Günümüzde Türkiye'de
Saadet ve Gelecek İttifakı, 6 Temmuz 2023'te Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında kurulmuş, TBMM'de ortak bir grup kurulması ile mecliste ve seçimlerde işbirliğini içeren bir ittifaktır. İttifakın TBMM'de Saadet Partisi çatısı altında 20 milletvekili vardır ancak bu milletvekillerinin 10'u Gelecek Partili'dir.
Partinin programları arasında; Türkiye'de manevi kalkınmayı sağlamak, adil düzeni kurmak, ağır sanayiyi gerçekleştirmek, İslam ülkeleriyle olan ilişkileri arttırmak, faizi kaldırmak, Türkiye'nin AB'ye girmesinin faydasız olduğu gibi dini temelli görüşleri vardı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu bugün kameralar karşısına geçerek iki parti olarak Saadet çatısı altında ortak grup kurmaya karar verdiklerini açıkladılar. Böylelikle TBMM'deki siyasi parti grup sayısı 6 oldu.
Bugüne kadar 68 farklı kişinin milletvekilliği yaptığı Saadet Partisi günümüzde TBMM'de 2'si kadın, 18'i erkek olmak üzere toplam 20 milletvekili ile temsil edilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Siyasi yelpazede merkez sağda bulunan Adalet Partisi; piyasa ekonomisini benimsemiş, kalkınmacılığı ve büyümeyi hedef almıştı. Toplumsal ilişkilerde dinsel öge ve yapıları kollamakla birlikte temelde laik bir partiydi.
HDP 2019 yerel seçimlerinde de bazı batı illerinde aday çıkarmayarak, CHP adaylarına destek vermişti. Emek ve Özgürlük İttifakı'nda şu partiler yer alıyor: HDP. Emekçi Hareket Partisi (EHP)
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılmasının ardından Millet İttifakı'nda yer alan Saadet Partisi'nden dikkat çeken bir adım geldi.
Genel Başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.
Avrupa temelli bir ideoloji olan sol düşünce; kişisel özgürlükler ve eşitlik vurgusu başta olmak üzere, demokrasinin temel yönetim biçimi olmasını savunmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise liberalizm olarak tanımlanan sol akımlar sosyal değişimi ve hükûmetin bu değişim içindeki önemini benimsemektedir.
Günümüzde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ülkenin en uzun süre iktidarda kalan sağ partisi olmuştur. AK Parti'nin popülerliği, kitle partisi olması ve ideolojik içeriği (2002-2013) nedeniyle merkez sağ partisi olarak nitelendirilebilir.
Zafer Partisi, başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere Türkiye'ye gelen mültecileri emperyal güçlerin Türkiye'yi "Türksüzleştirme" politikası olarak görmekte, stratejik göç mühendisliği ile Türkiye'nin demografisinin değiştirileceğini ifade edip, bunu da "örtülü istila" olarak tanımlamaktadır.
Parti, siyasi ideolojisini muhafazakâr demokrasi olarak tanımlar. Üçüncü taraf kaynaklar genellikle partiyi milli muhafazakâr, sosyal muhafazakâr ve Yeni Osmanlıcılık ideolojilerini benimseyen bir parti olarak tanımlamaktadır.
19 Mayıs 2021 tarihinde kurulmuş olması planlanan partinin kuruluş dilekçesi 17 Mayıs 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığına sunulmuş ve parti resmen kurulmuştur. Atatürkçülüğü benimseyen bir parti olan Memleket Partisi, siyasi pozisyonunu sol veya sağ olarak konumlandırmamaktadır.
DEVA Partisi, sosyal refah, adalet, fırsat eşitliği, insani çalışma koşulları, doğa ve çevrenin korunması, temel kamu hizmetlerinin eşit şekilde sunulması gibi ilkelere bağlı kalarak politika oluşturduğunu ifade etmektedir.
Demokrat Parti programını iki esas etrafında şekillendirmişti: liberalizm ve demokrasi. Cumhuriyet Halk Partisinin ekonomi politikası olan devletçiliğin aksadığı yönler vurgulanarak CHP'ye karşı çıkılmaktaydı.
ATA İttifakı (veya farklı yazılış biçimiyle Ata İttifakı), 11 Mart 2023'te Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi tarafından kurulan bir seçim ittifakıydı. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için belirledikleri aday, eski Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Sinan Oğan'dı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri