Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri tescilli özel araçlara, harf grubu 'SAA' olan geçici Türk plakası verilmeye başladı. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 51. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde, Suriyelilerin barındığı çadır kentte ilk plaka verildi.
S plaka hangi ülke konusunda İsveç ülkesi olmaktadır.
S plaka servis araçlarında kullanılan bir plaka çeşididir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre; Müşteri hizmeti kapsamında ücretsiz olarak yolcu taşıyan servis araçları Kendi personelini taşıyan fabrika ve benzeri işyerlerine ait servis araçları S plaka kullanır.
S plaka; İller içerisinde servis işletmeciliği yapmak isteyen araçları ayıran plaka koduna verilen isimdir.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
İlgili 34 soru bulundu
Kahramanmaraş'ta yaşayan Suriyelilerin araçlarına geçici Türk plakası verilmeye başlandı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri tescilli özel araçlara, harf grubu 'SAA' olan geçici Türk plakası verilmeye başladı.
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
Okul servis araçları ile belediye sınırları içerisinde öğrenci taşıması yapılmaktadır. Genel olarak servis araçlarına “S” plaka verilerek plaka tahdidi uygulanmaktadır. Kapsam gereği araçlar belediye mücavir alanı dışında kullanılmamaktadır.
Madde 6 - (1) Bu yönetmelik kapsamında servis taşımacılığı faaliyetlerinde bulunacak gerçek ve/veya tüzel kişilerin UKOME kararı gereği araçlarına S plaka harf grubundan plaka taktırmaları mecburidir.
Özer Bür, konuyla ilgili olarak, “S plakası uygulaması 1998'de başladı ve tahdit altına alındı. O yıl 4 bin 553 adet olan S plaka sayısı 2008'e kadar 10 yıl boyunca hiçbir şekilde artırılmadı.
İstenilen evrakları tamamlamak şartıyla 15 kişilik araçlar için 6000 TL 15 kişiden fazla olan araçlar içinse 10.000 TL ödedikleri takdirde her şahıs ya da tüzel kişilikler S plaka tahsis belgesi alabileceklerdir.”
b) Mülkiyetlerinde ki araçlarla kendi personelini ücretsiz taşıyan özel kuruluşları, c) Müşteri hizmeti adı altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servis araçlarını kapsar. d) “S” plakalı ücretsiz kendi personelini taşıyan Fabrika vb. işyerlerine ait servis araçlarını kapsar.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Mavi Plaka
Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent sınırları içinde artan nüfusla birlikte, eğitim ve sanayi yatırımlarının da artması nedeniyle ihtiyaç duyulan servis plakalarının (S plaka) ihale sürecini tamamladı. 2021 yılında yapılan ancak Danıştay 13.
Motosiklet ve traktörler hariç diğer tüm araçlarda hem ön hem de arka taraflarda plaka bulunması zorunludur. Orta kısımda diğer ülkelerle uyum çerçevesinde Ç, Ş, İ, Ö, Ü ve Ğ dışındaki Türk alfabesindeki harfler kullanılır.
KEL, LAN, NAH, APO, PKK gibi harfler olan plakalar kimseye verilmiyor.
UKOME Kurulu'nun 15.02.2019 tarih ve 2019/2-74 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında 'S' plaka olan Okul Servis Araçları ile paralel olarak uygulanan Personel Servis Araçlarının yaş sınırı 12'den 19'a çıkarıldı.”
Pistil ayrıca 1 Nisan (bugün) itibari ile S plaka sahibi olmayan esnafın servis taşımacılığı yapamayacağını belirtti. Fatih Pistil şunları söyledi; "Servis taşımacılığı sektörüne standart getiren S plaka uygulamasında 1 Nisan itibari ile önemli bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz.
L Plaka Alma Şartları
UKOME tarafından alınan karara göre, servis araçlarında L plaka kullanılması, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle zorunlu hale getirildi.
Servis plakaları, son 1 yılda faiz, borsa ve altın gibi bütün yatırım araçlarını sollayarak bire 10 kazandırdı. Geçen yıl 17-20 bin TL arasında alıcı bulan servis plakaları, bu yıl 110-120 bin TL'den satılmaya başlandı.
Diplomatik Plakalı Araçlar vergi ve taşıt pulu ödemez. Ancak, Misafir Araçlar (MA/MZ) her yılın Ocak ve Temmuz ayında banka veya Vergi Dairelerine aracın modeli yılı ve motor hacmine göre taşıt pulu öder.
MA MZ plaka, geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile Türkiye'ye giren yabancı araçları temsil ediyor. Bu tür bir plakaya ise sadece gerekli koşulları sağlayan yabancılar sahip olabiliyor… Vergi muafiyeti sağlayan MA ve MZ plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü tarafından veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri