Cahit Külebi'ye ait “Rüzgâr” şiiri, ilgili temanın ikinci metnidir. Şiirin ana duygusu memleket hasretidir. Rüzgârın, kişileştirilerek memlekette uğradığı mekanlar sıralanmış; söz sanatları şiirin geneline yayılmıştır.
Hayatı İslami temeller üzerine kurulu olan şair, İslami yaşam biçimini diriltme çabası içerisindedir ve şiirlerini de bu eksen etrafında yazmıştır. Şair Rüzgar şiirinde eskiye yönelik özlemini dile getirmiştir.
Şiirde mutluluğu arayan Anadolu insanının umudu rüzgardır. Şiir kişisi de özlediği, umutla, beklediği Anadolu'sunu yakalamak için rüzgarın arkasında koşar; “koştum ama yetişemedim” dizesiyle nasıl ki düşlediğimiz birçok şey olmuyorsa şiir kişisinin de kimi umutlarını yakalayamadığı anlatılmaktadır.
Mahmut Cahit Külebi (20 Aralık 1917, Tokat - 20 Haziran 1997, Ankara), Türk şairdir. Halk şiirinden, türkülerden yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuş, konu olarak yurt, insan ve doğa sevgisini işlemiştir.
Cahit Külebi'den "Rüzgar" şiiri...
İlgili 30 soru bulundu
Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur. Rüzgâr sahip olduğu hıza göre esinti, fırtına gibi isimler alır.
Eski Şiirin Rüzgârıyle, Yahya Kemâl'in divan şiirini yeniden yorumlayarak yazdığı şiirlerinin toplandığı eseridir. Beyatlı'nın ölümü sonrasında kurulan Yahya Kemal Enstitüsü, Yahya Kemal Beyatlı külliyatı dizisinin ikinci kitabı olarak 1962'de yayımlandı.
Şiirde, bin kişilik akıncı birliğinin Tuna'yı geçerek yedi koldan yaptıkları akın ve akıncıların doludizgin atlarıyla yerden yedi kat arşa kanatlanarak cennete ulaşmaları anlatılır. Şiirde kurgulanan hayal, iki cephelidir: Akının başlangıcı ve sonu. Hayalin bu iki cephesi, altı beyitlik şiiri ikiye ayırır.
#Malazgirt Savaşı'nın 949. yıl dönümünde Yahya. Kemal'in anlatımıyla “Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi. şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!”
Akıncı teşkilâtın temelinin Osman Bey zamanında Köse Mihal tarafın- dan atıldığı kabul edilmektedir. Orhan Gazi zamanında daimi piyade ve süvari birliklerinin kuruluşuna kadar askerlik hizmetlerini akıncılar yapmıştı. Akıncı- lığın bir ocak şeklinde kurumlaşmasını Gazi Evrenos Bey'in (ö. 1417) yaptığı düşünülmektedir.
Akıncı, (Osmanlı Türkçesi: آقنجى Aḳıncı) veya çoğul şekli ile Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında, sınır bölgelerinde, düşman ülkelerine akınlar, baskınlar tertipleyerek yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari birlikleridir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
Eğil Dağlar, Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünden sonra, 1966'da yayımlanan kitabıdır. Kitap, Yahya Kemal'in Türk Kurtuluş Savaşı sırasında kaleme aldığı yazılarından oluşur.
Yahya Kemal Beyatlı: Kendi Gök Kubbemiz (Tüm Şiirler)
Genişleyen hava, yüksek basınçlı bölgeler oluşturur; bunlar, civardaki diğer havayı iter. Büzülen hava, düşük basınç bölgeleri oluşturur; bunlar, civardaki havayı içe doğru çekerler. Rüzgarın esmesinin nedeni budur: Yüksek basınçlı bölgelerden basıncını daha düşük olduğu bölgelere doğru hava hareketi...
Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir.
Ok şiiri - Yahya Kemal Beyatlı
Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı'nın düzyazı türünde kitabı.
Yahya Kemal Beyatlı, şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Türkçeye ustalıkla aruzu uyarlamıştır. Yazarın hece ölçüsüyle yazdığı tek şiir “Ok” tur.
Çocuk ve Allah, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 1940 yılında yayımlanmış şiir kitabı.
"Türk şiirinin büyük şairi" olarak tanımlanan Dağlarca, 94 yaşında zatürre tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Sivaslı Karınca - Fazıl Hüsnü Dağlarca | Nadir Kitap.
Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetleri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
1595 yılında Eflak voyvodası Mihal'in isyanı harekâtında yenilen Veziriazam Sinan Paşa'nın tedbirsizliği sonucu, Osmanlı ordusu Tuna nehri üzerindeki tahta köprüden geçerek geri çekilirken, ordunun gerisinde kalan akıncılar, Mihal'in saldırısıyla “imha” olurcasına “zayiata” uğramışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri