Radyatörlerin kapatılıp açılmasını sağlayan valftir. Panel radyatörlerde, döküm radyatörlerde, alüminyum radyatörlerde ve havlupanlarda kullanılır. Mobil Pex tesisatta dış dişli rekor ucuna takılarak peteğe bağlanır.
Manuel Radyatör Vanaları
Vananın döndürülmesi, radyatörden akan sıcak su miktarını ve dolayısıyla ne kadar ısı yayıldığını ayarlar.
Termostatik radyatör vanasının görevi kombinin sürekli yanmasına engel olmaktır. Termostat vanayı kısınca yada kapatınca, tesisat suyu ısısını fazla kaybetmeden geri döneceği için kombi veya kazan gereksiz yere çalışmayacağından tasarruf sağlanacaktır.
Düz Radyatör Vanalarında hiçbir kıvrılma yoktur, bu sayede suyun bir duvar boyunca ya da yerden yukarı doğru akacağı anlamına gelir. Köşe Radyatör Vanaları 90 ° 'lik bir dirseğe sahiptir, bu da boru tesisatını radyatöre açılı olarak bağlayabildiği anlamına gelir.
PEX uçlu radyatör köşe vana, içinden geçen akışı kontrol etmek için salmastra kullanılan bir vana çeşididir. Radyatörlerin kapatılıp açılmasını ve su geçiş hızı ayarını sağlar. Bir tarafı radyatöre kolayca montaj imkanı sunarken, diğer tarafı PEX borulara doğrudan bağlanabilmesi için tasarlanmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Balans vanaları, ısı transferi istediğimiz cihazlar ve ünitelerden tasarlanan debinin üstünde bir akışı engelleyerek, sistemin sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasını, tasarlanan sıcaklıklara en maliyetsiz şekilde ulaşılmasını ve konfor şartlarının sağlanması için kullanılan vana tipidir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Dolayısıyla kalorifer tesisatı daha verimli kullanılabilir. Termostatik vana takılırken vananın görevini yerine getirebilmesi için su akış yönüne takılmalıdır. Termostatik Vana Montajı doğru yapılırsa yakıt tasarrufunda katkısı olacaktır .
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Piyasada faaliyet yürüten bazı DG-tesisat firmaları, ısı ihtiyacı-dengeli petek dağılımı hesaplarını yapmayı göz ardı ederek, bir evin nerdeyse tüm alanlarındaki peteklere termostatik vana uygulamasını rutin olarak önerebilmektedir.
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar.
Kalorifer peteklerinde bulunan alt vana, petekten çıkan suyu kontrol eder. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır. Ancak bu vanalar her zaman alt ve üstte bulunmayabilir.
Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır. Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz. Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir.
Kullandığınız termostatik vanada “4” numaralı konum 24 dereceye karşılık gelmektedir.
termostatik vanalarda 3 konumu genelde 20 dereceye tekabül eder. çok nadiren bazı markalarda 1-2 derece farklı olabilir. Ancak astım hastaları ve sıcağı sevmeyenler için oturma odalarında daha düşük derecelere ayarlanabilir. Merkezi sistem binalarda en az kullanım derecesi 15 derece olduğunu unutmayalım.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
“Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır. Alt vanadan reglaj ayarı yapmakta mümkün ancak üst vanadan yapılırsa peteğin sıcaklık kontrolünü yapmak daha kolay olur.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Pompanın gücü yeterli değil ise uzakta olan peteğe ısı gitmez ve ısınmaz. Ana hat borusu yeterli kalınlıkta değilse uzakta olan peteğe su gitmeyebilir. Bu sebeple de petekte ısınmama sorunu meydana gelir. Rejlaj ayarı bozuldu ise kombiye ısı gitmez ve petekler ısınmaz.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Birçok farklı sektörde yasalar tarafından zorunlu tutulan tahliye vanası, İngilizce adı olan relief valve veya kısaltması RV olarak da bilinir. Basınç olan bir sistemde basınç değişiminden kaynaklanacak problemleri önlemek için kullanılır. Güvenlik amaçlı olarak kullanılan bu vana çeşidi, her dönemde önemini korur.
Kartuşlu Dinamik Balans Vanası
Debi miktarının belirlenmesi ile , belirnen debiyi kartuşlar vasıtası ile balans vanası gövdesine yerleştirilerek yapılabilir. Her debi için ayrı bir kartuş ayarı yapılmaktadır. Kartuş ayarı yapıldıktan sonra seçilen debinin altına ve üstüne kesinlikle düşmemesi sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri