Problem Davranış Türleri; 1. Uygun olmayan sınıf davranışları (sınıfta sürekli konuşma, kavga etme, küfür etme, bağırma, tartışma, sınıfta dolaşma, utangaç davranışlar vb.) 2. Zayıf ya da yetersiz beceriler (verilen sorumlulukları yerine getirmeme, dikkat dağınıklığı, yönergelere uymama ya da dersi dinlememe vb.)
Yapılan bu araştırmaların sonuçlarına göre ilköğretimde en çok karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışları arasında derse karşı ilgisizlik, arkadaşını şikâyet etme, izinsiz konuşma, derste başka şeylerle uğraşma gibi davranışların yer aldığı görülmektedir.
Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
İstenmeyen davranışların oluşmasına göre farklı stratejiler kullanılır. Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Burden (1995), istenmeyen davranışı, “öğrencinin belirli bir zamanda akademik eylemleri tehdit eden ve sınıf etkinliklerinin akışını olumsuz etkileyen her türlü öğrenci davranışı” olarak tanımlamıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Uygun olmayan davranış, bireyin hem kendisi hem de çevresine zarar veren ve bireyin sosyal yaşama uyumunu zorlaştıran davranışlar olarak tanımlanabilir. Uygun olmayan davranışlar her zaman eğitim ve öğretimi olumsuz etkilemiştir.
Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.
Genellikle çocuklarda sık gördüğümüz davranış bozuklukları arasında hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, sürekli ağlayarak isteklerini yaptırma, inatçılık, yalan söyleme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, yeme bozukluğu, karşı gelme, uyku bozukluğu gibi problemler vardır.
İstenmeyen davranışların oluşmasına göre farklı stratejiler kullanılır. Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
1. Uygun olmayan sınıf davranışları (sınıfta sürekli konuşma, kavga etme, küfür etme, bağırma, tartışma, sınıfta dolaşma, utangaç davranışlar vb.) 2. Zayıf ya da yetersiz beceriler (verilen sorumlulukları yerine getirmeme, dikkat dağınıklığı, yönergelere uymama ya da dersi dinlememe vb.)
Okulda ve sınıfta, eğitsel çabalara engel olan davranışlara istenmeyen davranış adı verilir. Dersin akışını bozan, hedef davranışlara ulaşmayı zorlaştıran veya engelleyen her davranış istenmeyen davranıştır.
Davranış Bozukluğu Olan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Öncelikle davranış bozukluğunun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle genel olarak baskıcı ve ayıplayıcı söylem ve davranışlardan uzak durulmalıdır. Çocukların düşüncelerinin sorulması ve onların dinlenmesi gerekmektedir.
Beşdok (2007) ve İra (2014), istenmeyen öğrenci davranışlarının nedenlerini (i)sınıfın fiziksel yapısı ve donanımından, (ii)öğretmenden, (iii)öğrenciden ve (iv)eğitim programı ve öğretim yönteminden kaynaklanan nedenler olmak üzere dört gruba ayırmaktadır.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
Çocuğu en çok üzen şeyler arasında sert eleştiri, karşılaştırılmak, ihmal edilmek, aşırı beklentiler, zorbalık, akran baskısı, evdeki anlaşmazlıklar ve hayattaki ani değişimler bulunur.
Problem davranışlar;
Var olan becerileri kullanmayı engelleyen, Sosyal etkileşimi olumsuz etkileyen, Öğrencinin kendisine ve çevresine zarar verebilen davranışlardır.
Davranış Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir? En yaygın olan davranış bozuklukları, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu, davranım bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarıdır.
- Psikolojik kökenli kekemelik - Parmak emme - Tırnak yeme - Fobiler (Korkular) - Kaygı - Yeme bozuklukları ve iştahsızlık - Uyku bozuklukları - Mastürbasyon (kendi kendini tatmin etme) - İçe kapanıklık - Çalma - Yalan söyleme - Aşırı hareketlilik - Saldırganlık - Saç yolma - Alt Islatma - Tikler - Dışkı Kaçırma türü ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri