece bir saygıdır. Nasıl ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak günah değilse ezan okunurken müzik dinlemek de günah değil. Ama sesini kısmak bir saygı göstergesi ayrıca ezanı içinden tekrar etmek de sevap.
Ebu Bekir ve Hz. Ömer dönemlerinde Cuma namazlarında da diğer namazlarda olduğu gibi tek ezan okunurdu. Hz. Osman, halifeliği sırasında cemaatin çoğalması ve bazı kimselerin hutbeye yetişememesi nedeniyle evinin üzerinden bir ezan daha okunmasını emretti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri