Eserlerinde totalitarizmin hakim olduğunu söylediği komünist parti politikalarının ve SSCB'deki Stalin rejiminin eleştirisi ağırlıklı bir yer tutarken, Troçkizmi benimsememiş, hatta onu da eleştirmiş, demokratik sosyalizmden yana olduğunu belirtmiştir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
İngiliz bir memurun çocuğu olan George Orwell 25 Haziran 1903 tarihinde Hindistan'da doğmuştur. George Orwell ismiyle tanıdığımız yazarın gerçek adı Eric Arthur Blair'dir. Kız kardeşinin doğumundan sonra annesi ile İngiltere'ye dönen yazar, babasını Hindistan'da bırakmıştır ve onu ara sıra ziyaret etmiştir.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
1984 romanı, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin ve insan haklarının tamamen yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, inanılmaz bir hayal gücüyle ve en ince ayrıntısına kadar romana aktarılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Dini görüşleri. Orwell, kendini hümanist ve ateist olarak tanımlayıp dinler üzerine yoğun eleştirileri olsa da, yaşamı boyunca İngiltere Kilisesine aktif şekilde katılmıştır. Orwell ayrıca sık sık İncil edebiyatı okurdu. İngiliz Kilisesinin dua kitabından hafızasından alıntı yapabiliyordu.
Kitap Okyanusya adlı toplumun yaşadıkları olayları anlatmaktadır. 1984 kitabının ana fikri ise durum ve şartlar ne olursa olsun insanlar hangi rejimler ile yönetiliyor olursa olsun düşünceler baskılanamaz ve herkes istediği şeyi sorgular ve düşünür.
George Orwell'in 1984'ü, toplumun çöküşte olduğu bir geleceği tasavvur etmesi bakımından distopik kurgunun tanımlayıcı bir örneğidir. Bu, dil manipülasyonu ve tehdidi kullanarak toplum üzerinde kontrol uygulayan totaliter bir hükümetin uyarıcı bir hikayesidir.
Bu dünya görüşü ve sistem, "oligarşik kolektivizm" olarak tanımlanır. Oligarşik kolektivizmin egemen sınıfı, kapitalist sınıfın aşağı ve orta sınıf tarafından yok edilmesinden sonra iktidarı ele geçiren yeni aristokratlar çevresidir.
Orwell, kitabındaki baskıcı politikaları dünyadaki farklı hükumetlere borçluydu. Kendisi bir sosyalist olmasına karşın, Stalin'e muhalifti ve Sovyetler Birliği'ndeki birçok politikayı eleştiriyordu.
Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilimkurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell 1950'de Londra'da öldü.
Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır.
1984'ün basılmasının 70. yılında, hasta yatağındaki ünlü yazarın başyapıtını nasıl kaleme aldığının öyküsü George Orwell'ın Amerikalı yayıncısı, 1984"ün adının, yazarın kitabı yazdığı yılın son rakamlarını değiştirmesiyle ortaya çıktığını söylemeyi severdi.
1984 kitabı genellikle distopya, bilim-kurgu, fantastik, modern klasikler, dünya klasikler gibi türleri okuyan okurlar için uygundur. 1984 kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
Kitap, bir adamın totaliter bir dünyada yaşadığı hikâyeyi anlatır ve bu dünya devletinin, vatandaşlarının her hareketini kontrol etmek için propaganda, sansür ve gözetim gibi araçları kullanarak insanların düşünce ve davranışlarını kontrol altında tuttuğu bir geleceği tasvir eder.
George Orwell denilince akla hemen 20'nci yüzyıl edebiyatının en ahlaklı adamı gelir. Orwell, İspanya İç Savaşı'nda diktatörlüklere karşı savaşan bir yazardır. "1984" adlı kitabında Sovyet istihbaratının imajını yerle bir eden büyüleyici bir müelliftir.
1984, Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya adlı üç ülkeden oluşan bir distopyada (anti-ütopya) geçer. Bu ülkeler devamlı savaş halindedirler ancak müttefikler sıklıkla değişir.
İdeoloji, temel anlamıyla dünya görüşü olarak tanımlanabilecek bir kavramdır. Bu kavramın etrafında şekillenen birçok farklı tanım bulunmakta ve bu sayede farklı bilgi kümelerine ulaşılabilmektedir. İdeoloji, siyasi, felsefî, dini ve değerler alanında kendine konu edinen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tarihçe. İdeoloji terimi ve onunla ilişkilendirilen fikir sistemi, Antoine Destutt de Tracy tarafından 1796 yılında kullanılmaya başlandı.
1984 – George Orwell
Stalin, romanda hicvedilenin kendi yönetimi olduğu gerekçesiyle kitabı yasaklama kararı almıştır. Yazarın Hayvan Çiftliği kitabı da eskiden yasaklanan kitaplar arasında yer alıyor.
Eser bu üç devletten biri olan Okyanusya'da geçer. Okyanusya'da totaliter bir yönetim hâkimdir ancak toplum bu düzene karşı sessizdir. Her yer tele-ekranlar tarafından gözlenirken her yerde de Parti'nin lideri Büyük Birader'in (Big Brother) yüzü görülmektedir.
Özgürlük köleliktir. Cehalet güçtür. Kaynak: Yazmış olduğu "1984" adlı eserinde yer almakta. "Savaş barıştır" bu ifade, Parti'nin sürekli bir savaş durumunu sürdürerek toplumun dikkatini başka yerlere çektiğini ve insanların savaşın varlığını sorgulamadan kabul ettiğini temsil eder.
George Orwell
Eric Arthur Blair, Londra ve Paris'te Beş Parasız adlı ilk kitabınının yayımlanmasına hazırlanırken, ailesinin kendisinden utanıp rezil olmaması için takma ad kullanmaya karar verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri