Bildiğimiz gibi saatlerin akrep ve yelkovanını sadece 'saat yönünde', yani soldan sağa dönerken görürüz. Zaten saat yönünün tersi işleyen bir saat görsek hepimiz tuhaf hissederiz herhalde! Bu durum elbette boşuna değil. Saatler de en nihayetinde kendi lisanına sahip.
Belirli bir yönde dönmezler.
Çünkü "saat yönü" gibi bir yön tanımlayabilmeniz için, öncelikle bir referans noktanız olması gerekir. Eğer o cisme baş aşağı bakarsanız bir yönde döner, aksi yönde bakarsanız öbür yönde döner.
Güneş sitemindeki gezegenler saat yönünün tersine doğru döner. Yani batıdan doğuya doğru dönmektedirler.
İlk kez MÖ 4000'lerde Kuzey Yarım Küre'de icat edilen saat, Güneş'in doğudan doğup batıdan batması sebebiyle sağa doğru hareket edecek şekilde tasarlandı ve günümüze kadar da saat tasarımları hep sağa doğru dönecek şekilde yapıldı.
Saat Yardımı ile Yön Bulma
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açıortayı güney-kuzey hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
İlgili 45 soru bulundu
Yani kısaca kol saati takmak için sağ elini kullananlar solu tercih eder. Sol elini kullananlar için ise durum tam tersidir.
Dünya'nın bir ülkesi hariç her yerinde saatler sağa doğru döner.
Eğer saatinize sağ kolunuzda bakmak istiyorsanız sağ kolunuz en doğru kolunuzdur. Sol kolunuzda daha rahat hissediyorsanız sol kolunuzda kullanmaya devam edin.
Saat yönünde dönüyorsa negatif, saat yönü negatif, saat yönünün tersine dönüyorsa pozitif.
Açı eğer saat yönünde ise, negatif; saat yönünün tersinde ise , pozitiftir.
Güneş Sistemi'nde tüm gezegenlerin ve kuyruklu yıldızlar hariç diğer birçok nesnenin Güneş etrafındaki yörüngeleri doğrusaldır. Bu cisimler Güneş'in kendi ekseni etrafında döndüğü yönde olmak üzere Güneşin çevresinde dönerler. Bir başka deyişle Güneş'in kuzey kutbundan bakıldığında saat yönünün tersinde dönerler.
Güneş sistemindeki gezegenlerin neredeyse hepsi saat yönünün tersi yönde dönerken, Venüs kendi ekseni etrafında saat yönünde döner. Bu nedenle Venüs'te Güneş batıdan doğar, doğudan batar.
Not: Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme yönü, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönme yönü, Ay ile Dünya'nın Güneş etrafında dolanma yönleri ile Güneş, Dünya ve Ay'ın birlikte dolanma yönleri (saat yönünün tersi) aynıdır.
İnsanlar sürekli olarak saatin tersi yönünde koşarlar, çünkü doğadaki her şey saatin tersi yönüne yönelmektedir.
B) Ay, Dünya'nın etrafında saat yönünün tersine dolanır.
Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır.
Geometride kullanılan açılarda açının yönü gözardı edilerek sadece ölçüsü dikkate alınır. Trigonometride kullanılan açılarda ise açının büyüklüğüne ek olarak yönü de önemlidir. Yönüne göre ölçüsü pozitif ya da negatif olabilen bu tip açılar yönlü açı olarak adlandırılır.
Eksi 90 derecelik bir döndürme, saat yönünde 90 derece ilerleyeceğimiz anlamına gelir. Bu yönde gideceğiz. 90 dereceyi tespit etmesi de çok kolay.
POZİTİF YÖNDE YÖNLENDİRİLMİŞ AÇI: Başlangıç kenarından bitim kenarına saatin dönme yönünün tersi takip edilerek ulaşılıyorsa bu açıya pozitif yönde yönlendirilmiş açı denir. ^ AOB 'nın yönü pozitiftir.
Yön tayini
Yön tahmininde kullanılan en basit yöntem güneşin doğuş ve batış istikametleridir. Güneşin doğduğu istikamet doğu, battığı istikamet batıdır. Bu yöntem en hassas sonucu ekinokslarda verir.; zira ekinokslarda güneş ışıklarının ekvatora dik gelir ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçer.
Güney ya da eski dilde cenûp, Güney kutbunu işaret eden yön. Güney pusulanın siyah ucunun gösterdiği yönün tersidir. Güney Her zaman güneş ışığı alan, güneş gören yer.
Kutup yıldızına doğru yüzü çevirince ön taraf tam kuzey, arka güneyi gösterir. Sağ doğu, sol ise batıdır. Pek çok kişi tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise Güneş'in batış ve doğuş istikametidir. Güneş'in doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir.
Erkek veya kadın kol saati için genel olarak kabul edilen kural, saati baskın olmayan bileğinize takmanız gerektiğidir. Bu kurala göre; sağ elini kullananların çoğunun saatini sol koluna takması beklenir. Baskın olmayan bilek kuralının arkasındaki mantık, bu elin gün boyunca daha az kullanılmasına dayanır.
Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye`de Eşgüdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC`den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur.
Normal'da saat 17:00 2 Nisan Salı iken Türkiye'de 01:00 3 Nisan 2024, Çarşamba dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri