S/D oranının üst limiti 2.6dır. Her iki uterin arter arasındaki fark ise 1'i geçmemelidir. Anormal uterin arter akım formları ile seyreden iki ana patoloji preeklampsi ve IUBG'dir.
S/D ise pik sistolik hızın diyas- tol sonu hıza oranıdır( pik sistolik hız/ diyastol sonu hız). Doppler dalgalarını değerlendirirken kullanılan bu indekslerin yanında diyastol sonu akımın varlığı, yokluğu ya da ters yönlü olma- sı, erken diyastolik çentiğin bulunması gibi ta- nımlamalar da yapılmaktadır.
Normal gebe grubunun uterin arter ortalama S/D oranı 2.21±0.51, riskli gebe grubunun ise 2.72±1.15 bulundu.
RI ile yapılmış çalışmalarda üst sınır değer tanımı RI=0,65'den RI=0,85'e kadar değişmektedir PI 95. persantil sınırı, 11-14. haftalarda 2.35 ve 20-24. haftalarda 1.45 civarındadır. Tek taraflı çentiklenme plasenta tarafında değilse çok önemli değildir.
Damarlardaki direnç artışı kan akımındaki azalmayı ifade eder. Ayrıca bebekle plasenta arasında göbek kordonu içerisindeki umbilikal arter, umbilikal ven ve bebeğin beyin damarlarındaki dalga şekillerindeki bozukluklar, bebekteki dolaşım bozukluğunu saptayabildiği gibi şiddetini de belirleyebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
S/D oranının üst limiti 2.6dır. Her iki uterin arter arasındaki fark ise 1'i geçmemelidir.
Ultrasonografik değerlendirmede umblikal kordon kesitinde 2 damarın görülmesi gerekir. Normalde geniş çaplı 1 vena ve daha dar çaplı 2 adet arter görülür. Tek umblikal arterde ise arterin çapı genişlemiştir.
FL, 26. haftadan sonra ise (10 günlük bir sapma olasılığı) gebelik haftası hakkında güvenilir bir veri olmaktadır. 14. haftada alt sınır 14, üst sınır 19 mm; 26. haftada alt sınır 44, üst sınır 53 mm; son haftada ise alt sınır 68, üst sınır 78 mm'dir.
Yan dönülünceyse, özellikle gebeliğin son haftalarında, rahminizin ve bebeğin ortalama 6 kg a ulaşan ağırlığı damarların üstünden kalkacağı için kalbe dönen kan ve kalbin pompaladığı kan da artar. Supin hipotansif sendrom Bu bebeğinize giden kanı da artırarak daha hareketlenmesine sebep olur.
HC: Baş çevresi (Resim 2); BPD ölçümü ile aynı planda yapılır. 5-95 persantil ya da +2 SD normal. Literatürde 10-90 persantil aralığı da kullanılabilmektedir. Genel kabul edilen ise 5.0 persantilin altında intrauterin büyüme kısıtlılığı (IUGR), 95 persantilin üstü ise büyük (iri) fetus olarak tanımlanmaktadır.
Gebelikte kan basıncı yükselirse, plasentaya olan kan akımı azalır bunun sonucunda bebeğe taşınan besin ve oksijen azalır, zamanla bebeğin gelişimi yavaşlar. Hipertansiyon bazı anne adaylarında gebelikten önce de olabilirken, bazılarında gebelikte ortaya çıkabilir.
Uterin arter Doppler ultrasonografideki çentik özellikle kan akımına karşı yüksek direncin olduğunu göstermektedir.
Obstetrik Doppler, bebeğin büyümesini, göbek kordonunu, beyin ve kalp dahil olmak üzere bebeğin vücudunun farklı bölgelerine kan akışını değerlendirmeye yardımcı olan bir ultrason incelemesidir.
Ultrason cihazının inceleme sırasında vücut ile temas eden bölümüne prop denilmektedir. Kullanılan probun oluşturduğu ses dalgaları özellikle damarlarda kan akımı yönüne göre değerlendirilir. Görüntüleme sırasında proba yaklaşan ve uzaklaşan kan akımı mavi ya da kırmızı olarak renklendirilir.
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer.
Bebeğin rahim içindeki gelişiminin değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılan parametreler : CRL (Crown-rump lenght): Popo ile baş tepesi arası uzunluk. BPD (Biparietal diameter): Başın enlemesine çapı. HC (Head circumference): Baş çevresi.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır.
Hamile bir kadının normal kalp atış hızı genellikle dakikada 60 ila 100 arasındadır.
Anne adayında bulunan böbrek hastalığı, diyabet, kalp hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar, yetersiz beslenme, bazı enfeksiyonlar, madde bağımlılığı ve sigara içmesi gibi faktörler fetüste gelişme geriliğine neden olabilir.
Femur yani uyluk kemiğinin ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Femur kemiği uzunluğu ultrason eşliğinde yapılabilir. 37. hafta gebelik FL değeri ortalama 72 mm. olmalıdır.
Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik ilerledikçe artar, 11-14 hafta aralığında ense kalınlığının 3 mm.
Femur kemiği uzunluğu ultrason eşliğinde yapılabilir. 32 hafta gebelik FL değeri ortalama 6 cm. olmalıdır.
Göbek kordonunda 2 atardamar 1 toplardamar bulunur ve bu damarlar ultrasonda kolaylıkla görülebilir.
Plasental yetmezlik varlığında ise umbilikal arter diastol sonu akımı azalır, bu durum plasentanın direncinin arttığının göstergesidir. İlerleyen plasenta yetmezliğinde diastol sonu akım hızı gittikçe azalır ve kaybolur, en sonunda ters akım şeklini alır (5). Bu durum fetusun beslenmesini ve büyümesini olumsuz etkiler.
Umblikal ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kanı taşır (portal venin sol dalına dökülür). Umblikal arterler bebeğin kalbinin pompaladığı oksijensiz ve besinsiz kanı taşır (internal iliak arterlerden çıkar).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri