Kamuoyundaki yaygın kanının aksine, çilekte olduğu gibi salatalık üretiminde de hormon kullanılmadığı, bu konuda tüketicilerin yanıltıldığı belirtildi. oluşturmasının mümkün olmadığını vurguladı.
-YEDİĞİNİZ ÇİLEK VE SALATALIKLARIN BÜYÜK VEYA KÜÇÜK OLMASI O MEYVENİN CİNSİNDENDİR. BU İKİ BİTKİDE KESİNLİKLE HORMON OLMAZ. -BİLDİĞİNİZ GİBİ DOMATES VE PATLICANLAR KIŞIN SERALARDA YETİŞİR. HORMON VERMEZSENİZ BU MEYVEYİ ELDE ETMENİZ MÜMKÜN DEĞİL ANCAK HORMONUN DOZU ÇOK ÖNEMLİDİR.
Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Yenildiği zaman tat vermez.
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Özellikle sık tükettiğimiz sebze ve meyvelerde kullanılan hormanlar, “Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici olarak kullanılan, düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddeler” olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Domatesin çekirdekli olması hormonsuz (ki bitki gelişim düzenleyici diye geçer) olduğunun en belirgin özelliğidir. Ortasındaki beyaz ve sert doku/tabaka çeşitlerin karakteristik özelliğinden gelir. Hıyarda kesinlikle hormon diye bir şey kullanılmaz.
Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır. Tadında eksiklik varsa, lezzeti yoksa hormonlu olma ihtimali vardır.
Birincisi iri-büyük olması nedeniyle hormon diye algılanıyor. Bunun çeşidinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çilek çeşitleri Amerikan kökenli türlerdir ve çok iri meyveleri olur. Bu nedenle iri meyve hormondan kaynaklanan bir durum değil.
Türkiye'de üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm, elma, kavun ve karpuz.
Hormonlar görevlerini tamamladıktan sonra karaciğere giderek vücuttan uzaklaştırılma sürecine girerler. Bu aşamada bazı sorunlar çıkabilir. Hormon metabolizma ürünleri ve oluşan toksik maddeler vücutta birikebilir. Sonuç olarak bazı yakınmalar ve hastalık tabloları ortaya çıkabilir.
Salatalık, C vitamini, K vitamini, potasyum ve folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken, K vitamini kan pıhtılaşmasını düzenler ve kemik sağlığını destekleyebilir. Salatalık aynı zamanda lif bakımından zengindir.
Klimakterik meyvelerin (örneğin muz, elma) olgunlaşma sürecinde ise etilen hormonu etkilidir. Bu tür meyvelerin olgunlaşma sürecinde etilen seviyesinde ve solunum hızında ani bir artış olur, bu süreç meyve koparıldıktan sonra da devam edebilir.
Salatalık, C ve K vitamini bakımından oldukça zengindir. Zengin vitaminleri ile beraber magnezyum ve potasyum gibi minerallerde bulundurur.
Merkez, hormonlu domates ve salatalıkların sağlıklı olmadığı için helâl olmadığını açıkladı “İnsan sağlığı hiçe sayılıyor. Hormonlu ürünler vücudu olumsuz etkiliyor.
A vitamini, C vitamini, B12 vitamini, demir ve kalsiyum yönünden zengin, fazla kalori almadan açlığı bastırma konusunda iyi bir yardımcı olan salatalığın kalori miktarı ve bir salatalık kaç kalori sorusunun cevabı şöyledir: 100 gramlık orta boy bir salatalık 15 (kcal) kaloridir.
Domates; kesildiğinde içi fazlaca boşsa, ucunda sivri yumrular varsa ve anormal bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphe edilir. Ayrıca dik kesildiğinde ortasında beyaz sert bir tabaka görülür.
Meyveler, olgunlaşma sürecinde etilen isimli bir hormon üretir. Bu hormon sayesinde muzun rengi yeşilden, sarıya döner ve tatlanır.
Bu tür meyve ve sebzeler, dalında olgunlaşmaya başlar fakat yenilecek hâle gelmesi dalından koparıldıktan sonra olur. Örnek olarak; Muz, Kivi, Avokado, İncir, Kayısı, Şeftali, Elma, Armut, Erik, Mango, Karpuz, Domates verilebilir.
Kenarında meme gibi şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof, çekirdeksiz olur. Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Genel olarak kadınlardaki hormon dengesizliğinin en büyük nedeni stres ve düzensiz beslenmedir. Kadınların regl, hamilelik, menopoz gibi farklı süreçlerden geçmesi de vücuttaki hormon dengelerinin bozulmasında rol oynar.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Vatandaşlarımız şunu bilsin; Türkiye'de yetişen yaş sebze ve meyvenin hiçbir tanesinde ne hormon, ne de ilaç kalıntısı var. Çünkü üreticimiz bilinçlendi ve hormon yerine artık arı kullanılıyor. Arı kovanından çıkıp, domatesin çiçeğine iğnesini bandırıyor ve o açan çiçekten de bu ürünler oluyor” dedi.
* Hormonlu biberler aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür. * Hormonlu patlıcanın şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür.
Domateslerin içi normalden daha fazla sulu, çekirdeksiz ve boş ise, Kabakta tıpkı patlıcan gibi çekirdeksiz ve şekli farklı ise, Patateslerin şekli kötü, içi kara ve yumruları yapışık ise, Biberlerdin aşırı büyük olması, etli kısmı oldukça sert ve çekirdek evi olan kısmı boş ise hormonludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri