Peki, acaba rüzgâr bizim için yararlı mı? Ayrıca bitkilerin tohumlarını uçurur, çevreye saçar, onların çoğalmasına yardım eder. Rüzgâr sayesinde çevremiz ağaçlar, çiçekler, bitkilerle doludur… Rüzgâr enerjisi yelkenleri doldurarak teknelerin hareket ilerlemesini de sağlar.
Dünya'da hem sıcak hem de soğuk havayı gezegen boyunca dolaştıracak hafif bir esinti veya güçlü bir fırtına olmasa yaşaması imkansız bir yer haline gelirdi. Ekvator çevresindeki alanlar aşırı derecede ısınır ve kutuplar ise yekpare buza dönerdi. Bütün ekosistemler değişir ve bazıları yok olurdu.
Bir hava hareketi olan rüzgâr, biz insanlar açısından büyük öneme sahiptir. Önemli hava olaylarından birisi olan rüzgârın hayatımızda pek çok etkisi vardır. Özellikle yenilebilir enerji kaynağı olmasıyla beraber, hava ısısının dengelenmesi açısından ciddi bir potansiyel taşımaktadır.
Rüzgar olduğunda toz bulutları oluşuyor ve bu toz bulutları doğaya zarar verir. Rüzgar nedeniyle toprak yer değiştirebilir. Tarım etkinliklerine zarar verir. Rüzgar, çiçek ve bitkilerde görülen tozlaşmaya neden olur.
✅Mikropların daha fazla alana yayılmasına neden olur. ✅Uçan kuşların hareketlerini zorlaştırır. ✅Uçakların rötar yapmasına neden olur. ✅Yağmur, dolu gibi hava olaylarının hızlanmasına neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir.
En temiz ve güvenilir enerji kaynağı olarak görülen rüzgar enerjisinin güvenilir olmadığını, radyasyon yaydığını ve çevreyi tehdit edebileceğini söyleyen birçok kişi de var. Elbette, bu doğru bir kanı değil, nitekim enerji uzmanlarının tamamı rüzgar enerjisinin en zararsız enerji kaynağı olduğunu belirtiyor.
Soğuk hava, şiddetli rüzgar, kar ve yağmur vücut ısısını düşürüyor. Özellikle sert rüzgar, vücut yüzeyindeki ısınmış hava katmanının uzaklaşmasına neden olarak “hipotermi” riskini kar ve yağmura göre daha fazla arttırıyor. Kalp de mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalıyor.
Rüzgarın bitkilere olan en önemli zararlı etkilerinden biri kurutmadır. Rüzgar, toprağın hemen üst katında toprak suyunun buğulaşması ve bitkilerin çevresinde meydana gelen nispi nemi yüksek havayı götürür ve yerine nisbi nemi düşük kuru havayı getirir.
Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
Rüzgâr, güneş kaynaklı radyasyonun yer yüzeyini farklı ısıtmasından kaynaklanır. Yer yüzeyinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık %2'si kadarı rüzgâr enerjisine dönüşür.
Rüzgâr, atmosferdeki havanın yeryüzündeki hareketleridir. Bu hareketler çoğunlukla yatay olur. Hızına göre esinti ya da fırtına denir. Rüzgârlar, denizlerde akıntıların ve dalgaların oluşumuna neden olur.
Nedeni basit: rüzgar, güç üretim sürecinde hiçbir sera gazı veya emisyon ortaya çıkartmayan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Üretim için gereken “yakıt” bedavadır ve teorik olarak tükenmez. Teknoloji ilerledikçe de yeni kapasite eklemenin maliyeti giderek düşmektedir.
Gündoğusu genellikle yağışın kesilmesine neden olur. kuru ve sıcak rüzgar. Etkilediği yerlerde sıcaklıkların artmasına neden olduğu gibi havayı da kurutur. denir.
KABAYEL ( LODOS ) : Güney / batıdan esen bu rüzgâr Şubat'ın 15 inden sonra ortaya çıkar. Eğer geç kalacak olursa “Hastası araba ile gelir” derler ki, hasta bile olsa arabaya binip öyle gelir anlamındadır. Bu rüzgâr ılık estiği için karları eritir.
Tükenmeyen Enerji Kaynakları
Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, dalga enerjisi gibi doğada bulunan ve insanların katkısı olmadan var olan kaynaklara tükenmeyen enerji kaynakları denmektedir.
Rüzgâr; bitkilerin tozlanmasında olduğu gibi, suyun buharlaşmasını ve toz zerrelerini meydana getirme işini görmektedir. Bir damla su oluşturmak için her çekirdeğin etrafında milyonlarca küçük damlacık toplanır. Böylece rüzgâr; yağmurun yağması için bulutların aşılanma görevini yapmaktadır.
Güz ve kış aylarında bahçede kül dağıtmak için en uygun zaman. bu şekilde o toprağa yerleşir ve bir sonraki bahar onun içindeki besini serbest bırakabilirsiniz. Küller sağlıklı bahçe toprağı korunmasında önemli olan, her bir fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum karbonat içerir.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
Özellikle kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda kuvvetli rüzgâr ile birlikte hissedilen sıcaklık, ölçülen sıcaklıktan daha düşük olmaktadır. Bu durum hava sıcaklığının olduğundan daha soğuk hissedilmesine yol açmaktadır.
Rüzgar enerjisi kesintisiz veya dengeli bir enerji kaynağı değildir, bu nedenle şebekeye dengesiz bir güç sağlar. Rüzgarın çok kuvvetli estiği bölgelerde ve zamanlarda örneğin Amerika körfez bölgesi gibi kasırgaların çok olduğu bölgelerde türbinler zarar görebilir. Bazı insanlara göre manzaralarını bozmaktadır.
Soğuk havaların cilt neminin azalmasına neden olduğunu ve ciltte kuruma yaptığını söyleyen Dr. Danış, Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan rüzgarlı havalar ciltte kurumaya yol açar. Kuruyan ciltte kızarıklık, çatlama, soyulma, pul pul dökülme gibi pek çok istenmeyen durum ortaya çıkabilir.
1. Rüzgardan korunun: Rüzgar göz yüzeyindeki gözyaşını buharlaştırarak göz kuruluğuna yol açabilir. Bu yüzden rüzgarlı havalarda geniş çerçeveli gözlükler kullanarak gözlerinizi korumayı ihmal etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri