Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Dalgalar açık denizlerde oluşur ve kıyıya çarpmadan önce uzun mesafeler kateder. Açık denizden sahile doğru yaklaşan dalgalar derin sulardan sığ sulara ulaştığında dalganın alt kısmı deniz tabanına temas eder. Sürtünme nedeniyle dalganın alt kısmı yavaşlar. Bu durumda dalganın yüksekliği artar ve şekli değişir.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
Dalga tanımı 4: Deniz, göl ya da okyanus gibi büyük su birikintilerinin yüzey kısımlarında rüzgâr, deprem veya akıntı gibi dış etmenler tarafından oluşturulan harekete dalga denirmiş.
İlgili 19 soru bulundu
Dünyanın en büyük dalgaları Tahiti Adası'nın çevresinde oluşuyor. Çünkü Güney Okyanusu'nda kış mevsiminde ortaya çıkan fırtınalar sonucu oluşan dalgalar neredeyse hiçbir engelle karşılaşmadan Tahiti'nin güney kıyılarına ulaşıyor.
Denizde dalga belirdikten sonra rüzgâr'ın esiş yeğinliği (şiddeti) arttıkça, dalganın yüksekliği artar, boyu büyür.
Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Kaslar ile sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur. Deniz suyunun içerisinde bulunan mineraller; kaliteli uyku getirici, uykusuzluk tedavisine yardımcı bazı doğal hipnotikleri içermektedir.
Denize girdiğiniz günlerin gecesinde rahat ve güzel bir uyku sizi bekliyor demektir. Çünkü deniz suyu içerisindeki magnezyum sayesinde kasları ve sinirleri sakinleştirir. Magnezyumun stresi azaltma etkisi vardır. Ayrıca içerisindeki mineraller uykusuzluk tedavisinde etkilidir.
Dalgalı bir deniz zaten üstten gelen dalganın insana vurmasıyla az çapta bir tehlike yaratır. Lakin asıl sıkıntı ve tehlike çeken akıntı veya rip akıntısı da denen dalganın sahile vurduktan sonra geriden gelen dalganın etkisiyle suyun üst tarafta ilerler iken alt taraftan gerilemesidir(resesyonu).
Bu yer değiştirme fay hareketlerinden ya da bir yamacın hızla aşağı doğru kaymasından kaynaklanabilir. Deniz tabanı yükseldiğinde yakındaki kıyıya ve açık denize doğru olmak üzere iki yönde bir tsunami dalgası gönderir. Tsunami kıyıya yaklaştıkça sığ sularda kırılmaya başlar ve birkaç metre yüksekliğine ulaşabilir.
dalgasız, dümdüz ve durgun (deniz, göl)
Alışılagelmiş dalgaların aksine nadir görünen ancak oldukça tehlikeli olan 'kare dalga' mükemmel bir tatili zehir edebilir! Bu dalgalar genellikle iki farklı denizin veya okyanusun birleştiği kara yarımadalarında oluşur. İki farklı yönden ve iki farklı hava sisteminden gelmeleri sebebiyle tehlikelilerdir.
Özellikle 'kare dalga' konusunda okyanus çevresindeki kişilerin oradan uzaklaşması gerektiğini belirtiyor. Okyanus üzerinde oluşan bu kare görüntünün bir sebebi var. Üstelik uzmanlar ve güvenlik görevlileri bu durum için herkesi uyarıyor.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Bu durumda, dikkatimizi bir üst seviyeye çıkaran şeylerin başında denizin dalgaları gelmektedir. Dalgaların sesinin üzerimizdeki etkisi, eforla bağlantılı olan alfa beyin dalgalarının yanı sıra, gevşeme ve huzurlu bir hal ile, çevremizdeki her şeyi ortadan kaldırma gücüne sahiptir.
Denize bakmak bir yandan rahatlatır çünkü sonsuzluk hissi, keşfetme heyecanı ve özgürlük duygusu verir. Ama aynı zamanda korkutucudur da. O sonsuzluk hissi bir yandan da belirsizlik demektir, keşfetme heyecanı cesaret de gerektirir ve özgürlük duygusu sorumluluğu da beraberinde getirir.
Yüzerken az bir miktar su yutulduktan hemen sonra içilen tatlı su ile deniz suyu vücuttan atılır. Fakat çok fazla deniz suyu yutulması ise, ciddi zararlara yol açabilir. Kişi tuzlu su ya da deniz suyu içtiği zaman hiç su içmemiş gibi olur. Bunun üzerine vücudun su kaybetmesine yol açar.
Deniz suyu, kıyıya bitişik alanda dalgalarla dövülürken çetin koşullar altındaki bu yüzey aktif maddelerin varlığı, yüzey gerginliği aracılığıyla birbirine yapışan kalıcı baloncuklar oluşturan havayı tutar. Düşük yoğunluğu ve az dayanıklılığından dolayı denizden esen kuvvetli bir imbatla köpükler açığa çıkar.
Denizin kıyısında, dalga cephesine suyun derinliğinin etkisi, rüzgarın etkisinden daha fazla olduğundan, sonuçta o kıyıya vuracak.
DENİZ TAŞKINI (TSUNAMİ) NASIL GERÇEKLEŞİR ? Tsunami ilk oluştuğunda tek bir dalgadır, ancak kısa bir süre içerisinde üç ya da beş dalgaya dönüşerek yayılmaya başlar.
Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyları sıralaması küçükten büyüğe; mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.
Yani su derinliği azaldıkça hız azalır, derinlik arttıkça arttıkça hız artar.
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri