Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor. Farklı yazılışları olmasına rağmen aynı anlam üzerinden birbirine ifade eden iki kelimedir.
Rüzgar sözcüğünün eş anlamlı kelimesi yel sözcüğüdür. Bu iki kelime birbiri yerine kullanılabilirken iki kelimede aynı anlamı taşır.
Yel kelimesinin anlamı rüzgar olmakla beraber eş anlamlı kelimesi de rüzgardır. Herhangi bir şiddet üzerinden havanın yer değiştirmesi ile oluşan esinti olarak ifade edilen bir kelimedir. Bu anlamı üzerinden yan ile birlikte eş anlamlı olarak rüzgar kelimesi sözcüğü kullanılmaktadır.
Rüzgar ve yel kelimeleri birbirlerinin eş anlamlı ifadeleri olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda rüzgar ve yel birbirleri yerine kullanılabilmektedir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir. Cümle içerisinde rüzgar kelimesi yerine eş anlamlısı veya anlamdaşı yel kelimesi de kullanılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Fırtınanın eş anlamlısı olarak zaman zaman şiddetli rüzgâr, kasırga gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Rüzgarın eş anlamlı kelimesi ise "yel" dir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor. Farklı yazılışları olmasına rağmen aynı anlam üzerinden birbirine ifade eden iki kelimedir. Hem cümle içerisinde hem de tek başına günlük yaşam içerisinde kullanılabilir.
Yel kelimesi havanın esmesini anlatan bir kelimedir. Kelime genelde günümüzdeki pek fazla kullanılmaz. Artık eş anlamlısı daha yaygın ve daha günceldir. Yel kelimesinin eş anlamlısı "rüzgar" ve "esinti" şeklinde bilinmektedir.
'Yel' kelimesi, öncelikli olarak, 'havanın yer değiştirmesinden kaynaklanan esinti' anlamına gelirken aynı zamanda halk arasında 'romatizma ağrısı' ya da 'bağırsak gazı' anlamlarında da kullanılmaktadır. Yine de, ifade ettiği isim, tek bir anlama sahip olduğu için, eşsesli ya da sesteş bir kelime sayılmazlar.
Yel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Rüzgâr.
Derleme Sözlüğü'nde (XI s. 4230-4231) de yel, yėl sözcüğü “ağrı, sızı, romatizma” anlamlarıyla tespit edilmiştir. Günümüz Türk dillerinin bazılarında da eldeki sözlük verilerine göre Eski Türkçe yėl sözü ve türevlerinin benzer anlamlar için kullanıldığı görülmektedir.
yel - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yel “rüzgâr” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yel- “koşmak, acele etmek, çırpınmak, uçuşmak” fiili ile eş kökenlidir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Rüzgar kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. Ama eş anlamlısı vardır eş anlamlısı ise yel olacaktır.
Doğrulanmış Cevap. Yelin zıt anlamlısı rüzgardır. .
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
YELİN EŞ ANLAMLISI
Yel kelimesi birçok mecaz anlam barındırsa da Türk Dil Kurumuna göre bir tane eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelime rüzgar kelimesidir. Rüzgar kelimesine genel olarak bakıldığında Türkçemizde özel isim olarak kullanılmaktadır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
Yapılan araştırmalar eski Türkçeden ses evrimine uğrayarak dilimizde yerini almış olan yüce kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlıları ulvi, ulu, yüksek, büyük gibi sözcükler olduğunu göstermektedir. Yani yücenin eş anlamlısı olarak ulvi, yüksek kelimeleri kullanılabilir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri